به گزارش ایسنا، در روزهایی که برای دانشجو نام گذاری شده است، نگاهی خواهیم داشت به تعدادی از مجسمههای قابل توجهی که در دانشگاههای دنیا نصب شده اند.
این گزارش نگاهی اجمالی به تنوع مجموعههای هنری در دانشگاهها دارد و آثاری از هنرمندان بومی آمریکا تا استادان هنر مدرن را شامل می شود.
دانشگاه سن دیگو ـ آزتک
کالیفرنیا، امریکا
دانشگاه سن دیگو به هنرمند آمریکایی دونال هورد ( ۱۹۶۶ـ۱۹۰۲) دستور ساخت مجسمه ای به نام «آزتک» ۱۹۳۶ را داد. این اثر از سنگ دیوریت سیاه و سفید با ارتفاع پنج فوت ساخته شده است. هورد که بیشتر زندگی خود را به عنوان یک کلکسیونر آثار غیرغربی سپری کرد، در کودکی از تب روماتیسمی رنج میبرد و بیشتر عمر خود را به عنوان یک فرد با ناتوانی جسمی زندگی کرد و نمی توانست به مدرسه برود.
با این حال، این هنرمند چیرهدست با وجود مشکلاتی که داشت، در سندیگو نزد آنا والنتین، شاگرد سابق رودن، تحصیل کرد و در کنده کاری استاد شد. او با دقت و حوصله بسیار این اثر را از یک بلوک ۲.۵ تنی در مدت ۱۴ ماه حک کرد. همان طور که در این مجسمه مشاهده میشود، سبک هارمونیک هورد اغلب تأثیراتی از سنتهای آزتک، مجسمهسازی آسیایی و کوبیسم را در خود جای داده است.
«پن؛ خدای بزرگ» و «متفکر»
دانشگاه کلمبیا، نیویورک
جرج گری بارنارد (۱۹۳۸ ـ ۱۸۶۳)، مجسمهساز برجسته آمریکایی و مجموعهدار مشهور مجسمههای قرون وسطایی و قطعات معماری بود. مجموعه او اساس موزه کلیسترز (واقع در واشنگتن) و موزه متروپولیتن هنر (نیویورک) را شکل داد. بارنارد در موسسه هنر شیکاگو و مدرسه هنرهای زیبای پاریس تحصیل کرد.
این اثر یکی از مجسمههای برنزی فیگورال اسطورهای و تمثیلی او است که حاصل ترکیب تأثیرات رودن و نئوکلاسیک فرانسوی است. این مجسمه توسط شرکت برنز هنری ـ بونارد نیویورک قالبگیری و در دانشگاه کلمبیا شده است.
از دیگر مجسمه های مشهور دانشگاه کلمبیا می توان به مجسمه «متفکر» اثر آگوست رودَن اشاره کرد.
این تندیس از جنس برنز اثر مجسمهساز فرانسوی، آگوست رودن است که هماکنون ۲۸ نسخهٔ برنزی هماندازهٔ آن که با روش ریختهگری ساخته شدهاند موجود است. این مجسمه با اندازهٔ بزرگتر از یک انسان عادی، مردی را نشان میدهد که بر روی قطعه سنگی نشسته و چانهٔ خود را بر روی دست راستاش گذاشته است در حالی که دست راست خود بر روی پای چپ او است. این تندیس طوری طراحی شدهاست که باید از زیر به آن نگاه کرد و معمولاً آن را بر روی سکو قرار میدهند.
مجسمه جان هاروارد
کمبریج، ماساچوست آمریکا
مجسمه جان هاروارد یک مجسمه برنزی است که توسط دَنیِل چستر فرانسوی در تجلیل از یاد و خاطره جان هاروارد (یکی از بنیانگذاران دانشگاه هاروارد) ساخته شده و در حیاطِ هاروارد در شهر کمبریج، ماساچوست آمریکا واقع شدهاست.
بنا بر منابع رسمی هاروارد، تأسیس این دانشگاه، نه توسط یک فرد که حاصل تلاش جمعی بوده است؛ لذا جان هاروارد نه به عنوان بنیانگذار، بلکه به عنوان یکی از بنیانگذاران این دانشگاه شناخته میشود. هر چند به موقع بودن و سخاوت بسیار زیاد او در این مهم، او را به عنوان مفتخرترین این بنیانگذاران تبدیل کردهاست.
گردشگران اغلب، انگشتِ کفشِ پای چپِ مجسمه جان هاروارد را به دلیل باور غلطی که این کار را سنّتِ دانشجوهای هاروارد میداند و باعث خوش شانسی است، میمالند.
لرد بایرن/ کالج ترینیتی
دانشگاه کمبریج، انگلستان
مجسمهساز دانمارکی؛ برتل توروالدسن (۱۸۴۴ ـ ۱۷۷۰) به دلیل زیبایی آثارش و چیرهدستی اش در ساخت مجسمههای نئوکلاسیک خود مورد تحسین بسیار قرار گرفت. پس از مرگ کانوا، او را مجسمه ساز برجسته میدانستند و استودیوی او در رم زیارتگاهی برای مریدان بسیار او بود. علیرغم شهرت توروالدسن به عنوان یک هنرمند بااستعداد، زمانی که این اثر مرمر حکاکی شده باشکوه از «لرد بایرونِ» بدنام (۱۸۲۹-۱۸۳۵) برای کلیسای وست مینستر سفارش داده شد، شهرت بدنام بایرون از شهرت هنرمند پیشی گرفت و این کار در زمان خودش پذیرفته نشد تا اینکه در نهایت به دانشگاه کمبریج راه یافت. این اثر که اکنون متعلق به کتابخانه رن در کمبریج است، روش ظریف و دقیق تروالدسن در کنده کاری را به تصویر میکشد. این اثر نمونهای از پرتره در کلاسیکترین معنای آن است.
دانشگاه بریتیش کلمبیا، کانادا
ماشین زمان
هنرمند کانادایی رادنی گراهام (متولد ۱۹۴۹) در سال ۲۰۰۳ ماشین زمان هزاره را خلق کرد؛ کالسکهای که بعدا به اتاق تاریک تبدیل شد. این اثر با استفاده از یک ماشین بخار قرن نوزدهمی طراحی شده است، که درون آن دوربین و اتاق تاریک است. بازدیدکنندگان میتوانند این اثر را در داخل یک غرفه شیشهای ببینند. این اثر به عنوان تمثیلی از ماموریت دانشگاه؛ یعنی مرکزی برای نوآوری عمل میکند.
یادبود پرسی بیش شلی
دانشگاه آکسفورد انگلستان
این مجسمه فریبنده (۱۸۹۲) که توسط مجسمهساز مستعد بریتانیایی، ادوارد اونسلو فورد (۱۹۰۱ ـ ۱۸۵۲) ساخته شده است، در طول سالها بازدیدکنندگان بیشماری را مجذوب خود کرده است. فورد به طرز فوقالعاده ماهرانهای شاعر غرق شده را در ساحل به تصویر کشیده است. این اثر در نگاه اول سست، احساسی و غم انگیز است.
این اثر در ابتدا توسط همسر پسر شاعر، برای مزار شلی در رم سفارش داده شده بود ولی بعدا به آکسفورد اهدا شد؛ زیرا برای قبرستان بسیار بزرگ بود. آثار فورد تحت تأثیر آثار یونانی-رومی و سنت میکل آنژ بود. همچنین کارهای او طبق عادتش، حسی از مالیخولیا و زیبایی را برمیانگیزد. فورد مجسمه ساز مشهور مجسمههای نیم تنه، چهرههای تمثیلی و بناهای تاریخی بود.
از دیگر مجسمه های مشهور دانشگاه آکسفورد، مجسمه سسیل رودز یکی از تجار معروف انگلیسی در قرن ۱۹ بود که با سیاستهای استعماری پادشاهی این کشور همراهی میکرد.
مجسمه او در سردر یکی از ساختمانهای دانشگاه آکسفورد نصب شده بود که پس از به راه افتادن نهضت پایین کشیدن مجسمه و تندیس بردهداران و پادشاهان گذشته در غرب، دانشجویان آکسفورد خواستار نابودی مجسمه رودز نیز شدند. دانشگاه آکسفورد تحت فشار دانشجویان و اساتید سرانجام مجبور شد با رای قاطع آراء، به برداشتن مجسمه این استعمارگر و بردهدار کهنهکار رای بدهد.
انتهای پیام