به گزارش ایسنا، روزنامه اعتماد نوشت: «شاید شبیه به یک داستان و نوشتن سناریوی یک رمان تخیلی باشد اما دقیقا ۲۴ سال بعد از بازی تاریخی ایران و امریکا در جام جهانی ۱۹۹۸، همان بازی که لقب قرن را به آن سنجاق کردند و هنوز هم گلهایش تیزر برنامههای تلویزیونی است، این دو کشور دوباره در جام جهانی به هم رسیدند تا یک دیدار جذاب و تماشایی را روی صحنه ببرند.
تیم ملی فوتبال ایران در حالی به بازی سوم خود مقابل امریکا رسیده که تنها یک گام تا اولین صعود تاریخ خود از جام جهانی فاصله دارد؛ ایران اگر چه دوره قبل شانس صعود را داشت اما با کسب ۴ امتیاز که بهترین نتیجه تاریخ ایران در جامهای جهانی بود نتوانست از گروه خود بالا برود و حالا منتظر است تا رویای ناکام در روسیه را در قطر به حقیقت گره بزند. شاگردان کیروش در نخستین بازی خود مقابل انگلیس شکست سنگینی داشتند اما در بازی دوم مقابل ولز با یک نمایش چشمگیر موفق شدند این تیم را زمینگیر کنند و با دو گل یک پیروزی با ارزش را کسب کنند. همین موضوع و البته شرایط نزدیک ایران و امریکا باعث شده تا بازی دو تیم در شامگاه سهشنبه هشت آذر، درست ۲۴ سال بعد از آن دیدار تاریخی در فرانسه، بار دیگر برچسب مرگ و زندگی به خود بگیرد. تیم ایران برای صعود از گروه دوم جهانی تنها به یک امتیاز نیاز دارد و در صورت تساوی برابر امریکا میتواند از گروه خود بالا برود. برد ایران نیز صعود این تیم را بدون هیچ اما و اگری رقم میزند. البته اگر ولز با بردی پر گل مقابل انگلیس سه امتیاز بگیرد و ایران مقابل امریکا به تساوی برسد، آنوقت کار صعود گره میخورد. با همه این اوصاف به بهانه بازی آخر ایران مقابل امریکا نگاهی میاندازیم به بازیهای سوم ایران در ادوار مختلف جام جهانی؛ جایی که ایران بدترین نتایج خود را رقم زده است.
جام جهانی ۱۹۷۸؛ پایان ماه عسل ایران
ایران در جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین اولین حضور خود در این مسابقات را تجربه کرد اما در همان دور گروهی خیلی زود ماه عسل شاگردان مهاجرانی به پایان رسید تا این تیم بدون نتیجه خاصی به خط پایان برسد. تیم ملی در ایستگاه آخر، با شکست سنگین چهار بر یک مقابل پرو سوار بر پرواز برگشت شد تا پرونده اولین حضور ایران در جام جهانی با یک امتیاز بسته شود. تک گل ایران در بازی آخر را حسن روشن به ثمر رساند. در آن جام تصور میشد پرو ضعیفترین حریف ایران است اما در نهایت سنگینترین شکست ما را رقم زد.
جام جهانی ۱۹۹۸؛ وقتی باور صعود نبود
درست ۲۰ سال بعد از اولین سفر ایران به جام جهانی فوتبال، تیم ملی این بار با نسل ۹۸ و ستارههای درخشان آن زمان راهی فرانسه شد تا یک قسمت جدید از فوتبال ایران را به نمایش بگذارد. بعد از باخت برابر یوگسلاوی و برد جلوی امریکا تیم ملی در بازی آخر خود مقابل آلمان با دو گل شکست خورد. بعدها بسیاری از بازیکنان گفتند شرایط به گونهای بوده که انگار بعد از برد جلوی امریکا جام جهانی برای ایران تمام شده و مقامات حتی بلیت بازگشت را قبل از مسابقه با آلمان رزرو کرده بودند. بسیاری از ستارههای آن دوران میگویند اگر باور به صعود نزد مقامات و کادر فنی و بازیکنان وجود داشت میتوانستیم به دور بعد برویم.
جام جهانی ۲۰۰۶؛ حتی آنگولا را هم نبردیم
تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان کمترین نشانه از یک تیم منسجم و متحد را داشت؛ مشکلات و اختلافات درونتیمی و مسائل مختلف باعث شد شاگردان برانکو ایوانکوویچ با وجود ترکیب درخشان و حضور ستارههای ریز و درشت، نتوانند کاری از پیش ببرند. ایران در بازی نخست مقابل مکزیک با سه گل شکست خورد، در گام دوم مغلوب پرتغال شد و در بازی آخر مقابل آنگولا به تساوی یک بر یک رسید تا دست خالی مسابقات را ترک نکند و با یک امتیاز، در قعر جدول قرار بگیرد. گل تیم ایران در آن بازی را آنگولا زد. آن زمان بین مردم این جمله زیاد شنیده میشد که کاش بازیکنان غیرت میکردند و لااقل آنگولا را شکست میدادند.
جام جهانی ۲۰۱۴؛ رونوشت از ۱۹۷۸
اولین دوره حضور کیروش در ایران مترادف بود با حضور تیم ملی در جام جهانی برزیل؛ ایران که این بار هم با برد سخت مقابل کره جنوبی به ریو رسیده بود، در بازی نخست خود به مصاف نیجریه رفت و به تساوی رسید و سپس مقابل آرژانتین با یک گل شکست خورد. در جام جهانی ۲۰۱۴ این باور همانند جام جهانی ۱۹۷۸ وجود داشت که بوسنی ضعیفترین تیم گروه است و اگر قرار به کسب پیروزی در این تورنمنت باشد بهترین گزینه یاران ادین ژکو هستند. اما در بازی سوم که کیروش میخواست سیستمی هجومیتر به کار بگیرد گویی به پای شاگردان مرد پرتغالی بند بسته بودند و آنها هیچ ردی از تیمی که مقابل آرژانتین به میدان رفت نداشتند. تیم ایران در این بازی با نتیجه سه بر یک مقابل بوسنی باخت تا سوغات ایران از این دوره هم یک امتیاز و تکگل گوچی به بوسنی باشد.
جام جهانی ۲۰۱۸؛ شوربختی!
شاید بهترین واژه برای توصیف عملکرد ایران در جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه بدشانسی یا شوربختی باشد. این دوره برای ایران از همان ابتدا با یک صعود قاطعانه همراه شد تا پسران کیروش آماده رقابت با مراکش، اسپانیا و پرتغال شوند. ایران از دو بازی اول خود سه امتیاز کسب کرد ولی سایر نتایج به شکلی پیش رفت که یوزها برای صعود نیاز به برد داشتند. همه چشمها به بازی ایران مقابل پرتغال دوخته شد تا بلکه اولین صعود تاریخ ایران در جام جهانی بالاخره رقم بخورد. این بازی از ابتدا هم نفسگیر شروع شد و با دفع پنالتی رونالدو توسط بیرانوند، همه چیز هیجانیتر شد و وقتی کورشما با یک ضربه استثنایی دروازه ایران را باز کرد، همه به کامبک این تیم امید داشتند. در ادامه هم کریم انصاری فرد بازی را به تساوی کشاند اما ایران برای صعود به برد نیاز داشت؛ بردی که میتوانست با ضربه دقیق طارمی به دست آید اما توپ او راهی به دروازه نبرد تا رویای صعود ایرانیها باز هم محقق نشود و تیم ایران در حالی که با چهار امتیاز بهترین عملکرد دوران خود در ادوار جام جهانی را داشت، نتوانست راه به جایی ببرد و با کامی تلخ روسیه را ترک کرد. ایران تنها تیم چهار امتیازی حذفشده در مرحله گروهی جام جهانی ۲۰۱۸ لقب گرفت.»
انتهای پیام