به گزارش ایسنا، دکتر علی خیرالدین در مراسم نکوداشت سالروز تاسیس معاونت فناوری و نواوری وزارت علوم، با اشاره به راه اندازی این معاونت در آذرماه سال گذشته، بر لزوم ایجاد چنین معاونتی در همه دستگاهها تاکید کرد و افزود: معاونت علمی رئیس جمهور ماموریت هماهنگی این معاونتها را بر عهده دارد و هیچ تداخلی در ماموریتها ایجاد نخواهد شد.
وی با بیان اینکه برای معاونت نواوری و فناوری وزارت علوم ۲۰ ماموریت تعریف شده است، حل معضل بیکاری فارغالتحصیلان، حمایت از توسعه عدالت محور، توسعه زیست بوم نواوری، تعامل و هم افزایی و اجتناب از موازی کاری را از جمله این ماموریتها نام برد.
خیرالدین با اشاره به برنامههای هفته پژوهش اظهار کرد: در هفته پژوهش،قرار است از محققان در دو بخش پارکهای فناوری و چهرههای تاثیر گذار در حوزه فناوری تقدیر میشود و در مراسم امروز از چهرههای تاثیر گذار تقدیر میشود.
شاخص نوآوری در ایران
معاون فناوری و نوآوری به رتبه ایران در شاخص نوآوری اشاره کرد و ادامه داد: رتبه ایران در این شاخص در سال ۲۰۱۴ در جایگاه ۱۲۰ بوده در حالی که این رتبه در سال ۲۰۲۱، شصت و در سال ۲۰۲۲ ، پنجاه و پنجم گزارش شده است.
خیرالدین خاطر نشان کرد: این در حالی است که ایران در تبدیل علم و ایده به فناوری و نوآوری و تجاری سازی ضعیف هستیم که امیدواریم با اجرایی سازی قانون جهش تولید بتوانیم رشد این حوزه را شاهد باشیم.
زیر ساختهای توسعه فناوری
خیرالدین با اشاره بهایجاد زیر ساختهای توسعه فناوری در کشور، یادآور شد: در حال حاضر ۵۱ پارک فناوری راه اندازی شده که در آنها ۱۱۱ هزار و ۲۵۳ شغل ایجاد شده است.
وی، استقرار ۹۰۰ شرکت دانشبنیان نوع ۳ در پارکهای فناوری، ایجاد ۲۶۳ مرکز رشد و ۱۱۹۰۰ واحد فناور در این مراکز را از دیگر زیر ساختهای توسعه فناوری نام برد و گفت: ایجاد ۵ پارک فناوری دستگاهی، ۱۲ پارک دانشگاهی از دیگر اقدامات در این حوزه است.
به گفته وی، بر اساس تفاهم وزارت علوم با معاونت علمی و فناوری، مجوز شرکتهای نوع ٣ به پارک های علم و فناوری داده شد و از ابتدای سال تاکنون ۹۰۰ شرکت دانش بنیان نوع ۳ ایجاد شده است و هسته های فناور در آستانه تبدیل شدن به شرکتهای دانش بنیان پیشرفته هستند.
معاون فناوری وزارت علوم، همچنین از راهاندازی یک پارک دارویی در پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی خبر داد.
راهبردهای معاونت فناوری وزارت علوم در توسعه فناوری
وی با اشاره به راهبردهای این معاونت در اجرای ماموریتهای این معاونت در وزارت علوم، گفت: ایجاد تعامل بین دانشگاهها و پارک ها در گذشته مغفول مانده بود که با ایجاد معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم این امر با تاکید و تمرکز بر بحث فناوری و ارتباط دانشگاه با صنعت به عنوان مهم ترین راهبرد معاونت در دستور کار قرار گرفت و در این راستا، زبست بوم فناوری با تدوین و ابلاغ آیین نامه کارآفرینی و نوآوری تکمیل شد تا مراکز کارآفرینی و نوآوری شکل گیرند.
معاون فناوری وزارت علوم، آموزش و کارآفرینی را راهبرد دیگر این معاونت دانست و خاطرنشان کرد: طرح ملی کارآفرینی را پیشنهاد دادیم که بر اساس این طرح هر دانشجو یک میلیون تومان اعتبار دریافت می کند، هر دانشگاه ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار دارد و بر اساس آن دانشجویان می توانند کارآفرینی کنند.
وی افزود: تجاری سازی و اشتغال دانش بنیان نیز از راهبردهای ما بوده که طرح دستیار فناور را برای تحقق آن اجرا کردیم. بر اساس آمار تاکنون ۲ هزار و ۱۷۱ دانشجو در مرحله اول در طرح شرکت کردهاند. هر پارک علم و فناوری ۳۶۰ میلیون تومان اعتبار در این طرح دارد، در مجموع برای این طرح ۲۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که ۱۵ میلیارد تومان تامین شده است. در این طرح دانشجو می تواند ۶ ماه در یک شرکت دانش بنیان یا واحد فناور کار کند و از یک میلیون تا سه میلیون تومان(از مقاطع کارشناسی تا دکتری) دستمزد بگیرد.
وی، شبکه سازی و حل مسائل عمده کشور را بر اساس تحقیقات نیازمحور را راهبرد دیگر این معاونت دانست و گفت: اعطای پایه های تشویقی به اعضای هیات علمی بر اساس دستاوردهای فناوری و پژوهش های کاربردی و فعالیت های فناوری بر این اساس در وزارت علوم به تصویب رسید تا به نوعی فعالیت های فناوری برای اعضای هیات علمی فرهنگ سازی شود.
خیرالدین افزود: طرح نظام ایدهها و نیازها (سامانه نان) نیز با هدف نیازمحور کردن ایده ها راه افتاد تا حلقه مفقوده بین صنعت و دانشگاه رفع شود. تاکنون ۶ هزار ۱۲۹ نیاز و ۵۳۶ ایده در این سامانه ثبت شده و وزارت نفت از دیگر وزارتخانه ها فعال تر بوده است.
نرخ فروش دانش بنیان های مستقر در پارکها
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم با اشاره به دوره های ترویج کارآفرینی در دانشگاه ها اظهار داشت: ۳۰ هزار دانشجو هر کدام یک میلیون تومان اعتبار برای شرکت در دوره های کارآفرینی دریافت می کنند که ۵۰ درصد از بودجه این دورهها را معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تامین میکند.
خیر الدین افزود: هر کدام از ۵۰ پارک علم و فناوری مسیولیت متولی یکی از برنامه هاست به این شکل همه برنامه ها در معاونت انجام نمی شود.
وی در مورد افزایش فروش و اشتغال واحدهای فناور اظهار داشت: نرخ اشتغال واحدهای فناور از ۷۰ هزار نفر در سال گذشته به ۱۱۰ هزار نفر در سال جاری و فروش شرکت های فناور مستقر در پارک های علم و فناوری نیز به ۲۶ هزار میلیارد تومان در سال افزایش یافته است.
معاون فناوری وزارت علوم، با اشاره به تصویب آئین نامه حمایت از تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین وزارت علوم گفت: این آیین نامه با ۳۹ ماده تصویب شد و ظرفیت خوبی برای توسعه اشتغال دانش بنیان در اختیار ما قرار میدهد.
وی با توصیه برای استفاده از قانون جهش دانش بنیان تاکید کرد: ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش بنیان و ماده ۱۳ این قانون تامین اعتبار مالی و معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان را تسهیل می کنند. همچنین ماده ۱۴ این قانون تاسیس سازمان توسعه و سرمایه گذاری را بیان میدارد.
معاون فناوری وزارت علوم، در پایان با اشاره به ۵۸ سفر استانی طی یک سال گذشته و دیدار با مقامات استانی و روسای پارک ها از تلاش های برخی استانداران از جمله استاندار یزد برای برگزاری جلسات ستاد اقتصاد دانش بنیان در سطح استان تشکر کرد.
انتهای پیام