به گزارش ایسنا، سدهای استان به دو دسته سدهای بنتی و خاکی تقسیم میشوند، مخزن سدهای خاکی عموما محدود است و پس از چند هفته از آبگیری، آب آنها برای تغذیه سفرههای زیرزمینی به داخل زمین نفوذ میکند، اما سدهای بتنی منبع مطمئنی برای ذخیره آب برای استفاده در مصارف شرب، کشاورزی، صنعت و ... هستند، اما حال سدهای چهارمحال و بختیاری در پی خشکسالیهای اخیر همچنان ناخوش است.
تصاویری که از سدهای سراسر کشور منتشر میشود، نشان میدهد که اکثر سدها از نظر ذخیره آبی در وضعیت بحرانی قرار دارند و ذخیره آنها عموما زیر ۳۰ درصد است و بسیاری از این سدها در حال خشک شدن هستند.
کم آب شدن سدها یک زنگ هشدار جدی است تا بدانیم مدیریت آب پشت سدها باید بهعنوان یک اصل مهم در نظر گرفته شود، اکنون مدیریت سد زایندهرود و کارون ۴ در دست استانهای مجاور چهارمحال و بختیاری است و به گفته مسئولان استان اصفهان سد زاینده رود شرایط خوبی ندارد و ۸۹ درصد ظرفیت حجم مخزن این سد خالی است.
آخرین وضعیت سه سد چغاخور، سورک و سولقان در چهارمحال و بختیاری
مسلم صادقی- معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه بارشهای اخیر در استان در برخی مناطق موثر بود، اظهار کرد: سرجمع بارشهای اخیر در ایستگاه چلگرد ۲۸۸ میلیمتر، در ایستگاه بلداجی ۱۰۶میلیمتر، شهرکرد ۷۵ میلیمتر، شلمزار ۱۲۱ میلیمتر و اردل ۱۲۵ میلیمتر بود.
وی افزود: بارشها در چهارمحال و بختیاری در یکماه اخیر در سطح نرمال و بالاتر از نرمال بود، اما باتوجه به اینکه به تازگی وارد دوره ترسالی شدهایم، نمیتوان با این حجم بارش به جبران کمبود بارشهای دو سال اخیر امیدوار بود.
صادقی با بیان اینکه عمده بارشهای ثبت شده در چهارمحال و بختیاری به صورت باران بود، گفت: بارشهای اخیر در استان تا حدودی موثر بود و شاهد افزایش ورودی به سدهای استان هستیم.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه حجم مخزن سد چغاخور در استان حدود ۵۹ میلیون متر مکعب است، یادآور شد: ورودی آب به سد در حال حاضر ۱۲۷۰ لیتر در ثانیه و خروجی از سد ۱۷۴ لیتر بر ثانیه است، اکنون ذخیره آب پشت سد چغاخور ۱۹ میلیون متر مکعب معادل ۳۲ درصد است.
وی بیان کرد: حجم مخزن سد ناغان یا سولقان پنج میلیون متر مکعب است، در حال حاضر ورودی سد ۱۱۶ لیتر بر ثانیه و خروجی آن ۱۲ لیتر بر ثانیه است، ذخیره این سد در حال حاضر ۷۳۰ هزار متر مکعب معادل ۱۵ درصد ظرفیت سد است.
صادقی با تاکید بر اینکه بهعلت خشکسالیهای پی در پی سد سورک کاملا خشک است، گفت: از ابتدای سالجاری در چهارمحال و بختیاری بارش موثری نداشتهایم و اگر در دو سال اخیر سدها مدیریت نمیشد با مشکلات بسیاری مواجه میشدیم.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری در پایان توضیح داد: سد گهرو و سد باباحیدر اکنون در حال ساخت هستند.
تکمیل و سریز برخی سدهای خاکی استان در پی بارشهای اخیر
مصطفی مرادی- مسئول اداره کنترل سیلاب و آبخوانداری ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه وضعیت ذخیره آب در بندهای خاکی استان بهویژه در شهرستانهای خانمیرزا، لردگان، کوهرنگ در پی بارشهای اخیر مطلوب است، اظهار کرد: برخی از سدهای خاکی و بندهای نیز سرریز کردند.
وی افزود: یکی از ویژگیهای سدهای خاکی در چهارمحال و بختیاری این است که پس از تکمیل ذخیره سدها، بعد از چند روز آب داخل سد به داخل زمین نفوذ میکند و دوباره بندها برای ذخیره آب در بارشهای آتی آماده میشوند.
مرادی با بیان اینکه ۷۰ سد خاکی در چهارمحال و بختیاری وجود دارد، گفت: در حال حاضر در حال تامین اعتبار برای اجرای انواع عملیات آبخیزداری در استان مانند احداث سدخاکی، بندهای پخش سیلاب و ... هستیم.
مسئول اداره کنترل سیلاب و آبخوانداری ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه شیب اراضی در استان بالا است، بیان کرد: بههمین دلیل در پی بارش شاهد وقوع سیلاب و روانآب در برخی نقاط هستیم، بنابراین اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری برای کنترل سیلاب و روانآب از ضرورتها است.
انتهای پیام