به گزارش ایسنا به نقل از پریماشاپ، القاب، عناوین و نشانها از دیرباز تا به امروز مورد توجه و عاملی در افزایش جذابیت، شور و شعف مضاعف بودن. در ورزش هم این مورد وجود داره و به شدت مورد توجه هواداران قرار میگیرد.
فوتبال اولین فدراسیون جهانی بود که این مورد رو پذیرفت و در جهت قانونگذاری و اجراش حرکت کرد.
این القاب و عناوین در لباسهای فوتبال بصورت تگها و یا ستارهها نمایان شدند. این تگها و ستارهها در لیگها و کشورهای مختلف معنا و مفهومهای متفاوتی دارند.
ابتدا بصورت تخصصی راجع به ستارهها صحبت و قانونهای مختلفش رو بازگو میکنیم تا در نهایت بتونیم به سوال اصلی مقاله پاسخ بدیم.
اولین ستارههایی که روی یک لباس فوتبال قرار گرفت در ایتالیا و سری آ بود که در اواخر دهه 50 میلادی این امر صورت گرفت.
این ستارهها الهام گرفته شده از stella d’oro al merito sportive که در ترجمه ایتالیایی به معنی ستارههای طلایی برای شایستگی ورزشی میباشد، هست.
یوونتوسیها بعد از فصل 1958 که به تعداد ده قهرمانی در لیگ سری آ رسیدن یک ستاره بزرگ روی لباسشون قرار دادن. لازم به ذکر است که در اون سالها تیمهای فوتبال در ایتالیا لوگو خود تیم رو روی لباس نمیزدن و به این ترتیب اولین ستاره روی لباس نه بالای لوگو که در واقع به جای لوگو تیم بود. در زیر تصویر لوگو لباس یووه در سال 60-1959 رو میبینیم.
اما اولین تیم ملی فوتبالی که در این مسیر حرکت کرد برزیل بود که بعد از جام جهانی 70 سه ستاره به نشانه قهرمانیها در جام جهانی بالای لوگو تیم روی پیراهن قرار داد.
در کشور ایران برای لیگ برتر فوتبال هیچ قانون خاصی در خصوص وضعیت ستاره و تگ ویژه قهرمانی وجود نداره. تیم های پاس، فولاد اولین تیمهایی بودند که بنا به دلایل خودشون از ستاره برای لوگو استفاده کردند که خیلی سریع منصرف شدند و ستارهها رو حذف کردند.
حالا سوال اصلی اینجاست که تیم های استقلال و پرسپولیس که بالای لوگو تیمشون ستاره زدن کارشون قانونی بوده یا نه؟
قبل از جواب دادن به این سوال بهتره اول ببینیم این دوتا تیم دلیل ستارههای خودشون رو چی میدونن که در ادامه اونا رو بررسی میکنیم.
ستاره روی لباس استقلال
از سال 1386 باشگاه استقلال دو ستاره در بالای لوگو تیم قرار داد و مدیرعامل وقت باشگاه علی فتح اله زاده اعلام کرد که بدلیل دو قهرمانی تیم در آسیا تصمیم گرفته شد این ستارهها اعمال شوند.
استقلال جز اولین تیمهایی در آسیا شد که به تعداد قهرمانی های خود در این قاره، ستاره به لباسش اضافه کرد و جالب اینجاست که بعد از استقلال، تیمهای بیشتری در آسیا با گذشت زمان به این مسیر علاقهمند شدن و با همین فرمول ستارههایی به پیراهن خودشون اضافه کردند.
ستاره روی لباس پرسپولیس
بعد از قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر 96-1395 این باشگاه اعلام کرد که بدلیل 10 قهرمانی در لیگ کشور قصد داره یک ستاره به لباسش اضافه کنه و اونا از سال 1396 در لیگ برتر لباسی پوشیدن که یک ستاره بالای لوگوش داشت.
در اون سال پیراهن پرسپولیس در رقابتهای آسیایی فاقد ستاره بود به همین دلیل هواداران استقلال میگفتن که ستاره این تیم مورد تایید آسیا نیست و برای همینه که پرسپولیس در آسیا کیت بدون ستاره میپوشه!
قوانین فیفا در مورد ستاره روی پیراهن
قبل از اینکه بخوایم ستارههای لباس دو تیم محبوب ایران رو بررسی کنیم اول باید بدونیم قوانین در مورد ستارهها چی میگن؟
فیفا برای تیمهای ملی قانون مشخصی داره، هر قهرمانی در مسابقات جام جهانی یک ستاره بالای لوگو قرار میگیره. این لوگو برای تمام رقابتها از جمله بازیهای دوستانه، لیگ قارهها و جام جهانی ثابت و بدون تغییر هست.
در اروپا برای تیمهای باشگاهی، ابتدا قوانین خاصی وجود نداشت که برای مثال باشگاه منچستر یونایتد در سالهای 1997 تا 1999 از لباس ویژه لیگ قهرمانان استفاده میکرد که یک ستاره داشت و بعد از قهرمانی دوم لباس دو ستاره هم داشتند.
لیورپول هم به همین صورت گاهی از لباسهای ستارهدار استفاده کرد تا اینکه یوفا تصمیم گرفت قانونی رو تصویب کنه تا تیمهای قهرمان به جای ستاره از تگهای تعداد قهرمانی استفاده کنن. و بعدها برای قهرمان فصل قبل هم نشان خاصی رو ابداع کرد که اون هم ابتکار جالبی بود.
بدین ترتیب انتظار میرفت که ستاره تمام تیمها از لباسها حذف بشه ولی تیمهای ایتالیایی و یا بایرن همچنان با لباسهای ستارهدار حضور پیدا میکنن. برای مثال آث میلان لباسی با تگ ویژه 7 قهرمانی و یا چمپیونز 7 و ستاره بالای لوگو در مسابقات اروپاییی میپوشه که این مورد در خصوص یوونتوس و اینتر هم صدق میکنه با این تفاوت که اونا تگ ویژه تعداد قهرمانی ندارن.
با نگاهی به تاریخچه لوگو آث میلان و یا بایرن در سایت رسمی باشگاهها متوجه میشیم که لوگو تیمها بدون ستاره هست و این ستاره جزئی از لوگو باشگاه هم به حساب نمیاد.
پس استنباط ما این بوده که یوفا این قانون رو گذاشته که قهرمانان اروپا رو بدین صورت معرفی کنه ولی الزامی برای عدم استفاده از ستاره های بالای لوگو طبق قانون لیگ های داخلیشون رو وضع نکرده.
در خصوص قارههای دیگه قانون خاصی وجود نداره و در رقابتهای اونا برای قهرمانان ستاره در نظر گرفته نشده.
همچنین از نظر فیفا لیگهای فوتبال در سراسر جهان این امکان رو دارن که طبق قانون داخلی خودشون عمل کنن.
ستارههای استقلال و پرسپولیس
برگردیم به موضوع اصلی و بحث اینکه ستاره لباس استقلال، پرسپولیس از نظر قانونی چطور هستن.
آیا این ستارهها جعلی هستن یا کاملا درست و قانونی؟
استقلال در همون ابتدا که این بحث رو مطرح کرد این ستارهها رو نه به عنوان فاکتور اضافه شونده به لوگو بلکه به عنوان جزئی از لوگو تیم ثبت کرد و در واقع لوگو باشگاه استقلال همراه با ستاره و جزئیاتی همچون اسم تیم و سال تاسیس شد، در نتیجه این تیم در تمام رقابتها این امکان رو پیدا کرد که با لباس دو ستاره بازی کنه.
در مورد پرسپولیس با توجه به فرصت کمی که این تیم در سال 96 و بعد از قهرمانی و قبل از شروع لیگ قهرمانان آسیا داشت موفق نشد لوگوی جدید رو ثبت کنه. بنابراین در اون سال در رقابت های آسیایی بدون ستاره بازی کرد. و از فصل بعد پیراهن تیم همراه با ستاره شد.
در نتیجه ستارههای هر دو تیم جزئی از لوگو خود تیم هست و به هیچ وجه نمیتونن غیرقانونی باشن حال اینکه علت ستارهها از نظر هواداران دو تیم متفاوته.
به نوعی دیگه میشه گفت در رقابتهای آسیایی هیچ تیمی اجازه استفاده از ستاره رو نداره مگر اینکه اونها رو جزئی از لوگو خودش بکنه.
اگر فدراسیون فوتبال ایران قانونی رو برای ستارهها مشخص کنه ( که ما این رو خیلی بعید میدونیم ) که با وضعیت فعلی لوگو دو تیم در تناقض باشه، اون زمان باید ببینیم باشگاهها چه تصمیمی میگیرن و آیا لوگو تیم رو تغییر میدن یا نه؟
کنفدراسیون آسیا هم قبلا نشون داده که اجازه نمیده تیمهای ایرانی با ملاک و معیار لیگ داخلی در رقابتهای قارهای شرکت کنن. پس با احتمال زیاد میتونیم پیشبینی کنیم هیچ قانونی در لیگ برتر تصویب نمیشه و این ستارهها همیشه روی لوگوها باقی میمونن.
نظر شما راجع به ستارههای استقلال و پرسپولیس چیه ؟
انتهای رپرتاژ آگهی