سد کمندان، یکی از طرحهای مصوب سفر هیات دولت به لرستان بوده که عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۸۳ آغاز و در زمانهای مختلف وعده آبگیری و بهرهبرداری از آن به مردم داده شده است.
از مهمترین اهداف سد کمندان مهار سیلاب رودخانه ماربره، تأمین آب اراضی کشاورزی پاییندست شهرستان ازنا و نیازهای زیستمحیطی و تأمین آب شرب شهرهای ازنا و الیگودرز بوده این درحالیست که با وجود این اهداف، تاکنون پروژه مذکور به نتیجه نرسیده است.
۳۵ واحد، در حریم مخزن سد هستند که باید تملک شود
محمدرضا فاتحی، فرماندار ازنا در این خصوص گفت: ۹۸ درصد کارها برای آبگیری سد کمندان انجام شده است و تملک بخشی از روستای قدیم مانده که طولانی شدن این موضوع بدلیل نبود بودجه و اعتبار کافی بوده است.
وی افزود: ۳۵ واحد روستایی در حریم مخزن سد قرار دارد که باید تملک شود.
فرماندار ازنا بیان کرد: در جلسهای که با معاون وزیر و مدیرعامل آب منطقهای لرستان انجام شد؛ پس از اختصاص بودجهای که در نظر گرفته شده، این واحدها را تملک و در بهمنماه جاری آبگیری خواهد شد.
شورای عالی حفاظت محیط زیست هنوز جوابی مبنی بر جابجایی روستا نداده است
علی سالاروند، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان در خصوص جابجایی روستای سد کمندان ازنا، اظهار کرد: برای جابجایی روستای کمندان، نامهای به سازمان محیط زیست کشور ارسال شده که قسمت حقوقی سازمان مخالفت کرده است.
وی اضافه کرد: به شورای عالی حفاظت محیط زیست مجددا ارجاع داده شده است و دلیل رد شدن آن قوانین حاکم بر مناطق حفاظت محیط زیست بوده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: بخشی از مکان جدید که در نظر گرفته شده در منطقه حفاظت شده محیط زیست قرار دارد.
سالاروند بیان کرد: شورای عالی حفاظت محیط زیست، سالی یکی دو بار تشکیل میشود، تاکنون این جلسه تشکیل نشده که موضوع را مطرح کنند.
وی گفت: همه کار تنها معطل جواب محیط زیست نیست و ضرورت دارد بنیاد مسکن طرحهای هادی را به انجام برساند.
تملک روستا مقدمهای برای آبگیری سد کمندان
در این خصوص، داریوش حسننژاد، مدیرعامل آب منطقهای لرستان، با بیان اینکه تملک روستا مقدمهای است برای آبگیری سد کمندان، اظهار کرد: در مجموع ۱۱۲ واحد روستایی و اراضی کشاورزی پایین دست روستا، در محدوده مخزن سد قرار دارند که از این مجموعه مقداری کمی اراضی کشاورزی و دو واحد مانده که باید تملک شود.
وی افزود: تاکنون ۷۵ واحد روستایی را تملک و ۳۵ واحد دیگر زیر خط تراز آب هستند و باید تملک شوند و به زودی با توجه به پیگیریهای انجام شده در ماه جاری اعتبار آن ابلاغ شده و در صورت واریز اعتبار مذکور، اراضی، باغات و واحدهای مسکونی باقی مانده را تملک خواهیم کر تا دیگر مشکلی برای آبگیری سد نداشته باشیم.
مدیرعامل آب منطقهای لرستان بیان کرد: مکانی را که اهالی به ما پیشنهاد دادند با توجه به شیب بالا منطقه و اینکه قسمتی از مناطق محیط زیست محسوب میشود اماکن احداث واحد در آنجا وجود ندارد.
حسننژاد عنوان کرد: مکانی را در نظر داریم که چنانچه اهالی روستا راضی باشند به ازای زمین، به آنها واگذار خواهد شد.
وی گفت: زمینها و عرصه را از اهالی خریداری کردیم و اعیان آنها مانده است.
اعتباری برای تملک واحدها در نظر گرفته شده است تا به اهالی پرداخت خواهد شد
مدیرعامل آب منطقهای لرستان اظهار کرد: اعتباری برای تملک واحدها در نظر گرفته شده است تا به اهالی پرداخت خواهد شد.
حسننژاد بیان کرد: هدف اصلی از ایجاد این سد، جایگزین تامین آب شرب شهرستان ازنا و الیگودرز است.
وی عنوان کرد: تا پایان امسال ۷۰۰ هکتار از شبکه پایاب آماده میشود و در سال آینده کشاورزان میتوانند از آب آن استفاده کنند.
تسریع در روند ساخت پروژههای حوزه وزارت نیرو در لرستان ضروری است
فرهاد زیویار، استاندار لرستان در این خصوص گفت: در دیداری که با وزیر نیرو داشتیم روی وضعیت سدها صحبت شد.
وی اضافه کرد: بخشی از مطالبات مهم مردم لرستان در حوزه وزارت نیرو و به ویژه در ساخت سدها خلاصه میشود.
استاندار تصریح کرد: کاهش شدید نزولات جوی طی سالهای اخیر و تأثیر آن بر تأمین آب مورد نیاز استان در بخشهای شرب، کشاورزی، صنعت و سایر مصارف، اهمیت ساماندهی پروژههای لرستان را در بخش ذخیره آب دوچندان میکند که این موضوع در جلسه با وزیر نیرو مورد تأکید قرار گرفت.
زیویار خاطرنشان کرد: تغییر الگوی مصرف آب در بخشهای مختلف با توجه به کمآبی بیسابقه امری بدیهی است و تکمیل سدهای لرستان در همین رابطه در دستور کار قرار دارد.
وی با تأکید بر لزوم تسریع در روند ساخت پروژههای حوزه وزارت نیرو در استان، افزود: با توجه به اعلام همکاری وزارت نیرو در جهت تأمین اعتبار پروژههای مذکور، امیدواریم تسریع در روند ساخت این سدها را شاهد باشیم.
استاندار لرستان یادآور شد: محرابیان وزیر نیرو نیز ضمن تأکید بر مشارکت همگانی در صیانت از منابع آب و مقابله با خشکسالی، یکی از اولویتهای این وزارتخانه را تکمیل پروژههای نیمهتمام و همچنین تسریع در اجرای پروژههای تأمین آب شرب شهرهایی که ممکن است در آینده با چالش کمبود آب روبرو شوند، عنوان کرد.
سرعت آبگیری سد کمندان باید متناسب با جابجایی روستا انجام شود
در این باره حسین گودرزی، نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: سد کمندان در مرحله آبگیری بوده و این درحالیست که بنیاد مسکن و محیط زیست لرستان در مورد جابجایی روستای کمندان تعلل دارند و مقدمات کار هنوز انجام نشده است.
وی اضافه کرد: علیرغم قولهای متعددی که مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان و اکبری معاون سازمان محیط زیست دادند و گفتند مشکلی برای جانمایی روستا وجود ندارد اما نامه رفع مشکل محل روستا را اعلام نمیکنند.
نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی گفت: بخشی از روستا در محل دریاچه سد قرار دارد و باید این موضوع زودتر به نتیجه برسد.
گودرزی بیان کرد: از بهار امسال سد آماده آبگیری است و سرعت آبگیری باید متناسب با جابجایی روستا انجام شود.
وی گفت: احداث شبکه پایاب شروع شده و امسال پیمانکار ۶۰۰ هکتار آن تعیین شده است.
نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با احداث این سد ۴۲۰۰ هکتار از زمینهای پایین دست آن مشروب خواهند شد.
گودرزی عنوان کرد: قرار بود تابستان امسال آب شرب شهرستان ازنا از محل این سد تامین شود و از چاهها استفاده نشود.
وی یادآور شد: آبرسانی به دو شهر ازنا و الیگودرز از طریق این سد در حال انجام است.
با توجه به ظرفیت عظیم لرستان در بخش کشاورزی و شرایط فعلی منابع آبی که اقتصاد بهرهبرداران را تحت تاثیر قرار داده افتتاح و آبگیری سد کمندان میتواند باعث رونق تولید در لرستان شود.
انتهای پیام