داستان‌های ناشنیده از جام جهانی ۱۹۷۴/ مهمان ناشناخته آفریقایی!

جام جهانی ۱۹۷۴ به عنوان دهمین جام جهانی تاریخ، نکات جالبی را در دل خود دارد.

به گزارش ایسنا، به بهانه برگزاری بیست و دومین دوره رقابت‌های جام جهانی فوتبال، هر روز یکی از جام‌جهانی‌های برگزار شده را نه با نگاه معمول بلکه با نگاهی به نکات کمتر دیده و گفته شده و گاهی نوستالوژی آن جام، مرور می‌کنیم.

* قسمت دهم: جام جهانی ۱۹۷۴

قصه میزبانی آلمان

آلمان‌ها (آلمان غربی) تصمیم گرفته بودند که علاوه بر میزبانی المپیک، در جام جهانی نیز پذیرای قدرت‌های اروپایی باشند تا سال‌ها پس از سقوط هیتلر، بتوانند در کشور از بزرگترین رویدادهای ورزشی و به خصوص فوتبال میزبانی کنند و امنیت بازگشته خود را به چشم سایر کشورهای جهان و به خصوص اروپایی نشان دهند.

شرایط میزبانی

بر عکس جام‌ جهانی قبلی که در مکزیک برگزار شد، جام جهانی ۱۹۷۴ با فضای امنیتی ۴۰ برابر در شهرهای مختلف آلمان انجام شد. دلیل اصلی آن اتفاقات افتاده در المپیک مونیخ بود. از همین رو، میزبانی مونیخ در المپیک ۱۹۷۲ زیر سوال رفت اما هرمان نوبرگر، مسئول ورزش آلمان با ارسال نامه به ۱۵ کشور دیگر حاضر در این مسابقات، به آن‌ها اطمینان خاطر داد که خطرات دو سال قبل تکرار نخواهد شد.

این اتفاق رخ داد و جام جهانی ۱۹۷۴ با تدابیر امنیتی زیادی در شهرهای مختلف آلمان غربی برگزار شد و البته ژرمن‌ها هم کمی با خوش‌شانسی روبرو شدند زیرا رژیم صهیونیستی در دوره انتخابی برابر کره‌جنوبی شکست خورد و از صعود به جام جهانی بازماند. ۷ ورزشگاه المپیک مونیخ، والدا استادیون شهر فرانکفورت، راین استادیوم شهر دوسلدورف، وست فالن و گلزن کرشن شهر دورتمند، فولکس پارک اشتادیوم شهر هامبورگ و گوتلیفر دایملر اشتادیوون شهر برلین میزبان بازی‌های جام جهانی بودند.

مدعی شدن لاله‌های نارنجی پس از ۴۰ سال

هلندی‌ها می‌توانستند ۴۴ سال پس از برگزاری اولین جام جهانی، مدال طلای این مسابقات را برگردن بیندازند اما این اتفاق با بدشانسی رخ نداد. فوتبال هلند از سال ۱۹۷۰ تصمیم به استفاده از مربیان خارجی گرفت و همین سبب پیشرفت ۲ باشگاه آژاکس و فاینورد در سطح اروپا شد. پیشرفت این دو باشگاه، قدرت تیم ملی را هم زیاد کرد که با وجود نتیجه نگرفتن در جام ملت‌های ۱۹۷۲، لاله‌های نارنجی بتوانند در جام جهانی دهم خوش بدرخشند. اصلی‌ترین ستاره هلندی‌ها، یوهان کرویف بود که میانه زمین هلند را در دست داشت و با توجه به تفکرات تاکتیکی، نحوه متفاوتی از بازی را نشان داد.

هلندی‌ها در دفاع، از تاکتیک "دفاع سه نفره" استفاده می‌کردند. این نوع دفاع به این شکل بود که سه مدافع به ترتیب روی پای هر بازیکن می‌رفتند و به اصطلاح او را پرس می‌کردند. همچنین در هنگام مالکیت توپ نیز، سه، چهار بازیکن به بازیکن صاحب توپ نزدیک می‌شدند و پاسکاری‌های زیادی را انجام می‌دادند. تغییرات تاکتیکی نوینی که هلندی‌ها ایجاد کردند سبب شد یاران کرویف تا فینال بروند.

نحوه برگزاری متفاوت جام جهانی ۱۹۷۴

نحوه برگزاری جام جهانی در سال ۱۹۷۴ باز هم تغییر کرد و دلیل اصلی آن این بود که فیفا می‌خواست مانع حذف تیم‌هایی شود که از دور گروهی به مرحله بعد صعود می‌کنند و تنها با یک شکست حذف می‌شوند. شیوه جدید برگزاری به این صورت بود که تیم‌ها در غالب چهار گروه به مصاف هم می‌رفتند و تیم‌های اول گروه‌های ۱ و ۳ و همچنین تیم‌های دوم گروه‌های ۲ و ۴ در قالب گروه یک دور دوم و سایر تیم‌ها در قالب گروه دو دور دوم به مصاف هم می‌رفتند.

آلمان شرقی، فاتح داربی ژرمن‌ها

در دور اول گروهی، دو تیم آلمان غربی و آلمان شرقی در گروه نخست این رقابت‌ها برابر هم قرار گرفتند که آلمان شرقی با تک کل اسپار واسر، هم‌نام غربی خود را شکست داد. این شکست برای غربی‌ها کمتر از باخت در فینال جام جهانی نبود و شایعه‌های زیادی نیز درست شد. ابتدا معتقد بودند که آلمان غربی از عمد شکست خورده تا در گروه ۲ دور دوم قرار بگیرد زیرا گروه آسان‌تری نسبت به گروه نخست بود که البته این شایعه خیلی زود رد شد.

شایعه دوم، دوپینگ بازیکنان آلمان شرقی بود که بعدها به اثبات رسید. پژوهشگران آلمان شرقی از ترکیباتی برای بازیکنان خود استفاده می‌کردند که در آن زمان برای فیفا آشنا نبود و بعدها مشخص شد که این ترکیبات ممنوعه است. البته آلمان شرقی در این دوره به مقام خاصی نرسید و نتوانست در دور دوم گروهی نتایج خوبی کسب کند.

تیم ناشناخته جام جهانی

قاره آفریقا یک سهمیه در جام جهانی داشت که نهایتا به تیم ناشناخته زئیر رسید. این تیم در دور انتخابی، تیم‌های بزرگی چون مراکش و غنا را شکست داد و راهی جام جهانی شد.

تیم آفریقایی خیلی به فوتبال روز آن دوران آشنا نبودند و به ترتیب برابر اسکاتلند با ۲ گل، برابر یوگوسلاوی با ۹ گل و برابر برزیل با ۳ گل مغلوب شد و بدترین نتیجه تاریخ جام جهانی را تا آن موقع کسب کرد.

اطلاعات کلی

۱۶ تیم آلمان غربی (میزبان)، آلمان شرقی، استرالیا، شیلی، برزیل (قهرمان دوره قبل)، اسکاتلند، یوگوسلاوی، زئیر، بلغارستان، هلند، سوئد، اوروگوئه، لهستان، آرژانتین، ایتالیا، هائیتی در این دوره حضور داشتند.

آلمان با پیروزی ۲ بر یک برابر هلند قهرمان شد و لهستان به مقام سوم رسید.

نکات جالب و کمتر شنیده شده

- لاتو از لهستان با ۷ گل آقای گل شد.

- تیم ملی فوتبال ایران برای نخستین بار در انتخابی جام جهانی شرکت کرد و در مجموع با شکست ۳ بر ۲ برابر استرالیا از حضور در آلمان بازماند.

- بسیاری از کارشناسان معتقد بودند لهستان که دو سال قبل، قهرمان فوتبال المپیک شده بود، بهترین تیم آن دوره و لایق قهرمانی است.

- در دور گروهی این مسابقات برای اولین بار از قانون تفاضل گل استفاده شد.

منبع: تاریخ فوتبال و جام جهانی - تالیف و ترجمه: د. اسداللهی

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۱ آبان ۱۴۰۱ / ۱۴:۳۱
  • دسته‌بندی: جهان ورزش
  • کد خبر: 1401082114489
  • خبرنگار : 71575

برچسب‌ها