ایسنا پلاس: درست است که زمان زیادی از ایجاد سیستم موشکی باور ۳۷۳ میگذرد اما شاید کمتر درباره تاثیر این سامانه موشکی در پیشرفت عملیات نظامی گفته و نوشته شده باشد. روز گذشته (۱۵ آبانماه) امیر صباحیفرد در سخنانی کوتاه درباره عملکرد باور ۳۷۳ توضیح داد: «این سامانه در فاصله ۴۰۰ کیلومتری روی هدف قفل اولیه انجام می دهد و در ۳۶۰ کیلومتری هدف، قفل پایدار میکند و کمتر از ۵ دقیقه طول میکشد تا موشک آن به هدف برخورد کند. سرعت موشک بالای ۱۸۰۰ متر در ثانیه است و بالای ۱۱۰ هزار پا ارتفاع می گیرد. » اما باور ۳۷۳ دقیقا چیست؟ چکار میکند و چه اهمیتی دارد؟
باور ۳۷۳ چیست؟
سیستم موشکی باور ۳۷۳ یک سیستم موشکی پدافند هوایی از نوع دور بُردِ سطحبههوا و خودکششی محسوب میشود که توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران با همکاری قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیا و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طراحی و ساخته شدهاست. باور ۳۷۳ اولین سیستم دفاع موشکی با برد بلند است که در خود ایران ساخته میشود.
این سامانه نخستین بار در مرداد ۱۳۹۸ با حضور حسن روحانی (رئیسجمهور وقت ایران) رونمایی شد. باور ۳۷۳ اولین سامانه دفاع موشکی برد بلند تولید داخل ایران محسوب میشود. البته ساخت این سیستم پدافندی به سال ۱۳۸۷ بر میگردد؛ درست زمانی که در روسیه با روی کار آمدن دیمیتری مدودف از تحویل سامانه اس ـ ۳۰۰ خریداری شده ایران خودداری شد.
چه چیزی باور ۳۷۳ را منحصر به فرد میکند؟
لانچرهای سامانه باور ۳۷۳ مکعب مربعی هستند که اغلب با اهداف پدافندی در ناوها مورد استفاده قرار میگیرند. باور ۳۷۳ دارای پستهای جداگانه ارتباطی و نیز پست فرماندهی است. موشکهای باور ۳۷۳ از نوع صیاد۴ هستند. این سامانه موشکی، توانایی شلیک ۳ نوع موشک، در بردهای مختلف (مشابه اس-۴۰۰ ولی با برد کمتر) برای شکار اهداف در بردها و ارتفاعهای متفاوت را دارد و میتواند در لایههای مختلف دفاعی وارد عمل شود. بیشینه سرعت موشک صیاد ۴، برابر با ۶ تا ۸ ماخ (نسبت سرعت شیئی در یک سیال به سرعت صوت در همان سیال) است.
باور ۳۷۳ چه تغییری در معادلات نظامی منطقه ایجاد خواهد کرد؟
برای سامانه باور ۳۷۳ دو آتشبار تعبیه شده و دارای دو سایت مجزا است که یکی از آنها به منظور توسعه زیر نظر وزارت دفاع و دیگری برای آزمایشهای گرم میدانی توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران مدیریت میشود اما باید گفت این سامانه هنوز وارد سازمان رزم نیروهای مسلح نشده است. کارکرد اصلی باور شکار اهداف در ارتفاع بالا و فواصل دور است و هدف شکار او هم دقیقا هواپیماها و پرندههایی هستند که در ارتفاع خیلی زیاد پرواز میکنند که شامل هواپیماهای شنود و جاسوسی و هواپیماهای سوخترسان میشود. منظور از سوخترسانها پرندههایی هستند که نقش تامین لوجستیکی پرندههای تهاجمی را فراهم میکنند.
برای مثال «آواکس» ایستگاه راداریِ هواییه. هواپیمای آواکس یعنی یک ایستگاه راداری را در آسمان به پرواز دربیاورید که از آسمان همه چیز را رصد کند. هدف باور دقیقا «آواکس» و امثال آن است. باور برای مبارزه با چیزی مثل آواکس، هدفش را در ۴۰۰ کیلومتری شناسایی کرده و بعد از رهگیری از فاصله ۳۵۰ کیلومتری آن را شکار میکند.
آنچه مشخص است، این است که عربستان و آمریکا تعداد زیادی آواکس و هواپیماهای شنود و جاسوسی در اختیار دارند که چند فروندش در پایگاه هوایی «الظفره» امارات مستقر هستند. حالا باور آمده که جاسوسها و تحرکات راداری آنها را زیر نظر گرفته و در نهایت منهدم کند.
پس باید گفت که هدف اول باور درگیری با جنگندهها و عقبه لُجستیکی اطلاعاتی و سختافزاری آنهاست. البته این موضوع درباره موشکهای بالستیک هم صدق میکند اما در حال حاضر بالستسکها برای ایران تهدید نیستند. اگر بخواهیم با یک مثال درباره عملکرد باور ۳۷۳ توضیح دهیم، باید بگوییم که اگر یک آتشبار را در لبه خلیج فارس مستقر کنیم، این سامانه تا نزدیک ۴۰۰ کیلومتر آنطرفتر و در واقع تا خاک عربستان را میبیند و رصد میکند و اگر عاملی را تشخیص دهد از ۳۵۰ کیلومتری با آن درگیر میشود.
انتهای پیام