به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، یک موشک "الکترون" متعلق به شرکت راکت لب روز گذشته در ساعت ۱۳:۲۷ به وقت منطقه زمانی شرقی از زمین برخاست تا ماموریتی موسوم به «اگه میتونی منو بگیر» را اجرا کند. قرار بود طی این ماموریت، موشک الکترون یک ماهواره تحقیقاتی را به مدار زمین برساند و در این مسیر نخستین مرحله خود را جدا کرده و در جو رها کند. این بخش از موشک با استفاده از یک چتر نجات سرعت خود را کاهش داده و یک بالگرد موسوم به "سیکورسکی اس-۹۲" آن را در هوا دریافت کند و با تحویل این بخش به مجتمع تولید موشکهای راکتلب، موشک الکترون را به نخستین موشک کوچک چندبار مصرف در جهان تبدیل کند.
با این وجود اگرچه ماموریت ارسال ماهواره به مدار موفقیت آمیز بود و موشک الکترون ماهوارهای با نام "MATS" را یک ساعت پس از بلند شدن در مدار مستقر کرد اما راکتلب نتوانست فرآیندی را که ماموریت "اگه میتونی منو بگیر" نامگذاری کرده بود، با موفقیت به انجام برساند.
این شرکت مستقر در کالیفرنیا قصد داشت مرحله اول موشک الکترون را حدود ۱۹ دقیقه پس از پرتاب با استفاده از یک بالگرد در آسمان دریافت کند تا از افتادن آن به آب خورنده دریا جلوگیری شود و تحویل آن در خشکی برای تجزیه و تحلیل و استفاده مجدد نهایی تسهیل شود.
موشک ۵۹ فوتی(۱۸ متری) الکترون، یک موشک کوچک است که تا به امروز ۳۲ ماموریت به انجام رسانده و یک وسیله نقلیه قابل مصرف است. نمایندگان این شرکت گفتهاند که بازیابی و استفاده مجدد از مرحله اول این موشک به راکتلب اجازه میدهد تا آمار پروازهای خود را افزایش داده و هزینهها را کاهش دهد.
موشک الکترون برای انجام فرود عمودی مشابه آنچه که پیشرانهای موشک فالکون ۹ و فالکون هوی شرکت اسپیس ایکس انجام میدهند، بسیار کوچک است.
این موشک به قدر کافی پس از پرتاب سوخت ندارد که چنین مانورهایی انجام دهد بنابراین راکتلب تصمیم گرفت از یک بالگرد که چتر نجات مرحله اول را در هوا میگیرد برای دریافت پیشران استفاده کند.
این شرکت در جهت رسیدن به هدف خود یعنی دستیابی به قابلیت استفاده مجدد از موشک پیشرفتهایی نیز داشته است. به عنوان مثال، پیش از این یک بالگرد در ماموریتی که در ماه مه سال جاری با نام "There And Back Again" انجام شد، موفق به بازیابی پیشران موشک شده بود.
در طی آن ماموریت، بالگرد "سیکورسکی اس-۹۲" با موفقیت اولین مرحله از موشک الکترون را دریافت کرد، اما مدت کوتاهی پس از آن، محموله رفتاری غیر قابل انتظار از خود نشان داد که خلبانان مجبور شدند آن را درون آب رها کنند.
راکتلب موشک را از دریا بازیابی کرده و با قایق به ساحل برد. این شرکت پیشران این پرواز را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و سپس یکی از ۹ موتور "رادرفورد" آن را بازسازی و آزمایش کرد و نتایج امیدوارکنندهای به دست آورد.
با همه این موارد، راکتلب ترجیح میدهد پیشرانهای خود را از آب دور نگه دارد. و به همین دلیل قصد داشت بالگرد سیکورسکی را به دنبال پیشران در حال سقوط الکترون در ماموریت «اگه میتونی منو بگیر» بفرستد اما این فرآیند طبق برنامه پیش نرفت.
موریل بیکر(Murielle Baker)، مدیر ارتباطات شرکت راکتلب، در جریان پخش اینترنتی پرتاب روز گذشته گفت: به دلیل از دست رفتن سنجش از راه دور مرحله اول موشک طی بازگشت به جو، ما الکترون را در این ماموریت خشک به خانه نخواهیم برد.
او افزود: به عنوان یک روش استاندارد برای ایمنی، هنگامی که این اتفاق رخ میدهد ما بالگرد را از منطقهی بازیابی خارج میکنیم، بنابراین امروز نمیتوانیم اقدام به گرفتن پیشران کنیم.
بیکر گفت که موشک الکترون در اقیانوس آرام سقوطی نرم داشت و راکتلب قصد دارد آن را با قایق بازیابی کند.
البته شکست بالگرد نباید کل ماموریت را تحتالشعاع قرار دهد. این یک فرآیند جانبی بود و ماموریت «اگه میتونی منو بگیر» در رسیدن به هدف اصلی خود موفق عمل کرد و ماهواره "MATS" را به مدار تعیینشدهاش رساند.
راکت لب توضیح داد که ماهواره "MATS" پایه ماموریت علمی "SNSA" برای بررسی امواج جوی و درک بهتر نحوه تعامل لایه بالایی جو زمین با باد و الگوهای آب و هوایی نزدیک به زمین است.
ماهواره "MATS" در ابتدا قرار بود بر فراز یک موشک روسی به مدار پرتاب شود، اما پیمانکار اصلی آن پس از جنگ روسیه و اوکراین، این توافق را لغو کرد و مجددا یک پرواز با موشک الکترون را برای انجام آن رزرو کرد.
انتهای پیام