به گزارش ایسنا، جواد اوجی صبح امروز در آیین افتتاحیه شانزدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه ضمن تشکر از دولت روسیه و برگزارکنندگان این نشست اظهار کرد: این نشست در فضایی آکنده از دوستی و برادرانه بین دو ملت و تحت حمایت همهجانبه رؤسای جمهورمان افتتاح میشود.
وی با اشاره به اینکه ایران و روسیه دو همسایه بزرگ در منطقه هستند که اشتراکات گستردهای در زمینههای جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دارند، تصریح کرد: خوشبختانه با عنایت به عزم و اراده مقامهای عالی دو کشور در ملاقاتها و مذاکرههای سالهای اخیر، مناسبات دو و چندجانبه در راستای تأمین منافع مشترک و کمک به تأمین ثبات، صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی از روندی رو به رشد برخوردار است که مطمئن هستم تداوم و تعمیق خواهد یافت.
وزیر نفت افزود: وزارت نفت به عنوان متولی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور افزون بر تلاش برای گسترش همکاریهای راهبردی در حوزههای مختلف انرژی، از همکاری بین تمامی وزارتخانهها، ارگانها و سازمانها و شرکتهای ایرانی و روسی حمایت میکند.
اوجی با بیان اینکه با توافقهای رؤسای جمهور دو کشور ایران و روسیه، تحکیم و توسعه مناسبات میان دو کشور جدیتر از قبل پیگیری شده است، تصریح کرد: سفر هیئت عالیرتبه روسیه به ریاست الکساندر نواک به تهران نشان از عزم جدی طرفین برای گسترش بیش از پیش همکاریهای دوجانبه دارد.
وی با تأکید بر اینکه بنده باور دارم که یک فرصت تاریخی برای توسعه روابط ایران و روسیه بهوجود آمده است، گفت: همکاری ایران و روسیه نهتنها سبب رشد دو کشور خواهد شد، بلکه زمینه ترقی سایر کشورهای منطقه را نیز فراهم خواهد کرد.
فرصت تاریخی برای توسعه روابط ایران و روسیه
رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه با بیان اینکه در شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه پیشبرد پروژههای مشترک اقتصادی بر مبنای منافع متقابل در دستور کار قرار دارد، افزود: نتایج تلاشهای کارگروهها حاکی از آن است که گامهای محکمی برداشته شده و بنده مطمئنم اگر همه بیشتر تلاش کنیم، روند همکاریها سرعت بیشتری میگیرد.
اوجی برقراری همکاریهای بانکی گسترده برای ایجاد یک نظام پرداخت مناسب و قابل اتکا بهمنظور تسهیل تجارت و سرمایهگذاری، سوآپ حاملهای انرژی بهویژه گاز، نفت خام و فرآوردههای نفتی و توسعه بازارهای صادراتی گاز ایران با مشارکت و سرمایهگذاری طرف روس در بخشهای مختلف صنعت نفت ایران به خصوص توسعه زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی، پالایش نفت و توسعه میدانها، فعال کردن کریدور شمال - جنوب بهویژه با تمرکز بر استفاده کامل از ظرفیت موجود و توسعه زیرساختها را از جمله محورهای کاری میان دو کشور دانست که باید فعال شوند.
طبق اعلام وزارت نفت، وی همچنین پذیرش متقابل نظام استاندارد دو کشور با هدف توسعه تجارت، تبادل محصولات کشاورزی شامل واردات غله از روسیه و صادرات محصولات کشاورزی گرمسیری به روسیه و استفاده از موقعیت ایران بهعنوان هاب ترانزیتی و سوآپ محصولات کشاورزی روسیه، ایجاد صندوق مشترک برای سرمایهگذاریهای منطقهای و جهانی و توافق صندوقهای ضمانت دو طرف برای صدور ضمانتنامه متقابل برای شرکتهای هر طرف با هدف کاهش ریسک تجارت و سرمایهگذاری را از دیگر محورهای کاری میان دو کشور برشمرد.
وزیر نفت ادامه داد: امروز همکاران ما در کارگروههای مختلف از جمله تجارت و اقتصاد، مالی و بانکی، حملونقل و گمرک، صنعت و معدن، کشاورزی، انرژی، سلامت و بهداشت، علمی، پژوهشی و فناوری، شانزدهمین یادداشت تفاهم همکاریهای اقتصادی دو کشور را نهایی میکنند.
وزارت نفت از همه توان خود برای پیگیری توافقها استفاده خواهد کرد
اوجی با بیان اینکه امیدوارم این مذاکرات و یادداشت تفاهم به امضای قراردادهای ثمربخش بین وزارتخانهها و شرکتهای خصوصی دو کشور منجر شود، اظهار کرد: وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران از همه توان خود برای پیگیری توافقهای حاصلشده استفاده خواهد کرد، زیرا معتقدیم توافقهای انجامشده در حکم نقشهای برای سازه مستحکم همکاریهای دو کشور است و ساخت این سازه نیازمند پیگیریهای جدی اجرایی و تحقق واقعی همکاریها است، بر این اساس پایش وضع و سرعت پیشرفت اجرایی توافقها، رفع موانع و ناهماهنگیهای احتمالی و تعریف فعالیتهای جدید در دستور کار بنده در وزارت نفت ایران خواهد بود.
وی با بیان اینکه همکاران ایرانی و روسی چند سند همکاری در زمینههای مختلف را آماده کردهاند که در حاشیه این نشست امضا میشود، گفت: مذاکرات پیش رو به نتایج ثمربخشی منتج خواهد شد و با کمک دو طرف موانع موجود برای افزایش روابط برداشته خواهد شد.
رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه با بیان اینکه ایران و روسیه هردو تحت تحریمهای ظالمانه هستند، تصریح کرد: با تکیه بر ظرفیتهای موجود میان دو کشور مطمئن هستم میتوانیم این تحریمها را بی اثر کنیم.
روابط ایران و روسیه در دوران طلایی قرار دارد
اوجی همچنین در نشست عمومی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه با قدردانی از دولت روسیه، الکساندر نواک، معاون نخستوزیر و رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی روسیه و برگزارکنندگان این نشست بر ضرورت دستیابی به سطح مطلوب روابط تجاری ایران و روسیه با توسعه همکاریها در حوزههای مختلف تأکید کرد و گفت: روابط دو کشور هماکنون در دوران طلایی قرار دارد خوشبختانه روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حال گسترش است و در دوران طلایی روابط دو ملت و دو کشور بزرگ ایران و روسیه قرار داریم.
وی با بیان اینکه اراده دو دولت بر توسعه روابط است و دولت سیزدهم اراده جدی برای استفاده از همه ظرفیتها بهمنظور دستیابی به رابطهای سازنده و رو به رشد دارد، افزود: بر همین اساس دو رئیسجمهوری در سال ۲۰۲۲ پنج دور دیدار کردند و مسئولیت کمیسیون مشترک همکاری در جمهوری اسلامی به وزارت نفت واگذار شد.
وزیر نفت تصریح کرد: وزارت نفت در طول کمتر از یک سال که مسئولیت این کمیسیون را بهعهده داشت، همه تلاش خود را برای تنظیم روابط و برگزاری موفق شانزدهمین کمیسیون مشترک دو کشور بهکار گرفت و خرسندیم که امروز نشست کارشناسی کمیسیون برگزار شد.
اوجی به دیدار با نمایندگان کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: در دیدار با آقای نواک و برخی مسئولان روسیه خوشبختانه تصمیمها و موارد مهمی اتخاذ شد که امروز با امضای اسناد، در مسیر اجرایی شدن این تصمیمها اقدام میکنیم.
وی از اهمیت دستیابی به سطح مطلوب تجاری سخن گفت و افزود: بیتردید باید بر توسعه همکاریهای خود بهویژه در حوزههای زیرساختی از جمله کریدور شمال - جنوب، نفت و انرژی، ترانزیت، همکاریهای پولی و بانکی و گمرکی استمرار بورزیم تا بتوانیم به سطح مطلوبی از تجارت بین دو کشور دست یابیم.
وزیر نفت در پایان بر ضرورت توسعه روابط با روسیه تأکید و تصریح کرد: اگرچه روابط دو کشور با سرعت در حال توسعه است اما متناسب با ظرفیتهای دو کشور نیست و این موضوع ما را بر آن میدارد تا روابط خود را توسعه دهیم.
به گزارش ایسنا، شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه از هشتم تا دهم آبانماه به میزبانی روسیه برگزار میشود. جواد اوجی، وزیر نفت ریاست هیئت ایرانی این کمیسیون مشترک و الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه هم رئیس کمیسیون مشترک ایران و روسیه از سوی روسیه را بهعهده دارد.
در کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه نمایندگانی از وزارت نفت، خارجه، امور اقتصاد و دارایی، راه و شهرسازی، نیرو، علوم، تحقیقات و فناوری، جهاد کشاورزی، ورزش و جوانان، ارتباطات و فناوری اطلاعات و نمایندگانی از ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، ستاد نیروهای مسلح، شورای عالی مناطق تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی، سازمان انرژی اتمی، بانک مرکزی، صندوق توسعه ملی، سازمان ملی استاندارد، اتاق بازرگانی و مرکز تجاری ایران در روسیه حضور دارند که با همتایان خود به گفتوگوی کارشناسی برای تدوین اسناد همکاری میپردازند.
اراده بخش دولتی و خصوصی ایران و روسیه برای بیاثر کردن تحریمها
وزیر نفت همچنین در نشست خبری مشترک با الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه بر عملیاتی شدن توافقها و برنامههای مشترک میان ایران و روسیه در آینده نزدیک خبر داد و تأکید کرد: هماکنون اراده قوی در بخش دولتی و خصوصی هر دو کشور برای بیاثر کردن تحریمها وجود دارد.
اوجی با بیان اینکه پیش از شروع شانزدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه، کارگروههای دو کشور در حوزههای مختلف نشستهای خوب و سازندهای را برگزار کردند، گفت: خوشبختانه در سه ماه اخیر این نشستها در ایران و روسیه بهصورت منظم برگزار شد تا بتوانیم جوانب مختلف افزایش سطح همکاری دو کشور را بررسی کنیم.
وی با تأکید بر اینکه توافقهای خوب امروز در حوزه انرژی، حملونقل، بهداشت، کشاورزی و... میان ایران و روسیه نتیجه کار خوب تیمی در کارگروههای تشکیلشده در هر دو کشور است، افزود: ایران و روسیه ظرفیتهای خوبی بهخصوص در حوزه منابع هیدروکربوری در منطقه دارند. منابع نفتی و گازی دو کشور امروزه در دنیا بسیار تأثیرگذار است و خوشبختانه تاکنون دو کشور در ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس تصمیمهای خوب و همسویی نیز گرفتهاند.
وزیر نفت به پنج دیدار رؤسای جمهور ایران و روسیه در سال ۲۰۲۲ اشاره و تصریح کرد: در هیچ زمانی روابط میان دو کشور به این اندازه به یکدیگر نزدیک نبوده است؛ از این رو باید از این فرصت طلایی نهایت استفاده را برد.
اوجی با اشاره به اینکه ایران هماکنون بیش از ۴ میلیارد دلار قرارداد با شرکتهای بزرگ روسی برای توسعه میدانهای نفت و گاز دارد، افزود: همزمان با این قراردادها بیش از ۴۰ میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکتهای بزرگ توانمند روسیه در حوزههای مختلف همچون احداث خط لوله صادرات گاز به کشورهای همسایه، سوآپ نفت، گاز، فرآوردههای نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی منعقد شده است. در این راستا ماه گذشته صادرات محصولات و کاتالیستهای پتروشیمی به روسیه انجام شده است.
انتهای پیام