محمد حسینزاده در نشست نخست از سلسله جلسات هنر و تعارضات اجتماعی که ۲۵ مهرماه با موضوع نقش نهادهای سیاستگذار هنری در وضعیت اجتماعی معاصر ایران در پردیس سینمایی هویزه مشهد برگزار شد، اظهار کرد: حقیقت ماجرا این است که سیاستگذاری هنری در کشور ما دچار آشفتگی است این سیاستگذاری در رشته و موضوعات مختلف مشخص نیست و در بزنگاهها دستگاههای مختلف عملکرد متضاد و متعارض دارند؛ یا بیعملی است یا پرعملی. این واقعیت میدان ماست که بسیار متاثر از جناحهای سیاسی کشور رخ میدهد.
وی افزود: در کشور ما اقتصاد بر هنر چیره است؛ چراکه چرخه مالی فروش فیلم مهم است و یک تهیهکننده یا کارگردان به خود اجازه میدهد که از خطوط هویتی جامعه عبور کند تا گیشه را به دست آورد. بر این اساس اولین سوالی که باید پرسید این است که این سیاستها درست تشخیص داده شده است یا نه و با واقعیت میدان همخوانی دارد؟ دومین مسئله این است که اگر این سیاست درست تشخیص داده شده، آیا تمام دستگاهها متولی به این سیاست پایند هستند؟ سومین حوزه نیز حوزه اجرا است که محل بحث است.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی بیان کرد: مسئله بعدی که باید به آن توجه کرد این است که ما در خلأ حرف نمیزنیم. اگر در فضایی قرار داشتیم که فقط یک رسانه وجود داشت و یک سریال پخش میکرد میتوانستیم درباره آن اثر حرف بزنیم، اما در حال حاضر در مقابل هر محتوای رسمی تلویزیون، شبکههای ماهوارهای، پلتفرمها و دیگر محلهای انتشار محتوا فعالیت میکنند و سیاستهای رسمی باید با توجه به این شرایط واقعی تدوین شود. ما در یک فضای پر تنش و پویا هستیم که عواملی کمک میکنند و عواملی آسیب میزنند.
حجاب مساله مهم حاکمیت بوده اما اثر مهم هنری درباره آن تولید نشده
حسینزاده عنوان کرد: مساله بعدی این است که باید سیاستها مبتنی بر نیازها باشد. امروز مساله حجاب خیلی پررنگ است. در این مدت ۴۰ ساله چند فیلم سینمایی با موضوع حجاب ساخته شده که این مسئله را تقویت کند؟ حجاب مساله مهم حاکمیت بوده اما اثر مهم هنری در این خصوص نیست. حجاب برای جمهوری اسلامی مهم است زیرا خانواده مهم است. حالا شاهد این هستیم که سیاست با عملکرد همخوانی ندارد. تعارض جامعه ما از این جنس است. اینها رشد دهنده نیست. تعارض جامعه ما در روش نیست و این مسئله پنهان نیست. اینکه گفته میشود ساختارهای فرهنگی کشور باید بازنگری شود از این جنس است.
وی با تاکید بر اینکه هیچنظامی نمیتواند گفتمان مرکزی خود را غالب کند، بهجز اینکه با هنر این کار را انجام دهد، گفت: متاسفانه ما در برخی سیاستها عکس این گزاره عمل کردیم.
انگشت اتهام را به سمت خود بگیریم که چرا به چهره شدن برخی هنرمندان کمک کردیم
مدیر کل فرهنگ و ارشار اسلامی خراسان رضوی تصریح کرد: مسئله بعدی نقش هنرمندان است. سیاستگذاری یک کشور و نوع مواجهه او با هنر و هنرمند باید مشخص باشد. در دورهای به چهره شدن برخی هنرمندان کمک کردیم و امروز که این هنرمند علیه هویت ایرانی اسلامی و ما سخن میگوید، قبل از اینکه انگشت اتهام به سمت هنرمند باشد باید آن را به سمت خود بگیریم و فکر کنیم که چرا هرگز به چهره شدن دانشمندان خود کمک نکردهایم؟
حسینزاده با بیان اینکه در سیاستگذاری در مواجهه با هنرمند نیز مشکل داریم، افزود: باید فکر کنیم که چگونه در مسیر رشد به او کمک کنیم و چقدر در خلاقیت به او کمک کردهایم؟ بیشتر تولیدات هنری امروز با حمله به هویت جامعه در خارج از مرزها جایی برای خود باز کرده است و سیاستگذار یا با بیعملی و یا با سیاست غلط و اجرای غلط به این مسیر کمک کرده است.
نیاز به ایجاد فضای گفتوگو داریم
وی ادامه داد: کاری که سیاستگذارها باید انجام میدادند و انجام ندادند، ایجاد فضای گفتوگوی منطقی و استدلالی است. امروز دچار فضایی احساسی هستیم و به جای اینکه در بحثهای بنیادی صحبت کنیم به مصادیق پرداختهایم و دچار مشکل شدیم. امروز نیاز به ایجاد فضای گفتوگو داریم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اضافه کرد: بسیاری از هنرمندانی که امروز دچار تعارض شدند اگر به عمق ماجرا بیایند، میبینیم که تعارضی وجود ندارد. در نتیجه هنرمند ما در مسیر آنارشیست حرکت میکند و رفتارش در جهت کمک به رشد جامعه نیست. برای مثال این پیام را نمیگوید که امروز تمامیت ارضی کشور مهم است، حالا در این کشور باید گفتوگو کنیم.
انتهای پیام