مهدی سهامیاسدیفر، تولیدکننده نمونه میوههای هستهدار اسدآباد است که سال گذشته براساس شاخص و آیتم های مشخص شده وزارت جهادکشاورزی به عنوان باغدار نمونه ملی در زمینه میوه های هستهدار موفق به کسب رتبه دوم کشوری شد. این باغدار نمونه ملی در شهر پالیز شهرستان اسدآباد در زمینه تولید میوههای هسته دار هلو و شلیل فعالیت دارد.
ضرر باغداران هلو و شلیل پالیز به علت قیمت پایین خرید
سهامیاسدیفر در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: امسال تولید باغات هلو و شلیل شهرستان اسدآباد به ویژه شهر پالیز بالا بود اما باغداران مشکل فروش داشتند و به همین علت دچار ضرر بالایی شدند. دلالان و واسطهها امسال با قیمت پایینتری به نسبت سال گذشته محصول را از باغداران هلو و شلیل خریداری کردند و این امر موجب شد باغداران از فروش محصول امسال خود سودی نبرند.
خرید لوکسترین هلو و شلیل از باغداران به قیمت ۱۸ هزار تومان
وی قیمت خریداری محصول از باغداران هلو و شلیل در شهر پالیز در سال گذشته را ۲۵ هزار تومان و قیمت خریداری شده امسال لوکسترین و بهترین نوع هلو و شلیل از باغداران را ۱۸ هزار تومان و در صورت لوکس نبودن ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان برشمرد و افزود: در سال جاری دستمزد کارگر، هزینه جعبه، کود و سم، حمل و نقل و سایر هزینههای جانبی افزایش دو برابری و حتی بیشتر داشت و این در حالی بود که قیمت خریداری محصول از باغدار به نسبت سال گذشته از کاهش محسوسی برخوردار شده بود.
باغداران برای تغییر کشت به صرافت نابودی باغهای خود افتادهاند
وی با اشاره به اینکه بیشترین پراکنش سطح باغات هلو و شلیل شهرستان اسدآباد به شهر پالیز اختصاص دارد، ادامه داد: متأسفانه کسادی امسال بازار موجب شده برخی از باغداران هلو و شلیل شهر پالیز در همجوار باغ ما به ویژه باغدارانی که دارای سطح کمتری از باغات هلو و شلیل هستند، به صرافت نابودی باغات هلو و شلیل خود بیفتند.
سهامیاسدیفر تصریح کرد: این باغداران در حال حاضر به علت تضرر امسال در حال نابودی و بُریدن درختان هلو و شلیل باغات خود هستند تا برای سال زراعی جدید به فکر کشت محصول جدید دیگری باشند چراکه به گفته آنها اگر محصول دیگری چون گندم و یا جو کشت کرده بودند، هم اکنون سود خوبی از کشت این محصول عاید آنها شده بود.
اشتغال ۴۵ نفر در فصل برداشت هلو و شلیل در باغ باغدار نمونه ملی شهر پالیز
این باغدار نمونه ملی ۴۰ ساله که دارای هشت هکتار باغ هلو و شلیل در شهر پالیز است، مطرح کرد: هر هکتار از باغات هلو و شلیل بنده سالیانه برای ۱۶ نفر و در فصل سه ماه برداشت برای ۴۵ نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد محصول هلو و شلیل باغ ما به تهران و مابقی به کرمانشاه و همدان ارسال میشود، تصریح کرد: در انتخاب باغداران نمونه ملی در زمینه میوههای هستهدار توسط وزارت جهادکشاورزی آیتم ها و مؤلفههایی چون عملکرد و میزان برداشت محصول، آبیاری قطرهای، تعداد اشتغال، کمیت و کیفیت محصول و سم پاشی باغ مطرح بوده و با بازدید از باغات در نهایت تصمیم نهایی را اعلام میکنند.
سهامیاسدیفر با بیان اینکه در سال ۹۹ از هر هکتار باغ هلو و شلیل خود موفق به برداشت ۱۰۰ تا ۱۲۰ تن محصول شدم و سال گذشته از هر هکتار ۷۰ تا ۸۰ تن محصول برداشت کردهام، گفت: نوع سیستم آبیاری باغ ما به صورت آبیاری قطره ای بوده و به طور بهینه از آب استفاده میشود.
وی با بیان اینکه متأسفانه افزایش هزینهها و قیمت پایین خرید محصول از باغداران هلو و شلیل به تبع سایر باغداران باغ ما را نیز امسال با مشکل مواجه کرد، افزود: به علت اینکه سطح تولید و عملکرد باغ ما بالاست و نمی توانیم به موقع محصول خود را به فروش برسانیم، به ناچار به علت نبود بازار فروش فعلاً محصولات برداشت شده را در سردخانه نگهداری میکنیم.
وی با مقایسه هزینههای سال گذشته و امسال باغداران هلو و شلیل گفت: در سال گذشته هر کیلو شلیل شمس را به قیمت ۲۵ و ۲۶ هزار تومان به فروش رساندیم و این در حالی بود که دستمزد هر کارگر سال گذشته ۱۶۰ هزار و امسال ۳۰۰ هزار تومان و کرایه حمل و نقل سال گذشته ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان و امسال یک میلیون و ۷۰۰ تا دو میلیون تومان و قیمت هر کیسه کود سال گذشته ۳۵۰ و امسال ۷۰۰ هزار تومان و قیمت جعبه و سبد میوه سال گذشته نصف قیمت و امسال دو برابر شده است و با این وضعیت دیگر سودی عاید باغدار نمیشود.
مجبوریم بارمان را مفت بفروشیم
سهامیاسدیفر با اشاره به اینکه در حال حاضر بار ما در سردخانه مانده و در حال خراب شدن است و برای جلوگیری از فاسد و خراب شدن بار ناچاریم محصول دپو شده در سردخانه را مفت به فروش برسانیم، بیان کرد: کل هزینه ها دو برابر و حتی چند برابر شده و بر عکس محصولاتی که سال گذشته ۲۵ و ۲۶ هزار تومان بود، امسال لوکس ترین ارقام میوه هلو و شلیل ۱۸ هزار تومان شده و در صورت لوکس نبودن ۱۰ و ۱۲ هزار تومان از باغداران خریداری شد و آنگاه همان میوه در بازار با قیمت ۳۰ و ۴۰ هزار تومان به مصرف کننده عرضه میشود.
محصول هلو و شلیل باغ ما در سردخانه در حال تلف شدن است
این باغدار نمونه ملی ادامه داد: هشت هکتار زمین را برای باغ هلو و شلیل امسال تلف کردم و هزینه و وقت بسیاری را گذاشتم و در زمان برداشت سودی به غیر از زحمت عایدم نشد و در حال حاضر بارم در سردخانه در حال خراب و تلف شدن است ضمن اینکه باغداران هلو و شلیل دیگر نیز به تبع باغ ما و حتی بیشتر با چنین مشکلاتی سردرگم شدهاند و نمیدانند چه کنند؟
امسال جلوی صادرات بسته بود
وی با بیان اینکه متأسفانه امسال جلوی صادرات بسته شد، اعلام کرد: بسیاری از باغداران هلو و شلیل شهرستان نهاوند هم که نسبت به صادرات بار خود اقدام میکردند، به علت بسته شدن صادرات با مشکل مواجه شدهاند و بار آنها نیز در حال خرابی است.
سهامیاسدیفر تصریح کرد: تاکنون در زمینه صادرات هلو و شلیل خود اقدام نکردهام اما امسال به صرافت این کار افتادم و با یکی از افرادی که در این کار است صحبتهای لازم را در این رابطه داشتهام و برنامه ریزی صادرات محصول هلو و شلیل باغ ما به سال آینده موکول شده که امیدواریم این امر عملی شود.
نبود صنایع تبدیلی در اسدآباد مهمترین دغدغه باغداران اسدآبادی
وی نبود صنایع تبدیلی در شهرستان را یکی از دغدغههای مهم باغداران و کشاورزان اسدآبادی دانست و تصریح کرد: در صورتی که صنایع تبدیلی لازم از جمله میوه خشک کنی و نکتار در رابطه با فرآوری محصولات باغی شهرستان وجود داشت، تاحدود زیادی کمک بزرگی به باغداران اسدآبادی بود و از تضییع محصولات آنها حتی محصولات پا درختی و درجه دو باغ ها جلوگیری میکرد.
سهامیاسدیفر با اشاره به اینکه جذب سرمایه گذار در این رابطه از نقش مؤثری در ایجاد صنایع تبدیلی مختلف در زمینه محصولات باغی شهرستان توسط مسئولان برخوردار خواهد بود، اضافه کرد: در حال حاضر شهر پالیز در منطقه جنت آباد به صورت تقریبی حدود ۱۶۰ هکتار باغات هلو و شلیل وجود دارد که شلیل شمس، مغان، هلو انجیری و زعفرانی و جوادی از جمله رقمهای تولیدی این باغات است.
وی با بیان اینکه امسال کشش بازار بیشتر هلو جوادی بود و شلیل شمس و مغان و هلو زعفرانی و انجیری هم بازار خوبی داشت، خاطرنشان کرد: معمولاً انتخاب رقم و نوع هلو و شلیل مانند سایر میوهها در بازار سلیقهای است.
ضرورت حمایت دولت از باغداران در زمینه کود و سیستم آبیاری نوین
وی در ادامه با تأکید بر حمایت دولت از باغداران در زمینه کود و سم و سیستم آبیاری نوین تصریح کرد: متأسفانه قیمت کود به صورت سرسام آوری بالاست و لازم است در این رابطه دولت حمایت لازم از باغداران را داشته باشد.
هر کیسه کود برای باغداران ۷۰۰ هزار تومان است
وی با بیان اینکه کود مورد نیاز را از طریق ثبت در سامانه جهادکشاورزی تأمین میکنیم، یادآور شد: در حال حاضر هر کیسه کود با ثبت در سامانه جهاد ۷۰۰ هزار تومان بوده که با قیمت بازار تفاوت چندانی ندارد، این در حالیست که این کودها تولید داخلی است و دولت میتواند با قیمت مناسبتری این نوع کودها را به باغداران عرضه کند.
سهامیاسدیفر یادآور شد: در صورتی که شرایط بازار سال آینده هم چنین روالی را برای باغداران هلو و شلیل شهر پالیز و شهرستان اسدآباد رقم بزند به طور قطع بسیاری از باغداران دیگر این شهر به صرافت بُریدن و نابودی درختان هلو و شلیل باغات خود خواهند افتاد تا محصول دیگری را در باغ خود کشت کنند و با این اقدام دیگر اثری از باغات زیبای هلو و شلیل در شهر پالیز نخواهند ماند.
برداشت ۱۵ هزار تن هلو و شلیل از باغات اسدآباد
مدیر جهادکشاورزی شهرستان اسدآباد هم در گفتوگو با ایسنا، از برداشت بیش از ۱۵ هزار تن هلو و شلیل از باغات این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: در سال جاری ۵۵۰ هکتار از باغات شهرستان به هلو و شلیل اختصاص دارد که از این سطح، ۱۵هزار و ۵۰۰ تن محصول برداشت شد.
محمدکرم مرادی سطح زیرکشت باغات هلو شهرستان را ۳۰۰ هکتار برشمرد و افزود: هلو آلبرتا، انجیری و پاییزه سه نوع از هلوهای تولیدی این شهرستان بوده که عمده پراکنش سطح زیرکشت این باغات در شهر پالیز واقع شده است.
نیمی از باغات اسدآباد به سیستم قطرهای مجهز است
وی با اشاره به برداشت ۹۰۰۰ تن محصول هلو از باغات شهرستان با عملکرد هر هکتار ۳۰ تن مطرح کرد: به علت پراکندگی و خُرد بودن باغات شهرستان کمتر از ۵۰ درصد از باغات اسدآباد به صورت قطرهای و مابقی باغات به صورت سنتی و غرقابی از طریق چشمه، قنات، چاه و حقآبه آبیاری میشوند.
مرادی میزان سطح زیرکشت شلیل شهرستان را نیز ۲۵۰ هکتار با تولید ۶۵۰۰ تن اعلام کرد و یادآور شد: محصول هلو و شلیل تولید شهرستان علاوه بر خودمصرفی منطقه به استان و سایر شهرستانهای همدان و سایر استان ها چون تهران و کرمانشاه نیز ارسال میشود.
از سرمایه گذاران ایجاد صنایع تبدیلی در اسدآباد استقبال و حمایت میشود
وی نبود صنایع تبدیلی در اسدآباد در رابطه با فرآوری میوه و محصولات کشاورزی شهرستان را از جمله مشکلات و دغدغههای باغداران این شهرستان دانست و گفت: تقویت صنایع تبدیلی در حوزه محصولات کشاورزی در اسدآباد ضرورت داشته و به همین منظور از سرمایه گذاران این امر استقبال و حمایت خواهد شد.
انتهای پیام