به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین به دنبال سومین دوره ریاست بر حزب کمونیست چین است و با این کار به قدرتمندترین رهبر چین از زمان «مائو تسهتونگ» تبدیل خواهد شد.
جلسه حزب کنگره چین در دوران پرتلاطمی تشکیل میشود؛ سیاست کووید صفر شی جینپینگ خسارتهای زیادی به اقتصاد این کشور زده و حمایتش از حمله روسیه به اوکراین، پکن را از غرب دورتر کرده است. با این حال، اقتصاددانان و تحلیلگران معتقدند که او در قدرت باقی خواهند ماند.
این نشست یک هفتهای با حضور تقریبا ۲۳۰۰ نماینده برگزار میشود. سطح امنیت در پکن افزایش یافته و سیاستهای نظارت بر کرونا تشدید شده است. در منطقه هِبِی که نزدیک پایتخت چین واقع شده، به کارخانههای فولاد دستور داده شده تا عملیاتهای خود را متوقف کنند تا در روزهای نشست کنگره، هوا پاکیزه باشد!
با این حال، انتظار نمیرود که در این نشست تغییر شاخصی در سیاستهای شی جینپینگ اتفاق بیافتد؛ تاکید بر امنیت و خوداتکایی، کنترل ملی اقتصاد، دیپلماسی قاطعتر و افزایش فشار برای پس گرفتن تایوان.
انتخاب احتمالی شی جینپینگ به ریاست حزب کمونیست برای سومین دوره متوالی، اقدامی بیسابقه است که گمانهزنی درباره شاکله «کمیته دائمی پلیتبوروی حزب کمونیست چین» را دشوارتر از قبل میکند، از جمله تعیین جایگزین لی کچیانگ، نخستوزیر چین که دومین چهره برجسته این کمیته بوده و در ماه مارس از منصب خود بازنشست خواهد شد.
تا امروز رهبران چین حداکثر دو دوره متوالی در قدرت بودهاند، اما شی جینپینگ با سومین دوره خود، این قانون را نقض میکند. همچنین در سن ۶۹ سالگی هنوز جانشینی ندارد و این بدین معناست که احتمالا قرار است بیشتر از اینها در قدرت بماند.
شی جینپینگ کیست؟
وقتی که شی جینپینگ قدرت را در سال ۲۰۱۲ قدرت به دست گرفت، برخی ناظران سیاسی بر اساس پیشینه خانوادگی او پیش بینی کردند که «لیبرالترین رهبر» چین کمونیست به قدرت رسید، اما زمان نشان داد که این پیشبینیها کاملا اشتباه بوده است.
به گزارش یورونیوز، ده سال پس از کسب قدرت، شی جینپینگ امروز تبدیل به قدرتمندترین رهبر چین پس از مائو تسه تونگ، بنیان گذار جمهوری کمونیستی خلق چین شده است.
همچون مائو، رهبر چین کمونیست در یک دهه گذشته نشان داد، که مخالفان را کمتر از اسلاف خود خود تحمل میکند. مداخله حکومت در زندگی خصوصی افراد در این ده سال بیش از همیشه افزایش پیدا کرد.
شی جینپینگ که پیش از به قدرت رسیدن، تنها با عنوان همسر یک خواننده مشهور چینی شناخته میشد، طی این سالها به شخصیتی کاریزماتیک تبدیل شده که به گفته ناظران، از زمان مائو بی سابقه است.
هر چند برخی از مخالفان شی جینپینگ قصد دارند او را به عنوان رهبری که به دنبال منافع شخصی است معرفی کنند، اما آلفرد ال چان، زندگینامه نویس رهبر چین، میگوید: «برخلاف ادعاها، او بیش از آنکه طالب ثروت باشد طالب این است که چین را به نخستین ابرقدرت جهان تبدیل کند.» این نویسنده و مورخ میگوید که رهبر چین میخواهد چشم انداز خود، که شباهت زیادی به رویای بنیانگذاران حزب کمونیست دارد را در این کشور محقق کند.
کری براون، نویسنده کتاب «شی، مطالعهای در قدرت» میگوید: «شی مردی با ایمان است. ایمان او تنها کمونیسم و خدای او، حزب کمونیست چین است.»
به گفته این نویسنده آمریکایی مهمترین اشتباهی که جهانیان درباره شی جینپینگ مرتکب میشوند این است که «ایمان او جدی گرفته نمیشود.»
شی جینپینگ، متولد ۱۹۵۳ میلادی در شهر پکن است.
پدر او شی ژونگ شان، یکی از انقلابیون و از بنیانگذاران حزب کمونیست است. شی ژونگ شان از قهرمانان انقلاب و نسل اول رهبران چین کمونیست بود که سه بار توسط مائو تسه تونگ از مقامهای خود برکنار شد. وی از معدود مقامات چینی بود که در سال ۱۹۸۶ به برکناری هو یائوبانگ، از اصلاح طلبان حزب کمونیست اعتراض کرده و به همین دلیل هم برای همیشه مورد لعن و نفرین رهبران حزب کمونیست قرار گرفت.
البته پیش از آن نیز شی ژونگ شان قبل از انقلاب فرهنگی در سال ۱۹۶۲ از پست معاونت نخست وزیر برکنار و سرانجام به زندان افتاده بود.
او هم مانند بسیاری دیگر از روشنفکران جوان آن دوران برای کار به نواحی روستایی فرستاده شد و رهبر کنونی چین در این شرایط بزرگ شد. زندگی آنها در یک روز کاملا تغییر کرد.
شی جینپینگ میگوید به همین دلیل هم توسط همکلاسیهایش مرتبا طرد و منزوی میشد.
او از ۱۵ سالگی مانند بسیاری از نوجوانانی که خانوادههایشان از مخالفان دولت بودند، به مرکز چین فرستاده شد تا در زمینهای کاشت غلات کار کند. او همچنین مجبور بود در «جلسات مبارزه» شرکت کند و یاد بگیرد تا «همچون پدر مخالف حزب بار نیاید.»
رهبر کنونی چین در سال ۱۹۹۲ و در مصاحبه با واشنگتن پست گفت که « کاری که این کمپها با شما میکند مهم است چون اگر نمیخواهید واقعیتهای جامعه چینی را بفهمید و بپذیرید مجبور خواهید شد که آن را ببینند و بفهمید. این باعث میشود که سریعتر به بلوغ برسید.»
آلفرد چان، زندگی نامه نویس رهبر چین میگوید شرایط سخت زندگی به او یاد دادند که « مثل کوه سرسخت» باشد. شی مدتی برای کار در روستاها شبها در انبار میخوابید. این انبار امروز به یکی از «جاذبههای توریستی چین» تبدیل شده است. همزمان تصویری از شی درهمین انبار نصب شده که نشان میدهد رهبر چین پس از کار طاقت فرسا، مشغول به مطالعه کتاب میشد.
به دلیل گذشته پدرش، همواره حزب کمونیست چین درخواستهای شی برای عضویت را رد میکرد تا این که نهایتا با این تقاضا موافقت شد و شی جینپینگ، در سال ۱۹۷۴ رئیس واحد حزب روستایی شد که در آن کار میکرد.
۲۵ سال بعد در سال ۱۹۹۹ فرماندار استان فوجیان شد. ۵ سال بعد، دبیر حزب کمونیست در این استان و در نهایت از سال ۲۰۰۷ وارد کادر اصلی حزب کمونیست چین شد.
به گفته بن گیگز، یکی از زندگینامه نویسان شی جینپینگ، «رهبر چین تمام مدارج را بصورت پله پله، همانگونه که میثاق حزب است طی کرد تا به بالاترین درجه برسد.»
با وجود اجحافی که از سوی حزب کمونیست چین به خانواده شی جینپینگ وارد شد اما او هیچگاه برای انتقام نیامد و به گفته زندگینامه نویس او، آلفرد چان همواره خود را «به عنوان وارث انقلاب» معرفی میکند.
حال قرار است که شی جینپینگ در کنگره مهم حزب کمونیست در ماه جاری برای سومین بار از سوی کادر رهبری، به عنوان رئیس جمهوری شناخته شود.
رئیس جمهوری که بجز کمک شایانش به پیشرفت اقتصاد چین، عامل اصلی سرکوب جنبشهای مدنی، رسانههای مستقل و آزادیهای اساسی بوده است. بجز این، سرکوب و کشتار مسلمانان اویغور در دوران رهبری او، به اوج خود رسیده است.
ناظران میگویند یکی از دلایل اصلی که شی را به یک «دیکتاتور تبدیل کرد» این است که شی جینپینگ ترس از تکرار اتفاقات اتحاد جماهیر شوروی را در ذهن دارد. به همین دلیل رهبر چین تصمیم گرفته است به هر قیمتی که شده حزب کمونیست، قدرتمندتر از همیشه و مصون از تمام گزندها دنیای لیبرال بماند.
انتهای پیام