رئیس جمهور هفته گذشته در نشست با وزیر علوم تحقیقات و فناوری و جمعی از مسئولان دانشگاه شریف به بررسی ابعاد حوادث هفته گذشته در دانشگاه شریف پرداخت و با اشاره به حرمت دانشگاه و محیط علم و آرمانخواهی، تصریح کرد: هیچ شخصی مجاز به شکستن حرمت این فضای مقدس نیست و همه از مسئولان تا اساتید و دانشجویان مکلفند برای حفظ تقدس و حرمت این محیط تلاش کنند.
در این زمینه دکتر حسن رسولی در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه دانشگاه یک محیط علمی به حساب میآید، تصریح کرد: ذات علم و دانش ارزشمند است و قداست دارد. دانشگاه یک محیط علمی است؛ به همین دلیل، مقدس به حساب میآید. جامعه دانشگاهیان به دو گروه اساتید و دانشجویان تقسیم میشوند؛ این دو گروه همواره مناسبات محترمانهای با یکدیگر دارند. تمام این شرایط سبب میشود که محیط دانشگاهها را مقدس بدانیم.
عضو هیئت ممیزه دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه دانشگاه باید جامعهساز و مردم ساز باشد و فرهنگ جامعه را اعتلا ببخشد، تصریح کرد: دانشگاه باید بتوانند فرهنگ فاخر را در جامعه ایجادکند. یک نظریه در سطح جهان مطرح شده است؛ برمبنای آن، اعضای هیئت دانشگاهها میخواهند که مدیریت امور را در اختیار داشته باشند. اساتید دانشگاهها با خطاب قرار دادن مدیران وزارت علوم میخواهند که مستقل باشند و مدیریت امور را خود در دست بگیرند. به طور قطع، انسانهای فهمیده به کنترل شدن نیازی ندارند بلکه باید راهکارها را به دیگران نشان دهند.
عضو کمیسیون تخصصی علوم انسانی هیئت ممیزۀ دانشگاه شهید بهشتی توضیح داد: این پرسش "چرا برخی از مسائل و مشکلات جامعه در دانشگاه بیان میشود؟" مطرح میشود؛ در پاسخ به این پرسش باید گفت، دانشگاه تحت تاثیر عوامل بیرونی قرار میگیرد. دانشگاه، مکانی برای علم، پژوهش، نقد، بحث و گفتگو است. اگر هرکدام از این مولفهها در محیط دانشگاه وجود نداشته باشد، شاهد رشد علمی نخواهیم بود.
وی با بیان اینکه این احتمال وجود دارد که نقد دانشگاهها مشمول تمام حوزهها شود، اظهار کرد: دانشگاههای ایران به طور سنتی نسبت به حوادث اجتماعی حساس هستند. دانشجویان در بازههای زمانی مختلف تلاش کردهاند که حضور اجتماعی و سیاسی داشته باشند که این حضور مورد تایید است. در سالهای اخیر، به این نتیجه رسیدهاند که دانشگاه باید همواره زنده باشد.
دکتر رسولی ادامه داد: اگرچه علماندوزی به عنوان وظیفه اصلی دانشجویان و اساتید به حساب میآید اما دانشگاهیان باید نقش اجتماعی هم ایفاکنند. دانشگاهیان برای ایفای نقش اجتماعی خود باید آگاهی اجتماعی هم داشته باشند. هنگامی یک دانشجو موفق است که از وضعیت روز جامعه آگاهی داشته باشد و سپس واکنش نشان دهد.
این استاد دانشگاه با اشاره به جوان بودن بدنه دانشگاهها گفت: جوانان دارای روحیات، اقتضائات و ویژگیهایی هستند که باید به این موارد توجه شود. آرمانخواهی و آرمانطلبی جزو طبیعت جوانان است؛ آنها خیر جامعه را میخواهند و نسبت به نابسامانیها حساس هستند. جوانان بر مبنای طبیعتی که دارند، نمیتوانند کاستیها را تحملکنند. آنها نمیتوانند برخی از اشتباهات را بپذیرند.
وی ادامه داد: بازهم تاکید میکنم، دانشگاه یک محیط جوان است و به طور طبیعی صدای اعتراض در دانشگاه بلند میشود.گاهی شاهد ناهنجاریهایی در رفتارهای دانشجویان هستیم که این ناهنجاریها ریشه در خارج از دانشگاه دارد. دانشجویان و اساتید نمیتوانند نسبت به ناهنجاریها بیتوجه باشند؛ به همین دلیل، اعتراض میکنند. اگر بخواهیم اعتراضها حاد نشود و فضای دانشگاه بیش از حد تحت تاثیر عوامل بیرونی قرار نگیرد و عرصه بر علم و دانش تنگ نشود باید مشکلات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی حل شود. مسئولان باید بکوشند که میزان کاستیها کمتر شود تا دانشجویان و اساتید کمتر به این مسائل بپردازند.
دکتر رسولی گفت: گروه یا عدهای همواره تلاش کردهاند که از دانشجویان به نفع خودشان استفادهکنند. ما نباید افکار خود را به دانشجویان القا کنیم بلکه باید آنها را آگاه کنیم. جریانهای سیاسی، دانشجویان را آگاهکنند، آنها بلد هستند که چگونه تصمیمبگیرند. هنگامی که برخی گروهها از ناآگاهی دانشجویان استفاده میکنند، این احتمال وجود دارد که دانشجو دست به یک رفتار ناهنجار بزند. این روزها، برخی از افرادی که تلاش میکنند فضای جامعه را متشنج و از دانشجو استفاده ابزاری کنند.
وی با بیان اینکه رسانهها نقش پررنگی در زندگی دارند، تصریح کرد: رسانههای خارجی با ایفای نقش سعی میکنند مسیر اعتراض، تقد و انتقاد دانشجویی را منحرفکنند و به مسیری دلخواه خود ببرند. اگر دانشجو را رها کنند، دانشجو نقد و انقاد خود را محترمانه بیان میکند. اگر رسانههای خارجی با برنامهریزی و شیطنت بخواهند از فضای موجود استفادهکنند و جهتها را تغییر دهند؛ دانشجویان که افرادی جوانی هستند احساساتشان زود تحریک میشود.
مشاور رئیس دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه گاهی خبرهای اشتباه در فضای مجازی منتشر میشود، تصریح کرد: این موضوع هم میتواند منجر به ناهنجاری رفتاری در دانشگاه شود. دانشجویان بسیار خوب و پاک هستند اما افرادی که میخواهند از دانشجویان سوء استفادهکنند، اخباری را منتشر میکنند و مقاصد خود را پیگیری میکنند. اعتراضات دانشجویی غیر هنجارشکنانه با خیرخواهی انجام میشود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه دانشگاهها میتوانند شرایط را مدیریت کنند، اظهار کرد: اگر پرسنل اجرایی دانشگاهها آگاهانه کار کنند و با یکدیگر هماهنگ باشند، میتوانند شرایط اعتراضات را مدیریتکنند. حراست دانشگاه میتواند در کنار دانشجویان قرار بگیرد، در این راستا حراست دانشگاه شهید بهشتی نیز مانع میشود که کسی، دانشجویان دانشگاه را اذیت کند و دانشجویان احساس میکنند که پشت و پناه دارند.
وی در پایان با تاکید بر ابنکه دانشجویان ایرانی تابع رسانههای خارجی نیستند و دلسوز کشور خود هستند، خاطرنشان کرد:با این حال این روزها، گاهی شاهد شعارهایی هستیم که از منظر فرهنگی مناسب نیست؛ واژگانی که از بیرون روی دانشگاه تاثیر میگذارد و سطح فرهنگ دانشگاهها نباید کاهش یابد.
انتهای پیام