به گزارش ایسنا به نقل از آرچی لرن، تنوع و چگونگی هنر کاشیکاری از ویژگیهای برجسته این هنر دیرپا و باشکوه است که بیشک نشانه نبوغ، آفرینشگری و سلیقه معماران و هنرمندان ایرانی است.
گروه معماری ایرانی آرچی لرن با هدف آشنایی با هنر تولید کاشی سنتی در ایران قصد دارد به احیا و باز زندهسازی این شاخه کهن از هنر ایرانی بپردازد. امید است در این مطلب با معرفی ویژگیهای کاشی سنتی به هموطنان عزیز به آشنایی بیشتر برای خرید کاشی سنتی با کیفیت و تنوع بالاتر کمک بیشتری شود.
پیشینه کاشی سنتی
هنر کاشیگری سابقهی بسیار طولانی دارد و قدمت آن به هزاره دوم پیش از میلاد میرسد استفاده از کاشی سنتی پیش از اسلام نیز در ایران بسیار مد نظر بوده است. البته بیشتر از کاشیهای تک رنگ و احتمالا چندرنگ ساده استفاده میشد که با اندک تزیینی همراه بوده است.
حکام ایلخانی در ساخت بناهای یادبود و برای مرمت بناهای گذشتگان دست به احیای صنعت کاشی زدند.
در دوران تیموریان تکنیک ارزانتر و سریعتر کاشی هفت رنگ جایگزین روشهای پیشین شد و در معماری اسلامی دوران صفوی بناهای مهم و سلطنتی اعم از مساجد، مدارس و کاخها به طور کلی با کاشی سنتی در درون و بیرون تزئین شدند.
خرید انواع کاشی سنتی
کاشی معرق
کاشی معرق را با مراحل گستردهی ساخت بدون شک باید یک صنعت نام نهاد. هنر معرق کاری عبارت است کنار هم قرار دادن قطعات بریده شده کاشی که نقوش مختلف را از رنگهای متفاوت تراشیده و به شکل قطعاتی بزرگ در آورده است و روی دیوار یا جاهای دیگر نصب میکنند. با خرید کاشی سنتی آرچی لرن از انواع معرق میتوان از این هنر با شکوه استفاده کرد تا زینتبخش بنای ما گردد.
تخصص هنرمندان و استادان تیم معماری اسلامی آرچی لرن در تولید و ساخت کاشی معرق از افتخارات تیم ما محسوب میشود.
کاشی هفت رنگ
کاشی هفت رنگ که شهرت بسیاری دارد از خشت یعنی شکلی چهارگوش نشأت گرفته و اندازههای متفاوتی همچون 20*20 و 15*15 سانتیمتر دارد که در کنار یکدیگر قرار میدهند و نقش موردنظر روی آن رنگ آمیزی میشود و سپس به کوره برده میشود و حرارت میدهند تا لعاب آن پخته شود. رنگهای متداول در کاشی هفت رنگ عبارت است از سیاه، سفید، لاجوردی، فیروزهای، قرمز، زرد، سبز و قهوه ای.
استفاده از کاشی هفت رنگ در طرحهای اجرا شده توسط تیم معماری ایرانی آرچی لرن در ابنیهی تاریخی و اماکن متبرکه بسیار متداول است.
کاشی مینایی
این تکنیک ساخت کاشی در دوره سلجوقیان رواج یافت از این جهت به آن کاشی سلجوقی نیز میگویند. این روش ساخت کاشی ایرانی حدود 700 سال قبل وارد معماری عثمانی شد.
به طور معمول در ساخت این کاشی سنتی از هفت رنگ استفاده میکنند، رنگهای فیروزهای، آبی و سبز در لایه ابتدایی و زیرین با دمای بالا پخت میشود سپس رنگهای دیگر مثل سفید، سیاه، قرمز و زرد و گاهی طلایی روی لایه زیرین رنگ آمیزی شده و در دمای پایین پخت میشود.
کاشی معقلی
کاشی معقلی پس از پیدایش کاشی ایرانی معرق و هفت رنگ در امپراطوری تیموریان رواج یافت. قدیمیترین انواع معقلی در مسجد جامع گوهرشاد مشهد است.
کارهای معقلی از کاشی هفت رنگ مقاومتر است. دلیل آن نیز ابعاد کوچک کاشیکاری است. این ابعاد که بیشتر به صورت مربع ساخته شده باعث کاهش آثار ناشی از تغییرات جوی در کاشی میشود و پدیدههایی چون انبساط و انقباض کاشی ناشی از این آثار را خنثی یا کم اثر میکند. امروزه نیز خرید کاشی سنتی معقلی با توجه به مزایای گفته شده برای تزیینات نما و داخل بناها بسیار رواج دارد.
کاشی هفت رنگ مقرنس
خلق کاشیهای هندسی منظم و نامنظم به روش هفترنگی با نقوش ریز و دلنشین و جذاب و متنوع برای مقرنسبندیها و طاسه سازیها را میتوان در مسجد حاج حسین نصیرالملک شیراز و موارد دیگر بررسی کرد.
سخن آخر
از آن جایی که تزئین در هنر اسلامی برای بیان قدسی و به عنوان یکی از پایههای تصویری هنر اسلامی ارزیابی شده است و با توجه به اینکه کاشیکاری هنری است که در معماری ایران از اعتبار و اهمیت بالایی برخورداراست. تقریبا غالب بناهایی که از شاهکارهای معماری ایران محسوب میشوند، بخش عمده زیبایی و شکوه خود را از کاشیهای زیبای خود دارند که با انواع نقوش مزین شده است. لذا پیشنهاد میشود برای استفاده از ویدئوهای آموزشی و بالغ بر دهها مطلب تخصصی در زمینه انواع کاشی سنتی در مرورگرتان آرچی لرن را سرچ کنید. برای استفاده از مشاوره رایگان در خصوص خرید کاشی سنتی در انواع ذکر شده با تنوع طرح و قیمت و ارتباط مستقیم با مدیریت مجموعه آرچی لرن ( مهندس کریمی) می توانید از شمارههای ثبت شده در وبسایت استفاده کنید پاسخگویی شما باعث افتخار ماست.
در نهایت می توان گفت تمامی اعضای حرفهای گروه آرچی لرن در بخشهای مختلف طراحی، اجرا، تولید و ساخت کاشیهای سنتی به دنبال تحقق شعار این مجموعه هستند که: با ما در باغی از هنر و معماری نفس بکشید.
انتهای رپرتاژ آگهی