محمدعلی خامهپرست در گفتوگو با ایسنا، درباره اصول رماننویسی با بیان اینکه گاهی با اشخاصی برخورد میکنیم که تمایل به نوشتن رمان دارند، با وجود اینکه این اشخاص در حال و هوای نوشتن و کار ادبی نبودهاند، شاید بر اساس یک انگیزه و گرایش آنی میخواهند دست به قلم شوند، اظهار کرد: نوشتن رمان یا به صورت کلی پرداختن به هر نوع کار هنری و ادبی، نمیتواند بر اساس یک تصمیم ناگهانی باشد و به مقدماتی نیاز دارد.
وی افزود: کسانی که در این مسیر موفق هستند از مدتها قبل چه بسا از کودکی، علاقه زیای به نوشتن داشتهاند، بنابراین گرایش در مطالعات خود کمکم نکات و برداشتهای مورد نیاز نوشتن داستان و رمان را در ذهن خود جمعآوری کردهاند و چه بسا کتابهایی در مورد اصول نوشتن رمان و داستان خواندهاند یا رمانها و داستانهای زیادی را با این قصد و نیت که راز و رمز نوشتنشان را کشف کنند، خوانده و در اینباره تحقیق کردهاند.
نویسنده رمان «ماه عسل در تیمارستان» تصریح کرد: بهترین راه برای شروع نوشتن رمان، مطالعه است؛ مطالعه رمانهای متعدد و مطالعه چگونگی نوشتن رمان در کتابهای آموزش نوشتن داستان و رمان و البته شرکت در کلاسهای آموزش نوشتن نیز میتواند بسیار مفید باشد و زمان رسیدن به پختگی لازم برای نوشتن را کوتاهتر کند.
خامهپرست ادامه داد: یک رمان خوب اول باید جذاب باشد و خواننده بتواند به راحتی آن را بخواند و پیش برود. به عبارت دیگر از لحاظ فن رماننویسی باید تعلیق داشته باشد. همچنین باید متعلق به زمانه و عصر خودش باشد، یعنی دغدغهها و مشکلات عصر خود را مطرح کند و برای این کار لازم است نویسنده تجربه بلاواسطهای از زمانه خود داشته باشد.
این نویسنده زنجانی عنوان کرد: تعامل روزمره با مردم عادی که فقط جزو گروههای هنرمندان، نویسندگان و یا روشنفکران نیستند نیز میتواند برای یک نویسنده بسیار مفید باشد؛ چرا که یک رمان خوب برآمده از دل زندگی روزمره با مسائل و دغدغههای دوران معاصر است.
وی اضافه کرد: رماننویسی مانند سرودن شعر، خطاطی، نقاشی و دیگر هنرها سابقه طولانی و پر و پیمانی در این استان ندارد. شاید بتوان گفت در طول سی سال اخیر انگشتشماری از نویسندگان استان زنجان رمانهایی را منتشر کردهاند که به لحاظ کیفی نتوانستند جایگاهی در خور کسب کنند اما در سالهای اخیر گرایش به نوشتن داستان و رمان بیشتر شده و وجود جشنوارههای ادبی و کارگاههای نویسندگی متعدد نشاندهنده استقبال جوانان و علاقه آنها به این حوزه است.
خامهپرست خاطرنشان کرد: طی ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر نویسندگان جوانی که در کارگاههای داستاننویسی مشق نوشتن کردهاند، اکنون رمانهایی را خلق کردهاند که به لحاظ کیفی قابل تامل است. البته فقط چند عنوان از این رمانها منتشر شده و تعداد بیشتری در دست انتشار یا در انتظار ناشر و سرمایهگذار است. همچنین با انتشار رمان نویسندگان نو نام، فکر میکنیم رمان و داستاننویسی در این استان بعد از حدود چهل سال رکود، جانی تازه گرفته و حرفی برای گفتن داشته باشد.
انتهای پیام