مهم‌ترین هدف اربعین شناخت امام زمان(عج) است ‌/ اهمیت عدد چهل در اسلام

یک نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ و فرهنگ اسلامی گفت: بزرگترین شعار امام حسین(ع) در کربلا «زیر بار ظلم نرفتن بود»، امام برای عدالت و حفظ آبرو مردم به کربلا رفت. بنابراین کسانی که در اربعین به زیارت امام خود می‌روند در اصل زمینه ظهور منجی عالم را فراهم می‌کنند.

آیت الله حسن کمالی -استاد حوزه و دانشگاه- در گفت‌وگو با ایسنا در مورد اربعین و رمز عدد چهل گفت: عدد چهل یا همان لفظ «اربعین» در اسلام از رمز و رموز زیادی دارد. برای نمونه هرکسی بعد از طلوع فجر ۴۰بار ذکر «یاعزیز» بگوید خداوند او ‌را محتاج به کسی نخواهد کرد و همیشه غنی خواهد بود و وسعت روزی اش زیاد می‌شود.

وی ادامه داد: اگر کسی چهل روز نیز خالص و فقط برای رضای خدا عبادت کند چشمه‌هایی از حکمت در فرد جاری خواهد شد، همچنین در امر استغفار هم به همین شکل است، بهلول نقاش چهل روز گریه و ناله به درگاه حق کرد تا توبه او پذیرفته شد. بنابراین عدد ۴۰ برای دعا و استغفار بسیار اهمیت دارد.

این نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: پیامبر اکرم(ص) چهل روز در غار حرا دست به عبادت زد تا نهایتا مقام‌ نبوت و رسالت از سوی خدا را کسب کرد.

آیت‌الله کمالی یادآور شد: موضوع چهل در تمام شئون زندگی ما تاثیر دارد، برای مثال اگر کسی چهل روز گوشت نخورد بداخلاق خواهد شد و باید برای آن فرد اذان گفت.

وی افزود: اگر کسی چهل حدیث را حفظ و عمل کند در روز قیامت به عنوان یک عالم، فقیه و دانشمند ظهور می‌کند. همچنین اگر کسی چهل روز از گناه به دور باشد خداوند چشمه‌های معرفتی را دل فرد جاری می‌کند.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اگر فردی چهل سال عمر کند و از بیماری‌های مختلف در امان باشد، خداوند او را از بیماری‌های صعب العلاج حفظ می‌کند، گفت: علاوه بر این موضوع اگر کسی در همین مدت زمان عمر کند و خیرش به خانواده، دوستان و همسایگان نرسد باید منتظر آتش جهنم باشد.  

آیت‌الله کمالی بیان کرد: امام علی(ع) می‌فرمایند «انسان باید نفس خود را به کار خیر عادت بدهد»، برخی از افراد شر به مردم می‌رسانند اما خیرشان به کسی نمی‌رسد و این افراد باید منتظر آتش جهنم باشند.

وی اظهار کرد: در زمانی که انسان از دنیا برود چنانچه چهل مومن شهادت بدهند که آن فرد انسان‌ خوبی بوده است خداوند هم از سر اشتباهات او می‌گذرد.

این پژوهشگر حوزه تاریخ و فرهنگ اسلامی تاکید کرد: هرکسی در نماز شب چهل مومن را دعا کند موجب می‌شود دعاهای خود فرد هم برآورده خواهد شد. این کار باعث تمرین خیرخواهی برای دیگران می‌شود.

آیت‌الله کمالی ابراز کرد: انسان علاوه بر خیرخواهی دیگران باید از گناهان دیگران هم چشم‌پوشی کند و آنچه را می‌بینید حمل بر عدم صحت بگذارد. متاسفانه این روزها مردم خیلی مرتکب گناه می‌شوند مخصوصا فضای مجازی خیلی راحت افراد با آبروی مردم بازی می‌کنند، این در حالی است که آبروی یک انسان از حرمت کعبه بالاتر است.

وی با بیان اینکه چنانچه فردی چهل روز احتکار کند خداوند ۵۰۰سال بوی بهشت را از مشام او دور می‌کند، تصریح کرد: احتکار یکی از پست‌ترین کارها در کسب و کار است و این درحالی است که شما در تجارت خود باید معنویات را مدنظر داشته باشید. در روایات داریم که اگر کسی  جنسی را برای اینکه با سود بیشتری بفروشد احتکار کند خداوند برای او گرفتاری‌های زیادی را ایجاد می‌کند.


این استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: هیچگاه نباید از شرایط مختلف سوء استفاده کنیم، رسول اکرم(ص) می‌فرمایند «کسی که برای امت مسلمان یک روز آرزوی گرانی کند خداوند سبحان عمل چهل ساله او را بی‌ارزش خواهد کرد».

به گفته آیت‌الله کمالی کسی که غیبت می‌کند چهل روز نماز و روز او از بین خواهد رفت و مورد تایید باری تعالی نخواهد بود.

وی ادامه داد: هر یار امام زمان(عج) نیروی چهل مرد قوی را خواهند داشت، از این رو امیدواریم مسیر اربعین مقدمه‌ای برای ظهور منجی عالم باشد.

این نویسنده حوزه تاریخ و فرهنگ اسلامی افزود: هرکسی بعد از وضو آیت‌الکرسی بخواند ثواب چهل سال عبادت را به دست می‌آورد.

آیت‌الله کمالی با اشاره به آفرینش انسان پس از چهل روز ابراز کرد: خداوند حضرت آدم‌ را پس‌ از چهل روز طی‌ یک برنامه جامع و کامل خلق کرد. بنابراین عدد و کلمه چهل بسیار فواید دارد.

وی تصریح کرد: آب پاشیدن بروی مزار فردی که تازه از دنیا رفته تا چهل روز مستحب است، همچنین هروز چهل بار باید استغفار کرد تا خداوند گناهان ما را بشوراند.

این استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: امام حسن مجتبی علامت مومن را پنج مورد یعنی اقامه نماز اول وقت، زیارت امام حسین(ع) در اربعین، قرار دادن انگشتر در دست راست، پیشانی را در خاک‌ گذاشتن به نشانه سجده و بیان بلند کلمه بسم‌الله الرحمن الرحیم در نماز می‌دانند.  

آیت‌الله حسن کمالی با اشاره به اهمیت اربعین حسینی اظهار کرد: عطیه اوفی از دوستان جابر بن عبدالله انصاری که از صحابه رسول خدا(ص) بود خواستار می‌شود که به کربلا بروند تا اربعین امام حسین(ع) را درک کنند، جابر در این لحظه می‌گوید از رسول خدا(ص) شنیدم هرکسی قبر امام حسین(ع) را در روز اربعین زیارت کند معادل هزار حج خواهد بود و خداوند تمام گناهان او را می‌بخشد.

وی افزود: این دو عزیز خودشان را به اربعین رساندند و پس از غسل زیارت و پوشیدن لباس‌های آراسته و معطر کردن خود آماده زیارت شدند، امام حسین(ع) نماد دین، عزت و مقابله با خواری و ذلت است، بنابراین کسانی که در اربعین به زیارت امام خود می‌روند در اصل زمینه ظهور منجی را فراهم می‌کنند.


این پژوهشگر حوزه تاریخ و فرهنگ اسلامی ادامه داد: بزرگترین شعار امام درکربلا «زیر بار ظلم نرفتن بود»، امام برای عدالت و حفظ آبرو مردم به کربلا رفت.


مواظبت ‌از حق‌الناس در مسیر اربعین

آیت‌الله کمالی با ذکر این نکته که رفتن‌ به زیارت امام حسین(ع) تنها کافی نیست و باید آنچه به عنوان حقوق دیگران است رعایت کنیم، گفت: امام حسین(ع) در شب عاشورا هم ذکر کردند اگر کسی حق‌الناسی بر گردن دارد برود و رضایت فرد را جلب و سپس بازگردد زیرا فرد شهید هم نباید دین برگردنش باشد.

وی افزود: زیان رساندن مالی به دیگران و کم‌فروشی حق الناس است، فکر نکنیم که این کارها را انجام دهیم و بعد با یک یاحسین گفتن گناه ما پاک خواهد شد.

این نویسنده تاریخ و فرهنگ اسلامی ادامه داد: یکی دیگر از مصادیق حق‌الناس وقت دیگران را تلف‌ کردن است، همچنین آبروی دیگران را با غیبت کردن نبریم.

آیت‌الله کمالی بیان‌ کرد: تهمت و ادعای ناروا یکی از گناهانی است که این‌ روزها خیلی‌ها به آن دچار هستند و نباید گرفتار این گناه شد، مسخره کردن مردم هم‌جزو حق‌الناس است.

وی افزود: رعایت ادب در مقابل دوستان بسیار مهم است، برخی با شوخی و حرف‌ها و حرکات‌ نادرست دیگران را مورد تمسخر قرار می‌دهند تا شاد شوند اما این موضوع مصداق حق‌الناس است. در بسیاری از شوخی‌ها افراد به معصیت آلوده می‌شوند.

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح‌ کرد: آزار و اذیت دیگران به طور مستقیم‌ و غیرمستقیم مصداق حق‌الناس است، برای مثال گاهی سر و صدا کردن نا به جا و بیش از حد می‌تواند موجب برهم خوردن آرامش و آسایش دیگران شود و این درست نیست.

آیت‌الله کمالی اظهار کرد: تمام کسانی که رانندگی می‌کنند حواسشان باشد چنانچه رانندگی درست نکرده و در عین حال قوانین را رعایت نکنند مرتکب حق‌الناس شده‌اند، چون ممکن است از نحوه رانندگی کردن ما کودکی یا افراد مسن بترسند یا کسی دچار آسیب شود.

وی افزود: شکستن دل یا ترساندن دیگران امری است که نباید به راحتی از کنار آن‌ گذشت، همچنین عدم رعایت نوبت افراد در موارد مختلف حق‌الناس است و نباید راحت از کنار این‌ موارد گذشت، بنابراین یادمان باشد در طول مسیر اربعین حسینی به حقوق دیگران احترام بگذاریم.

این نویسنده حوزه تاریخ و ‌فرهنگ اسلامی با بیان اینکه اگر کسی قبل از اینکه امام زمان خود را درک کند بمیرد به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است، گفت: یکی از بزرگترین اهداف اربعین باید شناخت امام زمان(عج) باشد، باید هروز در تلاش باشیم تا قلب حضرت ولیعصر(عج) از ما راضی و خشنود باشد.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۸:۲۷
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 1401062518951
  • خبرنگار : 71461