سیمین حقنظری در گفتوگو با ایسنا، درباره تالیف کتاب «بیوشیمی عمومی با گرایش صنایع غذایی» و چاپ آن، اظهار کرد: سرفصلهای مربوط به بیوشیمی را حدود ۱۷ سالی است که در دانشگاه زنجان تدریس میکنم و هر سال به مطالب جدیدی در این حوزه برخورد میکنم که در سرفصلهای تعیین شده درسی لحاظ نشده است و به این دلیل لازم دانستم تا مطالب مرتبط با صنعت غذا را در بیوشیمی جمعآوری کرده و در یک کتاب بیان کنم. همچنین بیوشیمی، گستره وسیعی داشته و رعایت اصول آن در تولید مواد غذایی برای افراد مختلف جامعه با توجه به شرایط آنها همچون وزن، سن، شغل و ... موثر است.
وی افزود: تاثیراتی که رعایت اصول بیوشیمی روی کیفیت غذاها میگذارد؛ مستقیماً به بدن ما منتقل میشود، بنابراین متخصصان صنایع غذایی باید در تولید مواد غذایی بسیار مراقب باشند، زیرا مواد اولیه سالمی که در طبیعت تولید میشود به صورت فرآوری نشده، مشکل تغذیهای و بهداشتی خاصی ندارد ولی وقتی بدون توجه به اصول صنایع غذایی و بیوشیمی فرآوری و تغییراتی در ترکیب آنها ایجاد شود؛ ممکن است مضر شده و مواد مغذی سالم آن را تخریب کند.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه زنجان با بیان اینکه ارتباط بیوشیمی با صنایع غذایی به این دلیل ضروری است که ما از این طریق مراقب تغییراتی خواهیم بود که در صنعت روی مواد غذایی ایجاد میکنیم، تصریح کرد: متاسفانه در سرفصلهای تعیین شده درس بیوشیمی؛ تغییراتی که صنعت در خواص غذا ایجاد میکند؛ بیان نشده ولی در این کتاب تا حدودی به این مباحث در کتاب پرداختهایم. به عنوان مثال، تولید غذاهای رژیمی برای بیماران مختلف باید با رعایت اصول صحیح تولید و فرمولاسیون غذا انجام شود. مثلاً برای افراد مبتلا به دیابت (هیپرگلیسمی) و یا مبتلا به هیپوگلیسمی؛ متخصص صنایع غذایی باید با ترکیبات و اثرات قندهای مصنوعی آشنا باشد و ترکیبی را تولید کند که علاوه بر بیضرر بودن آن، همان خواص قند طبیعی را داشته و از افزایش یا کاهش قند خون نیز جلوگیری کند.
این نویسنده با بیان اینکه آشنا شدن با بیوشیمی در صنایع غذایی به سلامت جامعه نیز کمک میکند و این کتاب حاصل تجربه ۱۷ ساله من در تدریس است که بر اساس نیازهای جامعه، کلاس، سرفصلهای درسی و ... جمعآوری شده تا بدانیم مواد غذایی را چگونه باید تغییر دهیم که آسیب کمتری ببیند، خاطرنشان کرد: تغییرات در پروتیینها، قندها و چربیها مباحثی است که در کتاب به آن پرداخته شده و در بخش انتهایی به مسیرهای متابولیکی میرسیم که بیان میکند موادی که وارد بدن میشود چگونه در بدن تجزیه و بازسازی میشوند. همچنین باید بدانیم بسیاری از بیماریها منشا تغذیهای دارند و از تغییرات ایجاد شده در طی فرمولاسیون و نیز فرآوری غذا نشات میگیرد.
به گزارش ایسنا، کتاب «بیوشیمی عمومی» توسط انتشارات جهاددانشگاهی استان زنجان چاپ شده است.
انتهای پیام