علیرضا عباسی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه «یکی از اساسیترین موضوعاتی که باید دنبال کنیم موضوع الگوی کشت است»، اظهار کرد: متاسفانه امروز در کشور متناسب با جغرافیا و اقلیمی که داریم، کشت انجام نمیدهیم؛ مثلاً برنج محصولی است که نیاز آبی بسیاری دارد ولی این محصول آببر در حدود ۱۷ الی ۱۹ استان کشور کشت میشود.
وی افزود: در تقسیمبندی کالاهای مورد نیاز در کشور یکسری کالاهای اساسی و یکسری غیر اساسی محسوب میشوند اما متاسفانه امروز به کالاهای اساسی حوزه کشاورزی توجه نمیشود و کالاهای غیر اساسی کشت و حتی صادر میشوند؛ مثلاً محصولاتی مثل صیفیجات و سبزیجات که مصرف آب بسیار بالایی دارند و اصلاً متناسب اقلیم و نیاز کشور هم نیستند اما همچنان کشت میشوند یا اینکه محصولاتی نظیر هندوانه و خربزه شاید چندین برابر نیاز کشور کشت و حتی به کشورهای دیگر صادر میشوند.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با تاکید بر اینکه یکی از الزامات امروز کشور اصلاح الگوی کشت است، گفت: آب به جای اینکه برای کشت کالاهایی اساسی نظیر گندم، جو، ذرت و دانههای روغنی مصرف شود تا در این محصولات خودکفا شویم به سمت محصولاتی غیر اساسی روانه میشود.
عباسی در ادامه با اشاره به تکالیف تعیین شده در برنامههای ﭘﻨج ساﻟﻪ پنجم و ﺷﺸﻢ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ، ﺍﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﻭ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ کشور برای دولت در زمینه اجرای برنامه الگوی کشت، اظهار کرد: در قوانین برنامههای پنجم و ششم توسعه بر دولت تکلیف شده که ۶ ماه بعد از ابلاغ این برنامهها، الگوی کشت را اصلاح کند ولی بعد از گذشت دو برنامه این موضوع همچنان عملیاتی نشده است. ما در مجلس یازدهم تعمداً در بودجه سال ۱۴۰۱ الزام اجرای اصلاح قانون کشت را آوردیم و دولت مکلف است ۶ ماه بعد از تصویب قانون بودجه، این موضوع را مورد توجه قرار دهد اما هنوز کار خاصی در این زمینه انجام نشده است.
وی به بیان علل اجرایی نشدن طرح اصلاح کشت در کشور پرداخت و گفت: یکی از دلایل اجرایی نشدن این طرح به دولت بازمیگردد که علی الظاهر هیچ انگیزهای برای اجرای این کار ندارد و دلیل دیگر نیز متوجه کشاورزان است چراکه آنها رغبتی برای انجام این کار ندارند.
بیشتر بخوانید:
وزیر جهادکشاورزی: آب بهای کشاورزانی که الگوی کشت را رعایت کنند تا ۵۰ درصد کاهش مییابد
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه کشاورزان به دنبال سود خود هستند، خاطر نشان کرد: برای اصلاح الگوی کشت نه میتوان به کشاورز تحمیل کرد که حتما این کار را انجام دهد و نه میتوان او را رها کرد؛ بنابراین باید در اینجا هم سیاستهایی تشویقی داشته باشیم و هم سیاستهایی تنبیهی تا کشاورز به سمت اجرای طرح سوق داده شود؛ مثلاً برای کشاورزانی که کالاهای اساسی یا غلاتی که مورد نیاز کشور است را کشت میکنند، یکسری تسهیلات نظیر کود، سم، بذر، تسهیلات بانکی و خریدهای تضمینی تعلق بگیرد و آنها به سمت اصلاح کشت تشویق شوند. همچنین میتوان در برق و آب نیز تسهیلاتی تعیین شود تا اگر کشاورزان طبق الگویی که تعیین شده کشت کردند، به آنها تعلق بگیرد.
عباسی در پایان با بیان اینکه «نمیتوان به صورت چکشی یا تحمیلی در زمینه اجرای طرح اصلاح الگوی کشت کاری انجام داد»، اظهار کرد: در کمیسیون کشاورزی مجلس پیگیر هستیم تا طرح اصلاح الگوی کشت در کشور اجرا شود.
انتهای پیام