مدتی است که کشت نشاء گوجهفرنگی در زمینهای کشاورزی استان بوشهر آغاز شده است تا درست زمانیکه نقاط مختلف کشور درگیر برف و بوران و دمای هوای تک رقمی هستند، آفتاب جنوب سرخی بخش رخ گوجهفرنگیها شود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: یکی از محصولات مهم سبزی و صیفی در استان گوجه فرنگی است که بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده و سهم به سزایی در اشتغال و درآمد بخش مهمی ازجمعیت روستائی استان را تشکیل میدهد.
سمیه فرحبخش ادامه داد: این محصول علاوه بر درآمد زائی و اشتغال به دلیل خارج از فصل بودن آن بخش مهمی از تولید و نیاز کشور را در فصول پائیز و زمستان تامین میکند. این امر به دلیل آب و هوای ملایم استان در فصول سرد سال بوده که به جز استانهای جنوبی در بقیه استانهای کشور مهیا نیست.
تولید ۱۱۰۰ میلیون اصله نشاء در بوشهر
وی عنوان کرد: یکی ازعوامل مهم تولیدات سبزی و صیفی در استان که از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد بذر یا نشاء است و از آنجا که در حال حاضر سالانه ۱۱۰۰ میلیون اصله نشاء در استان تولید میشود که بخشی برای داخل استان و بقیه هم به استانهای فارس، هرمزگان، کهکیلویه و بویر احمد و سایر استانها صادر میشود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر عنوان کرد: کاشت نشاء گوجه فرنگی از تیر آغاز میشود و تا اردیبهشت سال بعد ادامه دارد نشاءهای تولید شده در گلخانههای مذکور شامل ارقام مختلف گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل، کلم، هندوانه، خربزه و طالبی است.
فرحبخش گفت: استان بوشهر دارای ۶.۵ هکتار گلخانه تولید نشاء مکانیزه با تولید ۱۸۴ میلیون اصله نشاء است، ۵۴ هکتار گلخانه نیز به تولید نشاء در یک یا دو دوره میپردازند و در ادامه تولید نشاء به تولید محصول میپردازند. بیشترین تولید نشاء استان در شهرستان دشتی میباشد.
وی ادامه داد: منظور از گلخانههای مکانیزه تولید نشا: گلخانههایی است که به صورت تخصصی و مکانیزه در تمام طول سال منحصرا" فقط نشا تولید میکنند (نه گلخانه دارانی که در بخش کوچکی ازگلخانه اقدام به تولید نشای مورد نیازخود میکنند).
به گفته مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر، کاهش هزینههای تولید، تغییر روش کشاورزی از سنتی به مکانیزه، کاهش مصرف آب، بهره وری بهینه از منابع تولید به ویژه آب و خاک، افزایش سطح زیر کشت محصولات سبزی و صیفی، تولید محصول با کیفیت و افزایش بازارپسندی، افزایش صادرات، زودرس شدن محصول، عدم نیاز به عمل گزینش و یا تنک کردن، امکان انتخاب گیاهان قوی و سالم جهت کاشت، ایجاد اشتغال بهویژه برای فارغ التحصیلان کشاورزی، صرفه جویی ارزی، پیشبرد اهداف و برنامههای دولت در بهبود وضعیت اقتصادی از مزایای کشت نشایی است.
نوسان شدید قیمتها و نبود بازار مناسب
به گزارش ایسنا، اما یکی از مشکلات مهمی که در سالهای اخیر دغدغههای بسیاری را برای کشاورزان گوجهکار استان بوشهر ایجاد کرده است نوسان شدید قیمتها و نبود بازار مناسب برای محصولات تولیدی است.
یکی از کشاورزان دشتستانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در سالهای اخیر بازار محصول گوجه فرنگی بالا و پایین زیاد داشته اما مهمترین عامل تاثیرگذار بر این بازار "صادرات" است. هر گاه درهای صادرات را باز کردند قیمت این محصول کفاف هزینههای سرسامآورش را داد و هر گاه صادرات ممنوع شد افت شدید قیمت حتی هزینه کارگر برای برداشت را هم در نمیآورد و به ناچار محصول را در زمین رها میکردیم.
وی بابیان اینکه هزینهها به شدت بالا رفته است، تاکید کرد: بهراحتی میتوان گفت هزینه سم، کود و بذر نسبت به پارسال سه برابر شده است. اگر قرار بر این باشد که امسال اجازه صادرات محصول گوجهفرنگی را ندهند در یک کلام باید بگوییم "فاتح همه ما کشاورزان خوانده است".
این کشاورز دشتستانی بیان کرد: در ابتدای سال برداشت با مشکل اساسی فروش مواجه شدهایم و این مهم معیشت ما را به شدت در معرض خطر قرار داده است. از وزارت جهادکشاورزی، کمیسیون کشاورزی و دیگر مسئولین امرخواهشمندیم به داد کشاورزان استان بوشهر برسند.
دلالها تعیین کننده قیمت گوجهفرنگی هستند
وی با اشاره به اینکه دلالها تعیین کننده قیمت گوجهفرنگی هستند، تصریح میکند: پارسال هر کیلو گوجه فرنگی را از کشاورز سرِ زمین ۶۰۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان میخرند و به میدانهای میوهوترهبار میبرند سپس چند دست دیگر میچرخد تا به مصرف کننده برسد، اینطور است که سودی نصیب کشاورز نمیشود.
این کشاورز با تاکید بر نقش خشکسالیها در تولید محصول کشاورزی گفت: پارسال هزینهها را با برآورد برداشت ۷۰ تن در هکتار انجام دادهایم اما خشکسالی و گرمای هوا سبب شده میزان تولید محصول گوجه فرنگی کاهش پیدا کند بهطوری که پارسال از هر هکتار ۴۰ تن برداشت کردیم.
وی در آخر تصریح کرد: ما محصول را به امید خدا میکاریم و برداشت را به امید صادرات انجام میدهیم.
به گزارش ایسنا، بنا بر آمار جهاد کشاورزی استان بوشهر ۶۰ درصد از محصول برداشت شده از مزرعههای گوجهفرنگی خارج از فصل استان به صورت تازه خوری و ۴۰ درصد فرآوری شده مصرف میشود.
انتهای پیام