به گزارش ایسنا، همدان این روزها تشنگی بسیاری را تحمل میکند، قطعی آب به اذعان شهروندان در برخی مناطق به یک هفته هم رسیده و خانوادهها را دچار کلافگی و سر در گمی کرده است.
توزیع آب غیر شرب با تانکر در برخی از مناطق شهر در حال انجام است که فقط میتواند برای چند ساعت آب خانوادهها را تامین کند و در این روزهای گرم تابستان استحمام به آرزویی برای مردم تبدیل شده، توزیع آب معدنی نیز تنها میتواند نهایتا برای یک روزجوابگو باشد، البته توزیع آب نیز به گفته مسئولان در مناطق حاشیهای انجام میشود و سایر مناطق نیز بهرهای از این کار ندارند.
بحران امروز آب در همدان یکشبه ایجاد نشده بلکه مقام معظم رهبری در سال ۸۳ در سفر خود به همدان آبرسانی از تالوار را مصوب و ابلاغ کردند که متاسفانه سوء مدیریت در این زمینه مشهود بوده و با گذشت ۱۸ سال هنوز این مصوبه اجرایی نشده، نه تنها این پروژه اجرایی نشده بلکه مدیران وقت استان نیز هیچگاه با آیندهنگری نسبت به مدیریت، حفظ و احیای منابع آبی، برنامهریزی نداشته و آماری ارائه کردهاند که امروز میتوان به آنها شک و چنین برداشت کرد که این افراد تنها به حفظ دوره مدیریت خود فکر کرده و کار ماندگاری صورت نگرفته است.
همدانِ تشنه امروز چوب کشاورزی غرقآبی، کشت محصولات پر آب بر، عدم توسعه مناسب کشت گلخانهای، حفر چاههای عمیق کشاورزی، احداث نیروگاه در دشت ممنوعه فامنین، احداث بی رویه باغات شخصی، عدم حفظ قناتها و آلوده کردن آنها به فاضلاب، آلوده شدن آبهای زیرزمینی به سموم کشاورزی، بی توجهی به طرحهای آبخیزداری برای احیای منابع زیرزمینی و هزار و یک مشکل مدیریتی دیگر را میخورد.
مسئولان وزرات نیرو که در سال ۷۶ کلید نیروگاه شهید مفتح را فشردند با انجام مطالعات و بررسی شرایط اقلیمی همدان تصمیم به احداث این نیروگاه در دشت ممنوعه فامنین(۴۴ کیلومتری همدان) کردند درحالیکه نیروگاهی که به خیال مسئولان آن دوره موجب خیر و برکت برای همدان بود امروز دشتهای اطراف خود را به بیابان تبدیل کرده است.
به گفته کشاورزان این منطقه، امروز در اطراف نیروگاه شهید مفتح شاهد وجود ۱۵-۲۰ فروچاله با عمق ۷۰ تا ۸۰ متر هستیم که همگی به دلیل پایین آمدن سطح آبهای زیرزمینی و خالی شدن آبخوانهای این منطقه ایجاد شده است.
بی توجهی مسئولان همدان نسب به از دست دادن منابع آبهای زیرزمینی همدان
سید جواد شامخی مدیرکل جهاد کشاورزی استان همدان در سال۷۶، در مستند مادرکشی، برای ما علامت سوأل بود که چطور ممکن است یک نیروگاه در یک دشت ممنوعه که بیلان آب آن بسیار منفی بود ایجاد شود و یکباره ۶۰ حلقه چاه عمیق در آن حفر شود و نسبت به وضعیت معیشت مردم در منطقه بیتوجه باشد.
وی تصریح کرد: یکی از دغدغههای ما این بود که این نیروگاه در منطقه فامنین همدان ایجاد نشود و در جای دیگری که ما جانمایی کرده بودیم احداث شود.
شامخی با اشاره به حضور در تمامی مسئولان استان در مراسم افتتاح نیروگاه شهید مفتح، افزود: در این مراسم بنده گزارشی ارائه دادم که مسئولان حاضر در مراسم علاقهای به شنیدن این گزارش نداشتند و علامت میدادند که این حرفها را مطرح نکن.
مدیرکل اسبق جهاد کشاورزی استان همدان اظهارکرد: در این مراسم بنده به رئیس جمهور وقت گفتم کلیدی که در نیروگاه برق شهید مفتح فشردید به مثابه یک هیولای بزرگ آب دشتهای همدان راخواهد کشید و شاهد مهاجرتهای گسترده خواهیم بود.
وی افزود: بعد از چند سال که بنده به عنوان معاون استاندار به همدان برگشتم شاهد این بودم که ما ناچاریم آب شرب مردم را با تانکر تأمین کنیم.
تأثیرآبخیزداری در تغذیه سفرههای زیرزمینی
مدیرکل منابع طبیعی استان همدان درباره تأثیراجرای طرحهای آبخیزداری به خبرنگار ایسنا، گفت: عملیات آبخیزداری با کند کردن حرکت آب باعث جذب آب به سفرههای زیرزمینی و تغذیه سفرههای زیرزمینی خواهد شد.
اسفندیارخزائی اظهارکرد: هر هکتار عملیات آبخیزداری موجب استحصال ۸۱ متر مکعب آب، کنترل ۲۷۰ متر مکعب سیلاب و کنترل دو تن در هکتار فرسایش خاک را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه آبخیزداری یک نوع آرام کردن حرکت آب در هنگام بارش است، تصریح کرد: آبخیزداری با جلوگیری از حرکت رسوبات در درهها باعث کاهش قدرت تخریب میشود.
مدیرکل منابع طبیعی استان همدان با بیان اینکه آبخیزداری در تغذیه سفرههای زیرزمینی تأثیر بسزایی دارد، گفت: طرحی که برای سازههای آبخیزداری ارائه میشود دوره بازگشت ۵۰ تا ۸۰ ساله دارد.
۱۹ هزار هکتار از اراضی همدان بیابانی است
خزائی با تأکید براینکه آبخیزداری یک کار علمی و منطقی است، افزود: مهمترین منبع آب شرب همدان سد اکباتان است که بر اثر تغذیه میشود و آبخیزداری تأثیری برآن نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه میانگین بارش سالانه همدان کم بوده است، ادامه داد: در بحث تغذیه دشتها موضوع بهرهبرداری بیرویه و عملیات آبخیزداری مورد توجه است که خوشبختانه در سفر ریاست جمهوری به همدان ۳۰۰ میلیارد تومان درنظر گرفته شده است.
خزائی با تأکید براینکه در حال حاضر افزایش در سطح بیابانهای استان نداشتیم، یادآور شد: ۱۹ هزار هکتار از اراضی استان همدان بیابانی شده است که بیش از ۵۰۰ هکتار آن احیا شده که از مراتع خوب استان وضعیت بهتری دارند.
این مقام مسئول با بیان اینکه آنچه باعث بیابانزایی میشود برداشتهای بیرویه است، تأکید کرد: بارندگی سالانه همدان ۳۵۰ میلیمتربوده که به ۲۹۰ میلیمتر رسیده است که این موضوع در کنار برداشتهای بیرویه از منابع زیرزمینی، باعث خشک شدن و بیابانی شدن دشتهای استان شده است.
شناسایی ۱۷۴ حلقه چاه برای تأمین آب همدان
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان از شناسایی ۱۷۴ حلقه چاه کشاورزی برای تأمین آب شهر همدان خبرداد و گفت: مأموریت مدیران استان این است که چاههایی که از نظر کیفیت و نزدیکی به همدان قابلیت استفاده دارند شناسایی و برای آبرسانی به همدان مورد استفاده قرار بگیرند.
محمد ضروری در گفتوگو با ایسنا، اظهارکرد: تیمهایی متشکل از فرمانداران، مدیران شرکت آبفا و جهادکشاورزی تشکیل شده و با مالکین این چاهها مذاکراتی صورت گرفته و بعد از اخذ رضایت آنها آب وارد مدار شده تا شبکه توزیع آب در سطح شهر همدان به مرور به پایداری مناسب برسد و بحث قطعی آب ساماندهی خواهد شد. به کشاورزانی که چاه خود را در اختیار شرکت آبفا قرار میدهد امتیازاتی خواهیم داد.
وی با بیان اینکه اولویت با چاههای برقی، کیفیت مناسب آب و نزدیک به همدان است، تصریح کرد: خوشبختانه برخی از کشاورزان همدان پویش نذر آب راه اندازی کردند و چاههای خود را به صورت داوطلبانه در اختیار مردم قرار میدهند.
ضروری با تأکید براینکه تهدید کمبود آب در همدان تبدیل به فرصتی برای همدلی مردم شده است، بیان کرد: در ایامی که متعلق به سید و سالار شهیدان است مردم مؤمن، مسلمان و حسینی همدان چاههای خود را در اختیار شرکت قرار میدهند تا آبرسانی به شهروندان همدانی با سرعت صورت بگیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان درباره تصفیه آبهای تأمین شده از چاههای کشاورزی، ادامه داد: درروزهای اولبرخی دستگاهها آب غیر شرب در اختیار شهروندان قرار میدادند اما چاههایی که برای تأمین آب شهر همدان انتخاب شده دارای کیفیت مناسبی هستند ضمن اینکه بافت چاه و خاک بهگونهایست که آب را تصفیه میکند و نیازی به تصفیه نیست و فقط در حد گندزدایی، کلرزنی صورت میگیرد. تصفیه بیشتر برای آبهای سطحی است که ممکن است آلاینده داشته باشند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر رودخانه عباسآباد آبدهی مناسبی دارد، یادآور شد: آب این رودخانه وارد مدارد است و به تصفیه خانه الوند انتقال یافته و پس از تصفیه وارد شبکه میشود.
ضروری درباره استفاده از آب رودخانه دره مرادبیگ، گفت: این رودخانه آبدهی مناسبی برای تأمین آب شهر همدان ندارد و به دنبال این هستیم که از رودخانههای بالادست سد اکباتان درصورتیکه آبدهی مناسب داشته باشند استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان با اشاره به اینکه سد اکباتان از مدار بهرهبرداری تصفیهخانه خارج شده است، بیان کرد: تصفیهخانه بهشتی نیز به دلیل اینکه تراز آب سد پایینتر آمده از مدار خارج شده و فقط تصفیه خانه اکباتان درحال بهرهبرداری است.
وی درباره خط انتقال آب از تالوار، خاطرنشان کرد: خط انتقال با سرعت بالایی در حال انجام است و لوله نیز در حال تأمین است و تمام تلاش ما این است که در موعد مقرر بحث آبرسانی به همدان تحقق پیدا کند.
انتهای پیام