به گزارش ایسنا، سید محمد جواد موسوی در نشستی خبری در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت تولید تجهیزات انرژیهای تجدیدپذیر در ایران و پتانسیلهای صادرات در این حوزه گفت: دغدغههایی در حوزه توسعه صنعت تجدید پذیر مطرح میشود. در بخش تولید نیز مشکلاتی وجود دارد، شرکتهایی که وارد این عرصه شدهاند، به دلیل اخذ استانداردهای بینالمللی با چالشهایی مواجه هستند، به گونهای در بازار داخل نتوانستند رقابت را ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه قیمت تولید محصولات داخلی قابل مقایسه با محصولات بین المللی نیست، گفت: امیدواریم با سیاستهایی که در ساتکا در حال اجراست، این موضوع سروسامان یابد، اما با این حال میتوانیم ظرفیتهای بالای این صنعت را مورد توجه قرار دهیم.
نایب رئیس انجمن سازندگان و تامینکنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدید پذیر (ساتکا) ادامه داد: علیرغم قوانین خوبی که در حوزه تجدید پذیرها وجود دارد، اما به دلیل اینکه تحقق قوانین با چالش روبهرو است، نتوانستهایم آن طور که باید شاهد توسعه در این صنعت باشیم.
موسوی با بیان اینکه از سال ۱۳۹۵ مصوبهای مورد توجه قرار گرفت که بر اساس آن ۲۰ درصد از مجموعههای دولتی از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کنند، اما هیچ اتفاق روشنی رخ نداد این در حالی است که طبق بررسیهای صورت گرفته در کل کشور ۲۰۰۰ مگاوات تنها در بخش دولتی ظرفیت ایجاد نیروگاه وجود دارد.
وی تصریح کرد: قوانین وجود دارند اما پیادهسازی آنها با چالش روبهرو است. در بحث صادرات نیز زمانی که مشکل تامین داخل وجود دارد نمیتوانیم انتظار صادرات داشته باشیم اما هماکنون کشورهای ارمنستان، عراق و سوریه علاقهمند به دریافت تجهیزات از ایران هستند همچنین کشورهای اتحادیه اروپا نیز علاقهمند هستند تا در بحث تولید پنلهای خورشیدی در ایران سرمایه گذاری کنند و تجهیزات تولید شده را با خودشان ببرند.
نایب رئیس انجمن سازندگان و تامینکنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدید پذیر (ساتکا) ادامه داد: وجود دانش فنی و نیروی ارزانقیمت دلیل تقاضای کشورهای اروپایی در ایران است. این تقاضا از سوی آلمانیها بسیار زیاد بوده که اگر تحقق یابد میتواند تاثیر زیادی بر بازار ایران بگذارد.
یک میلیون نیروگاه خورشیدی خانگی میتواند نصف کمبود برق کشور را جبران کند
همچنین در این نشست حمیدرضا صالحی – رئیس هیات مدیره انجمن ساتکا – با اشاره به لزوم تشکیل این انجمن و پتانسیلهای بالای ایران در حوزه تجدید پذیرها اظهار کرد: سرعت توسعه تجدید پذیرها در دنیا بسیار بالا است. سال گذشته شاهد این بودیم که ۸۶ درصد سرمایهگذاری که در صنعت برق دنیا صورت گرفت مربوط به انرژیهای پاک بوده است که همین موضوع اهمیت توسعه تجدید پذیرها را نشان میدهد. در آینده با توجه به فناوریهای موجود و لزوم افزایش بهرهوری میبایست به سمت توسعه تجدید پذیرها پیش رویم. براساس پیشبینیها تا سال ۲۰۵۰ سهم برق در سند انرژی ۵۰ درصد خواهد شد که باید ایران نیز به این مساله توجه داشته باشد در حال حاضر ایران جزو ۱۰ کشور برتر تولید آلایندگی است و ما به سمتی پیش میرویم که در دنیا جریمههای تولید کربن رو به افزایش بوده است.
وی با اشاره به پتانسیلهای ایران در حوزه تجدید پذیرها گفت: ۳۰۰ روز آفتابی در کشور داریم و از طرفی ۹۰ هزار مگاوات ظرفیت تولید انرژی بادی و خورشیدی در کشور موجود است؛ اما استفاده از آنها نیازمند سازندگان، مشاوران و تامینکنندگان این حرفه است.
رئیس هیات مدیره انجمن ساتکا با بیان اینکه یک میلیون نیروگاه خورشیدی خانگی میتواند نصف کمبود برق کشور را جبران کند تصریح کرد: در دنیا برق صنایع به دلیل اینکه ارزش افزوده تولید میکند ارزانتر است، اما در ایران این بخش مورد بیتوجهی قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه علیرغم گذشت چندین ماه از سال جدید هنوز قیمت خرید تضمینی اعلام نشده است، ادامه داد: اگر این مساله سروسامان پیدا نکند نمیتوانیم شاهد توسعه تجدید پذیرها باشیم.
تسهیلات مناسب برای احداث نیروگاه خورشیدی
همچنین در این نشست محمود کریمی – عضو هیات مدیره انجمن ساتکا - گفت: در کشور ما نیروگاههای انشعابی زیر ۲۰۰ کیلوولتی هستند که اغلب در سقف یا حیاط خانهها احداث میشود به دلیل اینکه مزایای خوبی دارند در دنیا مورد توجه قرار گرفتهاند به گونهای که بیش از ۶۷ درصد نیروگاههای خورشیدی روی سقف خانهها مستقر شدهاند. اما در ایران زیر ۱۰ درصد نیروگاههای خورشیدی مربوط به این بخش است.
وی در خصوص مزایای این نیروگاهها گفت: عدم اتلاف انرژی، تعادل متوازنسازی شبکه و کمک به پیک از جمله مهمترین مزایای توسعه این صنعت است برق تولیدی بر اساس نرخ پایه از مشترکان خریداری میشود و وزارت نیرو مکلف بوده این نرخ را بروز کند اما افزایش این نرخ متناسب با قیمت تجهیزات نبوده است و اکنون افرادی که تمایل به سرمایه گذاری داشته باشند وارد این بخش نخواهند شد.
عضو هیات مدیره انجمن ساتکا ادامه داد: عدم توازن نرخ خرید تضمینی و تجهیزات پیامدهای متعددی دارد و همین مساله باعث شده که پیمانکار اقدام به نصب تجهیزات با کیفیت نکند چرا که کارفرما به دنبال توجیح اقتصادی است و عمدتا دیده می شود که بعد از پنج سال تجهیزات دچار مشکل میشود.
وی با تاکید بر اینکه اگر نرخ پایه تضمینی ۱۰۰ درصد افزایش پیدا نکند سرمایه گذاری در این حوزه توجیح پذیر نیست گفت: سال گذشته ۲۰مگاوات نیروگاه مگاواتی احداث شد که عمدتا مربوط به کمیته امداد و هلال احمر بود و تعداد افرادی که برای سرمایه گذاری در این حوزه وارد شدهاند صفر بوده است.
کریمی با بیان اینکه در کشور با کمبود آب مواجه هستیم که موجب خشک شدن زمین های کشاورزی بسیاری شده است، گفت: اگر دولت برای صاحبان زمین های کشاورزی تسهیلات مناسب برای احداث نیروگاه خورشیدی در نظر بگیرد، کشاورزان می توانند مزارع خورشیدی بجای مزارع کشاورزی احداث کنند که ضمن عدم نیاز به آب، موجب ایجاد درامد و معیشت جایگزین برای کشاورزان میشود.
انتهای پیام