چند روز پیش رژه وسایل نقلیهای که بار تاغ حمل میکردند توجه مردم و به خصوص فعالان محیط زیست را به خود جلب کرد و اخباری مبنی بر قطع گسترده درختان تاغ در نیشابور، به منظور تأمین هیزم مورد نیاز برای پختوپز مراسم روز عاشورا در این روستا، در فضای مجازی منتشر شد.
انتشار این خبر واکنشها و بازخوردهای زیادی در فضای مجازی به همراه داشت و بسیاری از فعالان محیط زیست و حتی مردم عادی ضمن تأکید بر نقش گونه ارزشمند درختچهای تاغ در حفاظت خاک و جلوگیری از گرد و غبار و... بر حفظ این گونه تأکید و نسبت به این خبر واکنش نشان دادند.
در عرصههای جنگلی تاغ روستای فدیشه، هیچ درخت ایستادهای قطع نشده است
اما رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور در واکنش به اخبار منتشر شده در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: ما به هیچ عنوان اجازه قطع درخت را به کسی نمیدهیم و در عرصههای جنگلی تاغ روستای فدیشه نیز هیچ درختی قطع نشده است.
حسین سهرابی ضمن تأیید اینکه بار حمل شده توسط تراکتور و ماشینآلات، سرشاخههای تاغ بوده است توضیح داد: بار حمل شده سرشاخههای تاغ بوده است، اما تصور اینکه این سرشاخهها مربوط به قطع درختان برای مراسم روز عاشورا در روستای فدیشه است، تصور کاملا اشتباهی است.
وی افزود: بار حمل شده مربوط به سرشاخههای خشکیده و یا آفت زدهای که توسط باد و یا به هر دلیل دیگری از حالت ایستاده خارج شده، همچنین سرشاخههای باقیماندهای که مربوط به قطعهای غیرمجاز سالهای قبل و یا سال جاری بوده و در منطقه رها شده است، بوده و به هیچ عنوان و در هیچ جایی از عرصه درخت ایستاده حتی درخت ایستاده خشکی قطع نشده است.
وی خاطرنشان کرد: سرشاخههای خشکیده و آفتزده که در عرصه رها شده است، میتواند محل تجمع موریانه، موش و سایر آفات چوبخوار باشد که به منظور حفظ جنگل و در راستای طرحهای پرورشی جنگل همچنین به منظور جلوگیری از بروز و ظهور و گسترش آفتهای چوبخوار، این سرشاخهها باید از محل جمعآوری و خارج شود.
بخش اعظم سرشاخههای رها شده در منطقه، مربوط به سرشاخههای به جا مانده از قطعهای غیرمجاز است
سهرابی افزود:در منطقه فدیشه علاوه بر شاخههایی که به هر دلیلی خشک شده و از درختچه تاغ اصلی جدا شدهاند، بخش اعظمی از سرشاخههای رها شده در منطقه، مربوط به سرشاخههای به جا مانده از قطعهای غیرمجاز است، زیرا افرادی که درختچهها را به صورت غیرمجاز و به منظور تهیه ذغال قطع میکنند، فقط چوب و قسمتهای مورد نظر را جدا کرده و سرشاخهها را با خود نمیبرند و در عرصه رها میکنند.
وی همچنین گفت: در ماههای گذشته بیش از ۲۳ تن انبار چوب تاغ کشف کردیم که این میزان چوب تاغ، مربوط به قطع بیش از هزار درخت تاغ است که چوب آن حمل شده و سرشاخهها در عرصه رها شده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نیشابور بیان کرد: مردم منطقه درخواست داشتند که از چوبهایی که از متخلفان کشف کردهایم در اختیارشان قرار دهیم که گفتیم به هیچ عنوان چنین چیزی امکانپذیر نیست، همچنین درخواست کردند که برداشت محدودی از عرصه داشته باشند که باز هم با درخواستشان مخالفت کردیم و چنین اجازهای به آنها ندادیم.
جمعآوری سرشاخهها کاملا مدیریت شده بود
وی اظهار کرد: سرشاخههای رها شده در عرصه باید جمعآوری میشدند از طرفی از سمت مردم روستای فدیشه نیز تقاضاهایی وجود داشت که بتوانند از هیزم اینها برای پختوپز ایام محرم استفاده کنند، بنابراین از مردم خواستیم که با هماهنگی و نظارت کامل منابع طبیعی، در جمعآوری سرشاخههای خشکیده به منابع طبیعی کمک کنند تا هم این سرشاخهها از عرصه جمعآوری شود و هم نیاز مردم مرتفع شود.
وی افزود: سرشاخههای خشکیده شکسته شده و بازمانده مقطوعات غیرمجاز قبلی با نظارت منابع طبیعی و حضور نیروهای منابع طبیعی از جمله فرمانده یگان و جانشین یگان همچنین همکاری و حضور پاسگاه انتظامی منطقه، نیروهای بسیج منطقه، شورای روستا و متولیان امر خود روستا در روزهای گذشته از عرصه جمعآوری و در اختیار مردم روستا قرار داده شد تا از این سرشاخهها برای پخت نان مراسم روز عاشورا که میخواستند با هیزم انجام شود استفاده شده و از طرفی عرصه نیز پاکسازی شد.
رئیس اداره منابع طبیعی نیشابور تأکید کرد: جمعآوری سرشاخهها کاملا مدیریت شده بود و سرشاخهها فقط در اختیار خود مردم روستای فدیشه قرار گرفته و به جای دیگری فرستاده نشده است، همچنین سرشاخههای جمعآوری شده هیچ گونه کاربری تولید ذغال نداشته و اصطلاحا کُنده نبوده و همه سرشاخه بوده که شاید ارزش گرمایی چندانی هم نداشته است.
جدای از تأیید یا تکذیب این خبر از سوی مسئولان امر، آنچه بیش از پیش اهمیت دارد، واکنش مردم به تصاویر این چنینی است و شاید به نوعی بتوان گفت واکنش و عکسالعمل مردم به آن، جای بسی امیدواری دارد و نشان از آگاهی، دغدغهمندی و مطالبهگری مردم نسبت به منابع طبیعی و محیط زیستشان است و طبیعی است که مردم با دیدن تصاویر وسایل نقلیه مملو از تاغ، آن هم بدون اطلاعرسانی از سوی نهادهای مربوطه واکنش نشان دهند. حجم بالای حمل تاغ جای بسی تعجب و تاسف دارد که چگونه این میزان شاخه و یا سرشاخه تجمیع و بار میشود. از سویی بنا به گفته خود مسئولان بخش اعظم سرشاخههای رها شده در منطقه، مربوط به سرشاخههای به جا مانده از قطعهای غیرمجاز است، که حتی این مسئله نیز جای تاسف است چرا که این میزان قطع غیرمجاز بحران سنگینی را در بر خواهد داشت.
گفتنی است گیاه تاغ، گیاهی نمکدوست و از سازگارترین گیاهان بیابان و کویر است، اصطلاح زندهترین موجود بیابان را هم میتوان به آنها اختصاص داد زیرا حیات بسیاری از پستانداران، پرندگان و خزندگان بیابانی به این گیاه مهم وابسته است. تاغ گیاهی است به صورت درختچه با مقاومت زیاد در برابر خشکی و گرما، با ریشه ای گسترده، که جهت جلوگیری از گسترش کویر از آن استفاده می شود زیرا این درخت با آب و هوای خشک و زمینهای شور نواحی کویری بسیار سازگار بوده و در خاکهای سبک و شنی و همچنین بر روی تپه های شنی به خوبی رشد می کند.
روستای فدیشه یکی از روستاهای قدیم با پیشینه طولانی در بخش میان جلگه نیشابور است و حدود ۳۷ کیلومتر با شهر نیشابور فاصله دارد. مراسم تعزیهخوانی در روز عاشورا در روستای فدیشه از اهمیت خاصی برخوردار است و یکی از ویژگیهای آن شکل دهی شبکه اجتماعی منطقهای، پیرامون برگزاری این مراسم است به نحوی که از گذشتههای دور تا امروز این مراسم با مشارکت گروهی از روستاهای منطقه انجام میگرفته است.
انتهای پیام