به گزارش ایسنا، سیدشمس الدین حسینی در همایش ملی اولین برنامه گام دوم انقلاب؛ ضرورت تغییر ریل سیاستگذاری کشور در برنامه هفتم توسعه که به همت مرکز پژوهشها برگزار شد، اظهار کرد: نباید در تدوین برنامه هفتم توسعه عجله کرد، ما دچار از ریخت افتادگی نهادی و در هم تنیدگی نهادی شدهایم. از ریخت افتادگی یعنی مثلا وزارت اقتصاد، امور اجرایی را رفع میکند و جاهای دیگر که باید کارهای توسعه ای انجام دهد به امور دیگر میپردازد. برنامه و بودجه کشور به نهادی صرف برای بودجه تبدیل شده است مثلا در تبصره ۱۸ بودجه رقابتی بین سازمان برنامه و وزارت اقتصاد وجود داشت.
وی افزود: در هم تنیدگی نهادی بدان معناست که نمیتوان گفت مسئول یک کار کیست و چه کسی باید در قبال آن پاسخگو باشد.؟
حسینی با تاکید بر لزوم بهبود محیط کسب و کار گفت: هر دولتی دولت قبل را متهم به رشد نقدینگی میکند که آخرین آن دولت آقای روحانی بود که بالاترین رشد نقدینگی را داشت. اینها به این موضوع بر میگردد که نظام تامین مالی ما مشکل دارد و ما در شرایط اطلاعات اقتصادی دچار محدودیت هستیم یعنی نمیدانیم وضعیت آماری چگونه است؟ در بودجه احکامی وجود دارد که برای اجرای آن باید سامانه راه بیفتد اما این اتفاق رخ نمیدهد. ما نیاز به اصلاح نظام حکمرانی و تغییر در رویکرد برنامه اقتصادی داریم که در حال حاضر با کندی سرمایه گذاری و رشد اقتصادی مواجه هستیم. در این شرایط سرمایه گذاری در بخش خصوصی و دولتی با مشکل مواجه شده و طبیعتا جذب نیروی کار هم مشکلاتی را دارد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه فشار زیادی بر نظام بانکی است و با انواع ناترازی مواجهیم، گفت: وقتی نظام تامین بانکی را نمیتوان درست کرد نتیجه آن میشود که دولت و بخش غیر دولتی برای تامین منابع به سمت پول پرقدرت می روند و این یعنی رشد نقدینگی و پایه پولی و در نهایت افزایش تورم است.
حسینی با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی ایران و وجود مواهب طبیعی و معادن و موقعیتهای جغرافیایی و ترانزیتی کشور، گفت: تابآوری اقتصاد ما زیاد است، بطوریکه تحریمهای سنگین میتوانست هر اقتصادی را فلج کند و آنها هم دنبال فلج کردن اقتصاد ما بودند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به نگرانیها برای پرداخت ارز ۴۲۰۰ گفت: در زمانی که وزیر اقتصاد بودم میگفتم که ما نگران ذخایر ارزی هستیم چون برخی فکر میکنند ما منابع نامحدود ارزی داریم حال اینکه با مصرف نادرست ذخایر تمام می شود.
رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی با بیان اینکه ظرفیتهای کشور زیاد است، گفت: ناکارآمدی حکمرانی یا همان ناتوانی در کسب و کار باعث وضعیت فعلی شده است. اگر نظام حکمرانی و بهبود محیط کسب و کار درست شود رشد اقتصادی رخ میدهد. نه اینکه در شرایط فعلی به دلیل غیر قابل پیش بینی بودن قیمتها و بی ثباتی سیاستها، کسب و کارها با مشکل مواجهاند.
حسینی با اشاره به میزان تحقق برنامه ششم توسعه، گفت: اگر میخواهیم سند توسعه را ارتقاء دهیم و نظام حکمرانی اصلاح شود باید به نظام برنامه توجه شود که در این راستا باید به سمت ترکیبی از نظام دستوری و تشویقی حرکت کنیم یا همان برنامه ریزی ارشادی با مجموعهای از دستورها.
وی در پایان گفت: کشور ما ظرفیتهای فراوانی دارد، منتها عملکرد ما با ظرفیت و اهداف فاصله دارد، کار برنامه توسعه این است که شکاف عملکرد و اهداف را پر کند. برای رسیدن به این اهداف نباید عجلهای در تدوین برنامه هفتم داشت.
انتهای پیام