جزیره مرجانی خارگ یا خارک، که بر سر کاف و گافش بحث و مناقشه بسیار است از لحاظ تجاری، اقتصادی، نظامی و تاریخی اهمیت بسیار دارد؛ بهطوری که جلال آل احمد (از نویسندگان معروف ایرانی) این جزیره را با لقب "دُر یتیم خلیج فارس" خوانده است.
به گزارش ایسنا، بَُعد اقتصادی این جزیره به دلیل داشتن یکی از مهمترین پایانههای صادرات نفت جهان برای ساکنینش و تمام مردم ایران اهمیت ویژهای دارد. صادرات بیش از ۹۰ درصد نفت خام کشور و متوقف نشدن صادرات برای یک روز، حتی در بحبوحه جنگ و آتشباران، این جزیره هشت کیلومترمربع در چهار کیلومتر مربعی را به اقتصادیترین و استراتژیکترین نقطه کشور تبدیل کرده است. به همین دلیل است که دروازه ورود به خارگ برای افراد تنها با مجوز باز میشود!
و اما محیط زیست و طبیعت خارگ جلوهای ناب و متفاوت از طبیعت را به تصویر کشیده است؛ در دل دریا گونههای متفاوت مرجان و آب سنگها خودنمایی میکنند و بر روی خشکیاش آهوها خرامان خرامان در کنار مردم بومی زندگی مسالمتآمیزی دارند.
آهو برای خارگیها بسان فرزندانشان است
حسین باغبان، از شهروندان و فعالان محیط زیستی جزیره خارگ در گفتوگو با ایسنا عنوان میکند: آهو خارگ نماد محیط زیست این جزیره است، ساکنان بومی جزیره تعلق خاطر بسیاری به آهوها دارند و بهصورت خود جوش غذا مورد نیاز آهوها را در حاشیه امامزاده «میرمحمد حنفیه» که در جنوب غربی خارگ قرار دارد، میبرند تا کمکی به تغذیه آنها کرده باشند.
او بااشاره به اینکه جمعیت زیادی از افراد جزیره را غیربومیها تشکیل میدهند، میگوید: نمیتوانیم این موضوع را به همه تعمیم دهیم اما دیده و شنیده شده که برخی افراد آهوها را سر بریدهاند و برای آنها خطر آفرین شدهاند؛ یک شخص بومی هیچ وقت این کار را نمیکند و آهوها نزد مردم جزیره بسان فرزندان آنها هستند.
آهوهای خارگ سایت پسماند را چراگاه میدانند!
این فعال محیط زیستی بیان میکند: محیط زیست با امکانات و نیروی انسانی محدود نمیتواند پاسخگوی نیاز آهوهای جزیره خارگ باشد؛ در طول سالهای گذشته شرکت نفت فلات قاره با تامین علوفه حامی این حیوان در جزیره بود، اما در طول ۲ سال گذشته با قطع حمایت خود وضعیت تغذیهای آهوها بحرانی شده است. بهطوری که این حیوان سایت پسماند را چراگاه تصور کرده و برای تغذیه به آنجا پناه میبرد. این موضوع زنگ خطری جدی برای این گونه ارزشمند است.
باغبان تاکید میکند: ما نمیتوانیم مانع فعالیت صنعت شویم، اما در این راستا لازم است که صنایع مستقر در جزیره به ویژه شرکت پایانههای نفتی که سالها حامی آهوها بوده است در راستای ایفای مسئولیتهای اجتماعی وارد عمل شود. به چشم دیدهایم که آهویی در تور دروازه زمین فوتبال یک شرکتهای صنعتی گیر کرده و تلف شده است!
او روند جمعیتی آهوها در خارگ را افزایشی اعلام و عنوان میکند: ساکنان بومی جزیره خود را در برابر آهوها متعهد میدانند بهطوری که میبینید این حیوان در کنار مردم زندگی میکند و خیابانهای جزیره محل تردد آنها شده است.
این شهروند خارگی ادامه میدهد: افزایش جمعیت آهوها در شرایطی است که سالانه تعداد زیادی از این گونه حیوانی بر اثر تصادفات جادهای و مسمومیت غذایی تلف میشوند.
باغبان با اشاره به اینکه آهو در همه نقاط جزیره دیده میشوند از پایگاههای نظامی و اسکله تا فرودگاه و این موضوع اجتنابناپذیر است، میگوید: باید بپذیرم که اکنون آهوها در زیستگاه خود هستند و این صنعت است که وارد حریم زیست آهوها شده از این رو در شرایط کنونی صنایع نفتی مستقر در خارگ باید در کنار محیط زیست قرار گرفته و منطقه حفاظت و محصور شدهای برای این گونه حیوانی ایجاد کنند.
انسانها وارد حریم زیست آهوها شدهاند
حسین شکری، مسئول حراست شرکت بازیافت خارگ به ایسنا میگوید: شبها وقتی در اتاقک خود نشستهام میبینم که آهوها به سراغ زبالهها میآیند تا غذایی برای خوردن پیدا کنند.
او که از بومیهای جزیره خارگ است، عنوان میکند: زیستگاه آهوها همان زیستگاه سابق است، اما انسانها با دایر کردن شرکتها وارد حریم آنها شدهاند.
مسئول حراست شرکت بازیافت خارگ میگوید: ای کاش صنایع مستقر در جزیره خارگ که میلیاردها تومان درآمد دارند پای کار میآمدند و به تغذیه آهوهای خارگ کمک میکردند.
به گزارش ایسنا، در سالهای اخیر با فعالتر شدن سازمانهای مردم نهاد و حامیان محیط زیست همچنین اقدامات نمادین و اعتراضی مردم استان بوشهر در حمایت و لزوم حفظ حیات وحش موفقیتهای بسیاری حاصل شده است.
قراداد حمایت نفت فلات قاره تمدید نشد!
احسان فهیم، محیط بان اجرایی جزیره خارگ در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: خشکسالیهای اخیر و کمبود مراتع سبب شده تغدیه آهوهای جزیره با مشکل روبهرو شود؛ چراگاهها و علوفههایی که تامین میکنیم در کنار کمک مردم کفاف نیاز این حیوان را نمیدهد.
او یادآور شد: پتروشیمی خارگ حامی لاکپشتها و شرکت نفت فلات قاره حامی آهوهای خارگ بوده است اما حدود دو سال است که قرارداد آنها با محیط زیست به پایان رسیده و این صنایع اقدامی برای تمدید انجام ندادهاند.
محیط بان اجرایی جزیره خارگ ادامه داد: اکنون تعداد محیطبانان برای غذارسانی به آهوها کافی اما میزان علوفهها بسیار پایینتر از نیاز است. البته وجود گونههای درخت کنار و کهیر هم در جزیره کمککننده است اما باز هم تاکید میکنیم که کافی نیست. گرسنگی پای آهوها را به سایت پسماند، ساحل و نقاط شهری کشانده و این موضوع یک تهدید جدی است.
به گفته فهیم، جمعیت آهوها در جزیره خارگ بیش از ۱۳۰۰ راس و در جزیره خارگو ( در فاصله ۵ کیلومتری از جزیره خارگ ) بیش از ۱۶۰ راس است.
تصادفات جادهای اصلیترین عامل مستقیم تهدید کننده جان آهوها
او بابیان اینکه اکنون آهوها را میتوان در همه نقاط جزیره مشاهده کرد، گفت: تصادفات جادهای بزرگترین عامل تهدیدکننده مستقیم جان این گونه جانوری است.
محیط بان اجرایی جزیره خارگ بابیان اینکه شهرداری و شرکت فلات قاره هر کدام یک تانکر آبرسانی به محیط زیست دادهاند، بیان کرد: محیط زیست تاکنون هفت آبشخور در جزیره احداث کرده است اما باتوجه افزایش جمعیت آهوها باید این رقم به ۲۰ آبشخور افزایش پیدا کند. همچنین نیاز سالانه علوفه آهوها در جزیره حدود ۵۰ هزار تن است.
به گزارش ایسنا، عناصر طبیعت در استان بوشهر به شکل بیرحمانهای در چنگال صنعت عظیم نفت و گاز قرار گرفتهاند و زیر چرخ دندههای این صنایع در حال جان داده هستند. از این رو حمایت صنایع مستقر در جزیره خارگ از آهوها به امری ضروری تبدیل شده است. حتی اگر صنایع هم قصد کمک به این گونه جانوری را ندارند به توصیه کارشناسان انتقال تعدای از آهوها به سایر مناطق استان با هدف تعدیل جمعیتی آهوها میتواند راهگشا باشد.
انتهای پیام