این شهر تاریخی جزء نخستین آثار تاریخی ثبت شده استان ایلام در آثار ملی بوده است، محوطه تاریخی این شهر طبق مطالعات و کاوشهای انجام گرفته مربوط به قرون اولیه اسلامی این شهر تاریخی بر اثر وقوع زلزله در سال ۳۳۴ هجری قمری تخریب و خالی از سکنه شده است و تاکنون ۹ فصل کاوش باستانشناسی در این محوطه تاریخی صورت گرفته است.
طبیعت زیبای منطقه در فصل زمستان و بهار و گچبریهای به دست آمده در کاوشهای صورت گرفته در این شهر تاریخی را از جمله ویژگیهای منحصر به فرد آن ذکر کرد.
خانه اربایی، بنای مسجد، اماکن حاشیه سیل بند و اماکن مسکونی حاشیه نشین شهر از جمله مکانهایی هستند که در این اثر تاریخی کاوش شده اند.
همچنین در این شهر قدیمی، مدارکی بهدستآمده که نشان میدهد در «سیمره » مراکز صنعتی وجود داشته و سفالگری و شیشهسازی بسیار رایج بوده است، بقایای کورههای سفالگری و شیشهسازی مدارک بسیار مهمی است که نشان میدهد بخشی از اقتصاد این شهر از طریق این دو صنعت تأمین میشده است. بخشی از یافتههای بسیار مهم دیگر در «سمیره»، مسجدی است که از دل خاک بیرون آمده و نشان میدهد که این بنا، اولین مسجد دوران صدر اسلام در ایران است.
مصالح این بنا از سنگ و گچ است و تاقهایی که روی بناهای ورودی معابر ساختهشده، همه گهوارهای هستند، شبستان و ایوان این مسجد با گچبریهای بسیار زیبا تزیینشده و دارای یک حیاط مرکزی است.
در کاوشهای صورت گرفته در این شهرستان آمده است که در شهر سیمره(صیمره) نشانههایی از قوسها و انحناهای طاق در این ویرانها به چشم میخورد و نیز سایهروشنهایی از عوارض خیابانبندی و کوچهها، سیستم شبکۀ ارتباط شهری در این بافت مشهود است.
«فرزاد شریفی» مدیرکل میراث فرهنگی استان اظهار کرد: با اختصاص اعتبار به مبلغ ۳ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی، عملیات ساماندهی و مرمت شهر تاریخی سیمره واقع در شهرستان درهشهر آغاز شد.
وی افزود: آثار معماری و اراضی کشاورزی داخل شهر تاریخی سیمره که در اثر سیلابها و بارندگیهای فصلی دچار آسیب شده است با این اعتبار تخصیص یافته ترمیم، بهسازی و مرمت میشود.
به گزارش ایسنا، «سر اورول اشتاین» در مورد دره شهر ( سیمره ) می گوید: تمام مسافرانی که به ناحیه سیمره آمده اند مانند هرتسفلد و اولینسون، دمرگان و غیره این خرابه ها را دیده اند. «شهر عجیبی است شاید تجاوز از پنج هزار خانه داشته باشد از ابتدای تنگ تا انتهای آن یعنی دامنه کوه ، آثار بنا از گچ و سنگ نمایان است»
همچنین اولینسون در سفرنامه خود و در مسیر سفر از ذهاب به خوزستان توصیفی بر سیمره (دره شهر ) دارد: به سمت جنوب غربی برای دیدن خرابه های شهر سیمره به راه افتادم. فاصله شهر سیمره تا مصب کرخه در حدود سیزده کیلومتر است و موقعیت مکانی آن با سیروان یکی است. فزون بر این چنان شباهتی بین این دو شهر وجود دارد که آنچه درباره سیروان گفته ام در باره سیمره نیز صدق می کند با این حال یک فرق عمده وجود دارد و آن هم این که در اینجا ساختمان های بیشتری وجود دارد که بزرگی شهر را می رساند، و همچنین در سیمره ساختمان ها به هم فشرده نیستد و از این رو مسیر خیابان ها ، بازارها ، محل کاروانسراها و عمارات به خوبی آشکار است.
این اثر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
انتهای پیام