اخلاق به عنوان یکی از اصول اساسی رسانههای حرفهای، همواره مورد تاکید همه فعالان حوزه خبر و رسانه بوده است و در دیدگاههای صاحبنظران غربی نیز اصرار بر آن دیده میشود، موضوعی که مرزی برای شناسایی رسانههای زرد و جدا کردن حساب آنها از رسانههای رسمی و قابل وثوق محسوب میشود.
اینکه امروز دشمنان نظام اسلامی که جنگی تمام عیار را در عرصه رسانه، علیه موجودیت جمهوری اسلامی ایران، دنبال کرده و فارغ از هرگونه اخلاق مداری اقدام به تهیه و انتشار اخباری میکنند که اساس آن را اطلاعات تقطیع شده از اظهارنظرها و سخنان مسئولان و برداشتهای سوء و ناصواب از رویدادهای مختلف، تشکیل میدهد و گاه در گمراه کردن مخاطب، توفیق هم پیدا میکنند؛ مورد تائید همگان است؛ اما مواجهه صحیح با چنین رویکردهایی از سوی رسانههای درون نظام، امری بدیهی و لازم محسوب میشود.
بهرهبرداری هدفمند از سخنان محمدهادی ایمانیه، استاندار فارس در موضوع مسائل فرهنگی و رفتارهایی که به لحاظ قانونی در چارچوب و قواعد و قوانین مصرح، جایگاهی ندارد و به هر دلیل طی سالهای اخیر رواج یافته و امری بدیهی و عادی محسوب شده و قبح آنها برداشته شده، طی هفتههای اخیر نمود و بروز بیش از پیش داشته است، اقداماتی که برای مخدوش کردن چهره یکی از با اخلاقترین، سالمترین و مردمیترین مسئولان در ایران اسلامی، که سوابق و خدمات علمی، اجتماعی و فرهنگی تاثیرگذاری داشته و دارد، به جد از سوی معاندان شناخته شده، دنبال میشود.
سوءبرداشت عامدانه از یک سخنرانی که دارای بخشهای مختلف و منفک از هم بوده و هر بخش محتوایی جداگانه را در بر میگیرد، یکی از مهمترین دستورکارهای رسانههای جبهه مقابل نظام اسلامی بوده است؛ موضوعی که این بار، سخنان استاندار در جلسه شورای اداری استان فارس را شامل شده و بروندادی خلاف واقع را هدف گذاری و دنبال کرده است.
استاندار فارس در جلسه شورای اداری، بخشی از سخنان خود را به ارائه گزارشی از سفر دو روزه به مناطق جنوبی این استان، که اتفاقا یکی از نقاط هدف دشمنان برای ایجاد تقابل و دامن زدن به اختلافات قومی و مذهبی محسوب میشود، اختصاص داد.
بیان شفاف مشکلات موجود در مناطق جنوبی استان و تاکید براینکه آب و راه دسترسی، مطالبه درست و جدی شهروندان ساکن در شهرستانهای جنوبی فارس است، از سوی رسانههای مخالف و معاند نظام اسلامی، مورد بی توجهی قرار گرفته و طرح یک مسئله واقعی و عینی و پیوند آن را بخشی دیگر از سخنان استاندار فارس، دستمایه تیتری زرد شده است.
محمدهادی ایمانیه، در بحث مشکلات موجود در مناطق جنوبی استان فارس، به درستی تاکید کرده که اگر برای رفع مشکلات تنها به اعتبارات سنواتی اتکا داشته باشیم، رفع کامل آنها سالها به طول خواهد انجامید؛ موضوعی که شاید یکی از علل تداوم برخی مشکلات نظیر تامین آب و ایجاد راههای دسترسی است.
شاید اگر مسئولان از دههها قبل، برای رفع ریشهای مشکلات بیان شده، با برنامهریزی و استفاده از همه ظرفیتها به میدان آمده بودند، اکنون چنین مشکلاتی وجود نداشت و گسترش نمییافت؛ حال آنکه در این سالها، همه اتکا و نگاه مسئولان به اعتبارات محدود دولتی بوده است.
در شرایطی که ایران اسلامی، چهاردهه فشار و تحریم و تهدید دشمنان را تجربه میکند و هر روز دستان دشمنان بیش از گذشته، گلوی اقتصاد ایران را با هدف چالش بیشتر نظام، میفشارد، هیچ دولتی قادر نیست با اتکا به اعتبارات محدود سنواتی، مسائل عمرانی را به سرانجام مطلوب برساند.
با بررسی وضعیت کشورهای باصطلاح توسعه یافته، که هیچ زمانی فشارهای اقتصادی امروز دهههای اخیر ایران اسلامی را تجربه نکردهاند، به خوبی در مییابیم که سرمایهگذاریهای دولتی در زمینه ایجاد و توسعه زیرساختها برای ارائه خدمات به شهروندان، کمترین میزان بوده است.
استاندار فارس در جلسه شورای اداری، بخشی از سخنان خود را به مباحث فرهنگی، خصوصا موضوع عفاف و حجاب اختصاص داد و بر لزوم اجرای دقیق قوانین مرتبط با پوشش، تاکید کرد؛ موضوعی که جزو اصول اساسی نظام جمهوری اسلامی بوده و براساس آن دستورالعملها و آئیننامههایی تدوین و اجرایی شده است.
اینکه در دورهای، با کم توجهی و بی توجهی به مباحث فرهنگی، بخش اصولی از ارکانی که نظام اسلامی بر آن استوار بوده، دچار خدشه شده است، نمیتواند بهانهای برای تداوم رویه گذشته باشد.
دولت طی یک سال گذشته، اجرای قوانین و پایبندی به ضوابط و مواد مصرح قانونی را از ارکان اداری و سازمانی خود آغاز کرده است؛ نمونه بارز آن عملیاتی کردن توصیهها در بهینهسازی مصرف انرژی و آب به شمار میرود، نقطهای که به جای فشار بر مردم، کاهش حداکثری مصرف انرژی برق و آب در دوایر مختلف دولتی مد نظر قرار گرفت.
در مباحث فرهنگی نیز، قاعدتا دستگاههای دولتی باید جلودار اجرا و پایبندی به قوانین باشند؛ قوانینی که در همه کشورهای جهان، متناسب با شرایط فکری و عقیدتی و سیاسی حاکم بر آنها، وجود داشته و دنبال میشده است.
وقتی در کشورهای مدعی دموکراسی، شاهد برخورد با زنان محجبه یا مردان دارای عقاید مذهبی هستیم و دستوراتی مبنی بر منع استفاده از حجاب اسلامی در عرصههای مختلف علمی، اجتماعی، اداری و ورزشی، صادر و اجرایی میشود، یا در نقاطی که به بهانه آزادی بیان، افراد و گروهها به خود اجازه هر توهینی را به مقدسات ادیان الهی به ویژه مسلمانان میدهند، کمتر شاهد داغ شدن تیترها و تفسیرها و تحلیلهای رسانهای از سوی رسانههای خاص هستیم، اما اقدامات و دستورات قانونی مسئولان جمهوری اسلامی ایران، سوء استفاده و اقدامات غیراخلاقی رسانهای را به دنبال دارد.
این در حالیست که رعایت اصل امانت، دقت و صحت در تهیه و انتشار اخبار، همواره مد نظر و مورد تاکید علمای علم رسانه در سراسر جهان بوده است؛ حال آنکه در موضوع بهره برداری از اخبار داخلی نظام جمهوری اسلامی ایران، شاهد موارد متعددی از تقطیع، تحریف، دروازهبانی هدفمند و ... اخبار هستیم. رخدادی که به شکل ویژه از سوی رسانههای باصطلاح مستقل اما به شدت وابسته به افکار و رویکردهای خاص، دنبال شده است.
قطعا همه خبرنگاران و نمایندگان افکار عمومی که در جلسه شورای اداری استان فارس حضور داشتند و شنونده و روایتگر سخنان استاندار در آن جلسه بودند، شهادت خواهند داد که آنچه از سوی برخی رسانههای فارسی زبان معاند به نقل از ایمانیه تیتر شده، برداشتی ناصواب، گزینشی، تقطیع و تحریف شده از یک سخنرانی حداقل نیم ساعته بوده است.
جدای از اینکه متن کامل سخنرانی و حتی فایلهای صوتی مرتبط با سخنرانی استاندار فارس در جلسه مذکور، از طریق رسانههای رسمی کشور، منتشر شده و در دسترس است و مخاطب آگاه و فاقد سوگیری میتواند به راحتی نسبت به تطبیق دادههای مختلف اقدام کنند؛ بررسی و مقایسه بین این دادههای خبری مشخص میکند که رسانههای معاند، به هر قیمت و با استفاده از هر دستاویزی به دنبال تخریب چهره نظام و مسئولان نظام اسلامی بوده و هستند.
اگرچه نباید ارتقاء سوادرسانهای مخاطبانی که مدام در معرض بمباران اخباری جعلی و برداشتهای ناصواب از رویدادها هستند را از نظر دور داشت؛ این موضوع لازمه مقابله هوشمندانه در جنگ نرم رسانهای به شمار میرود؛ موضوعی که محدود به گروهی خاص نیست.
قضاوت در این مورد و موارد مشابهی که از گذشته تاکنون بارها و بارها توسط رسانههای مخالف با اهداف عنادورزانه و کینه توزانه، برای ایجاد و دامن زدن به تقابل بین مردم و مسئولان و ایجاد شکاف و انشقاق در جامعه اسلامی ایران منتشر شده است، با مخاطبان خواهد بود، اما جبهه رسانهای درون نظام اسلامی هم نیازمند توجهی هوشمندانه بوده و باید نسبت به اقدامات اختلاف و تفرقه افکنانه جبهه رسانهای دشمنان نظام، واکنشهای مناسب و متناسبی داشته باشند.
انتهای پیام