به گزارش ایسنا و به نقل از آی او، اگر یک توده مشکوک در سینه بیمار کشف شود، معمولا عملیات بافتبرداری انجام میشود و پزشک، بخشهای کوچکی از بافت را از توده برداشته و آنها را در آزمایشگاه بررسی میکند. این امر که پزشکان درک کنند آیا آن توده مشکوک یک زخم معمولی در بافت است یا نشانه بیماری و تومور است، بسیار مهم است. در حال حاضر، بیماران باید چندین روز برای مشاهده نتایج صبر کنند. علاوه بر این، آزمایش بافت برداری گران و دردناک است و به دلیل اینکه یک روش تهاجمی است خطرات خاصی مانند عفونت در محل زخم یا آسیب دیدن بافت جانبی را نیز به همراه دارد.
اخیرا دانشمندان مرکز فراونهوفر آلمان تمرکز خود را برای آزمایش بافت برداری معمولی که برای تشخیص سرطان پستان استفاده میشود، قرار دادند و در نهایت به فکر توسعه روشی غیرتهاجمی برای تشخیص این سرطان افتادند. دکتر "نوس فلیو تورس"(Neus Feliu Torres) که رهبری این پژوهش را بر عهده داشت، گفت: در پروژه LIBIMEDOTS، ما در حال کار بر روی شناسایی سرطان پستان از طریق سلولهای تومور در گردش هستیم.
اگر تومور در بدن به عنوان مثال در پستان وجود داشته باشد، تعدادی از سلولهای تومور ممکن است وارد جریان خون و سایر مایعات بدن شوند. اگر بتوان این سلولها را به جای بافتبرداری از تومور در آنجا شناسایی کرد، مزایای بیشماری برای بیماران خواهد داشت. این روش دو مزیت خواهد داشت که غیرتهاجمی بودن اولین مورد آن است و پزشک به سادگی میتواند از بیمار آزمایش خون بگیرد. ثانیا، نتایج فقط در عرض چند ساعت در دسترس هستند. با دنبال کردن این رویکرد، محققان امیدوارند که علاوه بر کشف سریعتر و غیرتهاجمیتر تومورهای پستان در مراحل اولیه، میزان موفقیت آمیز بودن درمان را ارتقا دهند.
غنیسازی و شناسایی سلولهای تومور
اصل این روش بر دو رکن استوار است. اولین مورد شامل غنیسازی(Enriching) سلولهای تومور در خون است تا بتوان آنها را شناسایی کرد. در مقایسه با سایر سلولهای سوماتیک، سلولهای تومور موجود در خون تنها به نسبت یک در یک میلیون وجود دارند. بنابراین یافتن و شناسایی آنها بسیار دشوار است. برای غنیسازی سلولهای تومور، محققان در حال توسعه نانوذرات مغناطیسی هستند.
این امر سلولهای تومور را قادر میسازد تا توسط یک میدان مغناطیسی، جمع آوری شوند. رکن دوم اتصال ویژه ذرات فلورسنت به سطح سلولهای تومور غنی شده به منظور شناسایی آنها است. این به محققان امکان میدهد از سطح سلولهای تومور برای اتصال ذرات فلورسنت استفاده کنند.
یاختههای پیکری یا سلولهای سوماتیک(somatic cell) به یاختههایی گفته میشود که در پیدایش بافتها و اندامهای بدن نقشآفرینی میکنند. در برابر یاختههای پیکری، یاختههای جنسی هستند که به پیدایش کامهها(گامتها) شامل نرینگی(اسپرم) و تخمک میانجامند. تمام یاختههای سوماتیک ممکن است محتوای ژنی هسته ی نداشته باشند مانند گلوبولهای قرمز.
از آنجایی که سلولهای تومور در گردش از بیمار به بیمار دیگر متفاوت است، استفاده از یک نوع ذره فلورسنت کافی نیست، بنابراین محققان در حال توسعه طیف وسیعی از ذرات مختلف با ویژگیهای اتصال خاص برای کشف سلولهای تومور هستند. این فرآیند، تشخیص را حساستر، خاصتر و سریعتر و همچنین مقرون به صرفهتر میکند.
انتهای پیام