سعید سروری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: آب یک عنصر کمیاب، تجدیدپذیر و غیر قابل جایگزین است؛ آب از آنجایی تجدیدپذیر محسوب میشود که در یک چرخه هیدرولوژی سالانه با تابش خورشید بر سطح آبهای آزاد و اقیانوسها و دریاها، ابر تشکیل میدهد و بارندگی به صورت روان آبها یا آب زیرزمینی از طریق قنات مورد استفاده قرار میگیرد و دوباره این چرخ تجدید میشود؛ به همین دلیل از منابع تجدیدپذیر است.
وی افزود: با وجود همه اینها، آب تنها عنصری غیرقابل جایگزین است و در سالهای اخیر به خاطر خشکسالی و کمبود بارش حجم آب کاهش پیدا کرده؛ در ۵۰ سال گذشته سرانه آب تجدیدپذیر در اختیار هر نفر ایرانی شش هزار و ۵۰۰ متر مکعب بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسانجنوبی ادامه داد: با افزایش جمعیت، نیاز آبی، کاهش بارندگی، افزایش دما و تبخیر آب از حجم آن کاسته شده است به طوری که امروزه سرانه آب تجدیدپذیر در اختیار هر فرد ۱۵۰۰ متر مکعب است.
وی ادامه داد: برای جبران این نقص باید افزایش نیاز و ثابت بودن حجم آب را با افزایش بهره وری در بخش آب جبران کنیم و نیازهای خود را در بخشهای مختلف آبی برطرف سازیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسانجنوبی بیان کرد: بر اساس استانداردهای جهانی بیشتر اتکاهای جامعه بشری باید به منابع آب سطحی باشد و از منابع آب زیرزمینی به عنوان منابع جایگزین استفاده شود.
سروری در خصوص برداشت از منابع آب زیرزمینی، تصریح کرد: استانداردهای جهانی، برداشت تا ۴۰ درصد از منابع آب زیرزمینی که در چرخه تجدیدپذیر است را نرمال دانسته، اما اگر از این عدد عبور کند وارد یک تنش آبی میشود و اگر بهره وری به ۶۰ درصد برسد وارد بحران میشود.
وی افزود: در استان خراسان جنوبی نزدیک به ۱۱۰ درصد از منابع آب زیرزمینی استفاده میشود و نتیجه آن افت سطح آب زیرزمینی است.
سروری با اشاره به وضعیت سدهای استان، خاطرنشان کرد: در خراسان جنوبی هشت سد ذخیرهای وجود دارد و ظرفیت این سدها، ۷۵ میلیون متر مکعب است.
وی با بیان اینکه امسال ۱۵.۶ میلی متر مکعب ذخیره آب پشت سدها است؛ به عبارتی تنها ۲۰ درصد سدها آبگیری و ۸۰ درصد خالی از آب بوده که در مقایسه با سال آبی گذشته با کاهش ۱۰ درصدی روبرو شده است، یادآور شد: امید است با مصرف بهینه آب از کاهش این نعمت خدادادی جلوگیری کنیم.
انتهای پیام