حسن هانیزاده در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی خود از اهداف محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در سفر به برخی از کشورهای منطقه از جمله قاهره و اردن گفت: در حقیقت یک سلسله تحرکاتی از سوی محمدبن سلمان برای تثبیت جایگاه خودش در منطقه آغاز شده و سفر قریبالوقوع جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به عربستان و منطقه در راستای زمینهسازی برای جانشینی محمد بنسلمان پادشاه عربستان به جای پدرش است.
وی افزود: پیشبینی آمریکا و برخی قدرتهای غربی این است که در سال 2022 یکسری تحولاتی در عربستان رخ خواهد داد و این تحولات موجب میشود که بن سلمان خود را به عنوان حاکم مطلق و پادشاه عربستان معرفی کند. به عنوان مثال به رسانههای بسیاری در عربستان دستور داده که یک سلسله مستنداتی را در این راستا تهیه کنند.
این کارشناس مسائل منطقه خاطر نشان کرد: سفر بن سلمان به اردن و مصر حاکی از این است که تحرکاتش برای به قدرت رسیدن کاملا جدی است ضمن اینکه کشورهای عرب منطقه نیز این آمادگی را دارند که بن سلمان را به عنوان پادشاه عربستان بپذیرند. همچنین سفر بایدن مهر تأییدی در این راستا خواهد بود.
هانیزاده ادامه داد: صرف نظر از شیوههای تهاجمی و رفتاری که بن سلمان طی این سالها داشته زمینههایی فراهم میشود که او به عنوان یکی از مقتدرترین شاهزادگان سعودی قدرت را در عربستان به قدرت بگیرد. پیش از این جو بایدن و تیمش مخالف بن سلمان در عربستان بودند به ویژه پروندههایی که او داشته از جمله قتل جمال خاشقجی که یک نمره منفی در کارنامه بن سلمان تلقی میشود اما اکنون نگرش آمریکاییها تغییر کرده و منافع آمریکا اقتضا میکند که بن سلمان به قدرت برسد از سوی دیگر عربستان هم در تلاش است تا رفتارش با آمریکا را تغییر دهد.
وی درباره موضعگیری و رویکرد بن سلمان نسبت به مناسباتش در منطقه به ویژه ایران گفت: او ناچار است که رفتارش را در خصوص محور مقاومت تغییر دهد اما این مسئله شاید از سوی او خیلی جدی هم نباشد و تغییر جدی را در رویکردش نسبت به این مسئله شاهد نباشیم.
هانیزاده در پایان درباره مناسبات ایران و عربستان نیز اظهار داشت: ایران و عربستان طی یک سال گذشته مذاکراتی را در بغداد داشتند اما به نظر میرسد بیشتر تلاش عربستان برای خروج از انزوای سیاسی در سطح جهان بوده و تاکتیکی عمل کرده در غیر این صورت بعید به نظر میرسد سیاستهای عربستان با ایران تغییر اساسی داشته باشد.
انتهای پیام