شهید مصطفی چمران؛ الگوی استاد بسیجی در تراز دهه پنجم انقلاب اسلامی

شهید چمران به‌عنوان شهید شاخص بسیج اساتید معرفی شده و روز بسیج اساتید را روز شهادت این عزیز قرار داده‌اند، که امروز در دهه پنجم انقلاب اسلامی، اساتید بسیجی باید بهترین نقش‌ها را ایفا کنند تا برازنده نام این شهید باشند و با درس آموزی از شهید دکتر مصشهیدطفی چمران و سرلوحه قرار دادن مشی دغدغه مندی او، در پی رفع مشکلات کشور باشند.

سازمان بسیج اساتید دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی کشور به مثابه یکی از فرهیخته‌ترین نهادهای علمی، فرهنگی در ایران بر آیندی از تعهد و اخلاص فرهنگ بسیج و دانش و تخصص اساتید برجسته و اعضای هیأت علمی دانشگاه‌های کشوراست.

سازمان بسیج اساتید که سابقه‌ی فعالیت آن را باید در دوران دفاع مقدس جستجو کرد، در آغاز به صورت تشکل‌های خود جوش و به همت اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و اساتید متعهد و دوراندیش در سراسر کشور قدم به عرصه ظهور نهاد. 

این سازمان در بدو ظهور فعالیت خود را به طور مشترک با بسیج دانشجوئی، از طریق تشکیل هسته‌های خودجوش پی گرفته و در سال ۱۳۷۷ به دنبال برگزاری همایش بزرگداشت استاد شهید دکتر مصطفی چمران در دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان نهادهای فعال و ثمربخش، فعالیت‌های جدی خود را رسماً آغاز کرد.

در پی ادامه پیگیری‌های اساتید بسیجی در دانشگاه‌ها برای ارتقاء جایگاه بسیج اساتید، شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۱۳۸۰/۹/۲۷ آئین‌نامه تشکیل بسیج اساتید را به تصویب رسانده و در دی ماه همان سال توسط ریاست محترم جمهوری، به وزارتخانه مربوطه ابلاغ شد.

فعالیت بسیج اساتید و تحولات پر خیر و ثمر در گستره اقدامات این نهاد، بستر مناسبی را برای برنامه‌ریزی، تجهیز و توسعه‌ی فعالیت‌های دفاتر بسیج اساتید فراهم آورده و امکان گسترش فرهنگ بسیجی و اشاعه دیدگاه‌های دلسوزانه و متعهدانه بسیج اساتید را از طریق استادان و دست‌اندرکاران عرصه‌ی علم و آموزش میسر کرد. 

بدین ترتیب اقدامات شایسته بسیج اساتید در ابعاد مختلف فرهنگی و پژوهشی به سمت بسط و توسعه پیش رفته و طی سالهای خدمت، افتخارات عدیده‌ای را نصیب اساتید بسیجی در تمام مراکز استانها و اغلب دانشگاه‌های کشور کرده است.

تربیت انسان‌هایی در تراز انقلاب از اهداف تاسیس بسیج اساتید است

مسئول سازمان بسیج اساتید آذربایجان شرقی در خصوص  فعالیت این نهاد به ایسنا می‌گوید: یکی از اهدافی که از زمان تاسیس بسیج اساتید دنبال می‌شود،  پرورش انسان‌هایی در تراز انقلاب اسلامی مانند شهید چمران است و رهبر معظم انقلاب نیز در بیاناتشان به این امر اشاره کرده‌اند که بسیج اساتید باید بتواند انسان‌هایی در تراز شهید چمران را تحویل انقلاب و جامعه دهد.

رضا محمدی ادامه می‌دهد: بسیج اساتید در این‌ راستا برنامه‌هایی را در دانشگاه‌ها اجرا می‌کند که از جمله این برنامه‌ها می‌توان به جلسات معرفتی و بصیرت‌افزایی، برنامه‌هایی که علم را همراه با تهذیب نفس، اخلاق و معنویت  توام کند، اشاره کرد.

وی خاطرنشان می‌کند: در برخی از کشورها و اغلب کشورهای اروپایی، علم را به صورت تک‌بعدی دانسته و دارای تفکرات اومانیستی و انسان‌محوری هستند اما ما می‌خواهیم با خدا محور کردن علم، یک تفکر اسلامی را به علم وارد کنیم؛ بنابراین یکی از نقش‌های بسیج اساتید در دانشگاه‌ها، زنده نگه‌داشتن ارزش‌های اسلامی، دینی، اخلاقی، معنوی و دفاع از ارزش‌های انقلاب اسلامی در جامعه است.

محمدی اضافه می‌کند: خوشبختانه بسیج اساتید توانسته است اساتید متعهد و متخصص را در دانشگاه‌ها به جامعه معرفی کند که منشاء خدمات ارزشمندی در جامعه بوده‌اند و برخی از این اساتید در چند سال اخیر موفق به درخشش در عرصه‌های گوناگون علمی شده‌اند و حتی برخی از جمله شهیدان علی‌محمدی، شهریاری و... به دست کشورهای غربی و دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی به شهادت رسیدند.

وی در تشریح نقش بسیج اساتید در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب متذکر می‌شود: از روزی که رهبر معظم انقلاب در ۲۲ بهمن سال ۹۷  بیانیه‌ی گام دوم را صادر فرمودند، بسیج اساتید به‌عنوان علمی‌ترین و تخصصی‌ترین قشر بسیج که یک جامعه‌ی نخبگانی در جامعه شناخته می‌شود، نقش فعالی در این زمینه ایفا کرده است.

وی بیان می‌کند: رهبر معظم انقلاب در بیانیه‌ی گام دوم مطالباتی داشتند که این مطالبات پیشرفت‌ها و خدمات انقلاب اسلامی را بیان می‌کنند و ایشان تاکید می‌کنند که یک‌سری نواقص نیز وجود داشته و در بحث عدالت، فاصله‌ی زیادی با عدالت داریم و در بحث‌های علمی و صنعتی نیز ناهنجاری هایی وجود دارد که ما با قله‌ها فاصله داریم.

مسئول بسیج اساتید دانشگاه‌های آذربایجان شرقی می‌گوید: بسیج اساتید برنامه‌هایی را برای تبدیل بیانیه‌ی گام دوم به یک گفتمان عمومی در جامعه اجرا کرده است که از جمله‌ی این برنامه‌ها می‌توان به اجرای دوره‌های تربیت‌ مدرس بیانیه‌ی گام دوم اشاره کرد؛ در این دوره‌ها اساتیدی را تربیت کرده‌ایم که می‌توانند این بیانیه را در دانشگاه‌ها و در سطح جامعه تدریس بیان و تفهیم کنند.

وی ادامه می‌دهد: بیانیه‌ی گام دوم انقلاب به‌عنوان یک سند استراتژیک نظام و یک سند راهبردی شیعه شناخته می‌شود که می‌تواند کشور را به قله‌های اوج و افتخار برساند و بسیج اساتید علاوه بر برگزاری دوره‌های تربیت مدرس برای تبیین این بیانیه، کتابی را نیز با همکاری برخی از اساتید صاحب‌نظر در بحث تبیین این بیانیه چاپ و در سطح کشور منتشر کرده است.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب در این بیانیه در بحث‌های مختلفی از جمله علم و فناوری، اخلاق و معنویت، عدالت، فساد ستیزی، سیاست خارجی، سبک زندگی و ...  مطالباتی داشتند، ما با برگزاری وبینارها، سمینارها و برگزاری جلسات و کلاس‌های حضوری توانستیم تا اندازه‌ای نقش خود را ایفا کنیم و ناگفته نماند که  در بحث بیانیه‌ی گام دوم و به‌ویژه در بحث علم و فناوری اساتید بسیجی خودشان را ملزم به تحقق این بیانیه می‌دانند چراکه اولین توصیه رهبر معظم انقلاب، بحث علم و فناوری است و از بسیج اساتید به‌عنوان قشر متخصص و نخبه انتظار می‌رود که سرآمد بوده و کارهای بر زمین مانده در علم و فناوری را برعهده بگیرد.

محمدی همچنین در خصوص ویژگی‌های شهید چمران بیان می‌کند: شهید چمران مهاجر الی الله بود که به خاطر خدا در معتبرترین دانشگاه‌های آمریکا تحصیل کرده و سپس به کشور خود بازگشت و خدمت کرد، او مجاهد فی سبیل الله بود که در راه خدا ورود کرده و جهاد کرد. 

وی ادامه می‌دهد: سومین ویژگی شهید چمران، فنا فی الله بود که تمامی اقدامات او به خاطر خدا بود و به دنبال هیچ مقام و شهرتی نبود که مناجات عارفانه او نشان از این امر است.

وی اضافه می‌کند: رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند هدف دانشگاه در نظام جمهوری اسلامی ایران باید پرورش اساتیدی چون شهید چمران باشد که ترکیب عقل ایمان و سنت و تجدد در او دیده می‌شود و به‌عنوان استاد وارسته و الکویی برای اساتید ما است.

مسئول بسیج اساتید دانشگاه‌های آذربایجان شرقی خاطرنشان می‌کند: بسیج اساتید بعد از شکل‌گیری در سال ۱۳۸۰، اهداف عمده‌ی آن دفاع از ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب در دانشگاه‌ها، تربیت اساتید در تراز انقلاب اسلامی، کمک به تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی و انجام وظایف در حوزه‌ی علم، پژوهش و فناوری بود که در جهت تحقق دانشگاه اسلامی یاری کنند و مطابق با آرمان‌ها و اهداف انقلاب در تربیت نخبگان جامعه در دانشگاه فعالیت کنند.

وی یادآور می‌شود: استاد بسیجی باید مأمن و محلی برای مراجعه دانشجویان باشند که با داشتن ارتباط تنگاتنگی با آنها در تربیت دانشجویان نخبه و رفع مشکلات جامعه کمک کنند.

وی اظهار می‌کند: اکنون اساتید دانشگاه‌ها مشغول تحقیق و پژوهش بوده و جزو قشر نخبه و فرهیخته‌ی جامعه هستند که تعامل خوبی با دانشجویان دارند و هدف اصلی آنها مشارکت در بحث پژوهش و فناوری و تزکیه و تربیت دانشجویان است؛ بنابراین اساتید دانشگاه به‌عنوان اساتید انقلابی پای کار مشغول تحقیق و پژوهش هستند. 

محمدی در ارتباط با اهداف تشکیل بسیج اساتید ادامه می‌دهد: هدف اصلی بسیج اساتید ایجاد ارتباط گسترده مابین دانشگاه و نخبگان و تحقق گام دوم انقلاب است که برای تحقق آرمان‌های انقلاب و تشکیل دانشگاه تمدن‌ساز که در تراز انقلاب اسلامی باشد، فعالیت‌هایی را انجام دهد و اکنون اساتیدی را داریم که جزو اساتید سرآمد دنیا هستند و در بحث رفع مشکلات جامعه نیز ورود کرده‌اند.

وی خاطرنشان می‌کند: برخی از نواقص جامعه ناشی از عدم ورود دانشگاه‌ها است که خوشبختانه ورود اساتید و دانشجویان ورود حل المسئله‌ای است و این مهم را به‌عنوان حرکت مقدسی برای خود می‌دانند. 

وی اضافه می‌کند: در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مطرح شده و رهبر معظم انقلاب نیز جوانان را به پژوهش، علم و فناوری توصیه کرده‌اند و باید در این راستا ورود کنیم چراکه پژوهش و فناوری سبب اقتدار علمی ما می‌شود.

مسئول بسیج اساتید دانشگاه‌های آذربایجان شرقی می‌گوید: دانشگاه‌ها باید در زمینه‌ی توسعه‌ی دانش ورود کنند و در تحقق و شعار سال هم نقش ایفا کنند و به صورت در زمینه‌ی عملیاتی کردن آن با نظریه‌پردازی و تبدیل علم به ثروت صاحب نظر باشند و در تشکیل شرکت‌های دانش بنیان نیز نقش داشته باشند. 

وی تاکید می‌کند: در دولت سیزدهم برنامه‌هایی را برای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان تصویب شده است که اکنون نیازمند ورود عملیاتی اساتید و دانشجویان است که در دانشگاه تبریز و سطح استان هم اقداماتی انجام شده است. 

وی یادآور می‌شود: بسیج اساتید به‌عنوان تشکل انقلابی در دانشگاه‌ها در راستی دفاع از ارزش‌های انقلاب اسلامی در خدمت جامعه دانشگاهی است که درخواست می‌کنیم، جامعه‌ی دانشگاهی دست به دست هم داده و در جهت اعتلای دانشگاه‌ها کمک کنند.

اساتید بسیجی وظیفه دارند افرادی چون شهید چمران را تربیت کنند 

رئیس دانشگاه پیام نور آذربایجان شرقی نیز در این خصوص به ایسنا می‌گوید: سالروز شهادت شهید چمران به‌عنوان روز بسیج اساتید نامگذاری شده است که هدف اصلی آن انجام کارهای در زمین مانده‌ی نظام جمهوری اسلامی ایران است و وظیفه‌ی اصلی آن، انجام رسالت‌ها و ماموریت‌های دانشگاه است که تاکنون متولی برای آنها وجود نداشته است.

میکائیل جمال پور ادامه می‌دهد: باید یادآور شد که بسیج اساتید سنگر انقلاب اسلامی در دانشگاه‌ها محسوب می‌شود و در طول سال‌های گذشته بسیج اساتید یکی از وظایف اساسی آن شناسایی نیروهای علمی و انقلابی و معرفی آنها به‌عنوان مسئولان اجرایی و اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها بوده است.

وی اضافه می‌کند: التزام بخشی به فعالیت‌های علمی، اجتماعی و سیاسی دانشگاه‌ها از جمله وظایف و ماموریت‌های اساسی بسیج اساتید بوده است که اکنون بعد از گذشت سال‌ها از تاسیس و راه‌اندازی این مجموعه‌ی انقلابی، دوران پختگی خود را سپری می‌کنند؛ بنابراین بسیج اساتید چون بسیج مستضعفین وظیفه‌ی حفاظت و صیانت از انقلاب اسلامی در دانشگاه‌ها و توسعه‌ی گفتمان انقلاب اسلامی در کشور و منطقه و همچنین در عرصه‌های بین‌المللی را بر عهده دارد.

وی خاطرنشان می‌کند: در طول سال گذشته بسیج اساتید با برگزاری جلسات مختلف و بالا بردن مشارکت مردم در امر انتخابات و برگزاری راهیان نور بعد از دو سال تعطیلی و برگزاری اردوهای فرهنگی گام مهمی برداشته است و با لبیک گفتن به فرمایشات رهبر انقلاب در شعار سال اقدامات عملی، اساسی، مفید و موثری را در جهت توسعه‌ی شرکت‌های دانش بنیان و مراکز اشتغال جوانان با استفاده از اساتید مومن و انقلابی دانشگاه‌ها برداشته است تا یک سری از کارها و برنامه‌های اساسی را عملیاتی کند. 

جمال پور اضافه می‌کند: کارنامه‌ی بسیج اساتید در سال گذشته پربارتر بوده و باتوجه به اقدامات آن در عرصه‌های علمی، خود را متولی اجرای فرمایشات رهبر انقلاب می‌داند؛ از جمله در بحث سیاست‌های جمعیتی که یکی از کارهای زمین مانده‌ی کشور بوده و مسئله‌ی ملی است باید در زمینه‌ی سیاست‌های نظام و دولت گام‌های علمی و تبیینی را بردارد.

وی همچنین یادآور می‌شود: یکی از ماموریت‌های بسیج اساتید تعامل جدی با بسیج کارکنان و دانشجویان است و از ابتدای تأسیس آن تاکنون یکی از وظایف و برنامه‌های همه‌ی اساتید بسیجی در تمامی کانون‌های دانشگاه‌ها افزایش تعامل، ارتباط و پیشرفت دانشجویان بوده است؛ به نحوی که یکی از امیدهای دانشجویان اساتید بسیجی است و از لحاظ علمی و سیاسی این اساتید در اختیار دانشجویان بوده‌اند و افزایش تعامل با دانشجویان یکی از اولویت‌های اساسی بسیج اساتید است.

وی ادامه می‌دهد: بسیج اساتید با در اختیار داشتن تجربه‌ای ارزشمند از سنوات گذشته و حضور در عرصه‌های مختلف دانشگاهی، ثروت عظیمی برای خود فراهم کرده است. 

این استاد بسیجی متذکر می‌شود: امروزه به دلیل اینکه فضای حاکم در کشور و مدیران مراکز آموزش عالی بسیار مساعدتر از گذشته است، اساتید باید قدر این فضای فراهم شده را بدانند و در تحقق مطالبات رهبر معظم انقلاب گام‌های اساسی بردارند.

وی بیان می‌کند: برداشتن گام‌های موثری در زمینه‌ی ساخت تمدن نوین اسلامی و ارائه الگوی اسلامی و ایرانی برای ساخت دولت اسلامی نیز اهداف آنها است که براساس آراء رهبر معظم انقلاب، اکنون وظیفه‌ی بسیجیان ارائه الگوی دولت اسلامی است تا زمینه‌ای برای ساخت تمدن نوین باشد.

وی ادامه می‌دهد: براساس اینکه دانشگاه ارکان تمدن نوین اسلامی است، باید زمینه‌ را برای انجام کارهای علمی و روشنگرانه فرام کند و با مشارکت بسیج اساتید و کارکنان کارهای مهمی انجام و گام‌های موثری بردارد. 

جمال پور در ادامه می‌گوید: وظیفه‌ی بعدی این قشر، مشارکت جدی در امر جهاد تبیین است که امروزه براساس انواع حملات و هجمه‌هایی که در رسانه‌های بیگانه بر علیه نظام جمهوری اسلامی ایران مشاهده می‌کنیم، اساتید فرهیخته‌ی دانشگاه و عالم اسلام باید در این جهاد تبیین حضور پر رنگ‌تری داشته و با ارائه‌ی پیشرفت‌ها و بیان مشکلات و آسیب‌های تمامی قابلیت‌ها را به نمایش گذارند.

رئیس اسبق بسیج اساتید آذربایجان شرقی، خاطرنشان می‌کند: روز بسیج اساتید روز شهادت شهید چمران است که براساس شخصیت او، در عین دانشگاهی و علمی بودن اهل اقدامات و فعالیت‌های میدانی هم بود و باور داریم که با الگو قرار دادن این شهید، باید استاد نمونه و در تراز انقلاب اسلامی را چون شهید چمران معرفی کنیم که در تراز انقلاب اسلامی باشد که این الگو در عرصه‌های مختلف در دانشگاه‌ها مختلف پذیرفته شده است البته نه اینکه چون شهید چمران باشند بلکه افرادی چون شهید چمران را تربیت کنند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1401033121840
  • خبرنگار :