به بهانه روز ملی بیابان زدایی:

خیز بیابان بیشتر از اعتبارات است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: با توجه به افزایش کانون‌های فرسایش بادی و خاکی، خشکسالی‌های متناوب و کمبود بارندگی، اعتبارات و سرعت اجرای طرح‌های مقابله با بیابان زدایی با اینکه طی سال‌های اخیر افزایش داشته اما بازهم جوابگوی سطح درگیری استان نیست.

علیرضا نصرآبادی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: استان خراسان جنوبی بین دو کویر لوت و مرکزی قرار گرفته که سه ضلع استان را تشکیل می‌دهد و ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت استان بیابانی است.

وی بیان کرد: میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از این مساحت جز کانون‌های بحران فرسایش بادی است.

وی افزود: خراسان جنوبی جزو ۵ استان درگیر با پدیده گرد و غبار و دومین استان بیابانی کشور است و طی سال‌های اخیر با توجه به شرایط خاص استان اقدامات مقابله با بیابان‌زایی شتاب گرفته است.

وی با بیان اینکه خشکسالی و ریزگردهای هر روز هوای استان را آلوده‌تر می‌کند، گفت: با اجرای ۱۷ هزار و ۷۲۹ هکتار نهال کاری، ۱۵ هزار و ۹۲۵ هکتار مدیریت روان آب سطحی و ۶۰۰ هکتار مالچ پاشی و احداث آب‌گیرها نقش مهمی در جلوگیری از اثرات منفی ریزگردها و شن‌های روان و نابودی مراتع انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: تخریب سرزمین یکی از مشکلات اساسی جهانی، ملی و منطقه‌ای، در عرصه‌های بیابانی است که برآیند آن به شکل فرسایش خاکی خود را نشان می‌دهد.

نصرآبادی با بیان اینکه در عرصه فرسایش بادی طرح‌های بیابان‌زایی را اجرا می‌کنیم، اظهار کرد: با توجه به حساسیت‌های اقلیمی، جغرافیایی و منطقه‌ای حاکم در این زمینه برنامه‌ریزی شده است.

وی با بیان اینکه از سال ۸۹ تا ۹۷ مساحت کانون‌های بحرانی بر اثر خشکسالی و تغییر اقلیم ۵۵ درصد رشد داشته است، ادامه داد: همچنین مناطق تحت تأثیر فرسایش بادی در استان نیز ۶۸ درصد افزایش پیدا کرده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه حرکت ماسه‌های روان در گذشته در منطقه سرایان فعالیت‌های کشاورزی و دامداری و همچنین سکونت مردم را دچار اختلال کرده بود، بیان کرد: با انجام عملیات جنگل کاری که از سال ۹۲ در منطقه شروع کردیم جلوی هجوم ماسه‌ها گرفته شده است.

وی با تاکید بر اینکه باید از اقدامات انجام شده در حوزه بیابان زدایی حفاظت شود، گفت: در این راستا غرق چرای دام و مقابله با آفات و بیماری‌ها باید مورد توجه قرار گیرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی ادامه داد: با توجه به خشک شدن هوا و کمبود بارندگی مقاومت گونه‌های گیاهی کاهش یافته است.

وی با اشاره به طغیان آفات از جمله آفت شپشک سفید و هجوم ملخ‌های کوهان دار، بیان کرد: در شهر سه قلعه شاهد شیوع این آفات بود که با مشارکت تشکل‌های مردمی و بسیج در کمتر از دو ماه مهار شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی به اجرای طرح حفاظت از جنگل‌های دست کاشت با مدیریت قطع برش اشاره کرد و افزود: به منظور جلوگیری از پیشروی آفت‌ها؛ گونه‌ها و سرشاخه‌هایی که دچار آفت شده‌اند را قطع و از محل دور می‌کنیم.

نصرآبادی با بیان اینکه در استان همواره تلاش کرده‌ایم فراتر از اعتبارات تصویب شده فعالیت داشته باشیم، ادامه داد: در مقابله با بیابان زدایی رتبه اول کشور را کسب کرده‌ایم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه سطح عملکرد طرح‌های مبارزه با بیابان‌زایی طی سال گذشته در استان ۱۰۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، تصریح کرد: ۴ میلیارد تومان بیشتر از اعتبار مصوب در این حوزه کار کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار تهیه طرح بیابان زدایی در استان داشته‌ایم، افزود: از این میزان برای حدود یک میلیون هکتار عملیات اجرا شده است.

نصرآبادی یادآور شد: توجه به مفهوم توسعه در استان بدون توجه به مبارزه با فرسایش خاک و یا توجه به خشکسالی آن غیرممکن است و این امر تنها با همکاری و همیاری مردم امکان پذیر است.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ / ۰۹:۵۳
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401032618360
  • خبرنگار :