به گزارش ایسنا، ایران و پاکستان از سالهای دور با یکدیگر در تمامی حوزه ها ارتباط داشته و روابط دوستانه ای برقرار کرده اند، گرچه در دوره هایی نیز این روابط دستخوش برخی تحولات سیاسی شده و با فراز و نشیب هایی همراه بوده است. اما براساس اظهارات مقامات دو کشور و در جهت تقویت همکاری ها به ویژه اقتصادی انتظار می رود در دوره جدید دولت این کشور سطح ارتباطات تهران و اسلام آباد در حوزه های سیاسی و به ویژه اقتصادی و تجاری نسبت به گذشته افزایش داشته باشد.
در دوره ای که عمران خان از حزب تحریک انصاف توانست قدرت را در دست بگیرد گرچه تلاش هایی را در حوزه های سیاسی و امنیتی انجام داد اما در ابعاد اقتصادی سطح روابط دو کشور آنچنان که باید افزایش پیدا نکرد اکنون با توجه به وضعیت کنونی پس از تحولات اخیر در پاکستان و برکناری عمران خان و روی کارآمدن شهباز شریف از حزب مردم باید دید ارتباط تهران و اسلام آباد چه رنگ و بویی به خود می گیرد.
برخی از کارشناسان معتقدند که هرگونه تغییر دولت در پاکستان طبیعتا نمی تواند تغییرات کلان، راهبردی و گسترده ای را در روابط خارجی این کشور با ایران در پی داشته باشد.
محمد شهباز شریف نخست وزیر جدید پاکستان در اولین موضع گیری های خود در قبال تعامل با همسایگان بر عزم محکم دولت جهت تحکیم سیاست خارجی کشور تاکید و اعلام کرد: از تقویت روابط با کشور دوست و برادر جمهوری اسلامی ایران به ویژه در بخش تجارت حمایت میکنیم.
او که رئیس حزب مسلم لیگ نواز و برادر نوازشریف نخست وزیر پیشین پاکستان است، روابط با جمهوری اسلامی ایران را مهم و برادرانه دانست و تاکید کرد: ما از تقویت روابط دوجانبه تجاری پاکستان با ایران حمایت میکنیم.
از این اظهار نظرها چنین برداشت می شود که پاکستان در نظر دارد روابط کم رنگ شده خود در حوزه اقتصادی را با ایران تقویت بخشد و تا به امروز در دیدارهایی که میان مقامات دو کشور صورت گرفته بر گسترش تعاملات اقتصادی تاکید شده است.
باید یادآور شد دولت قبلی پاکستان به دلیل مسائلی که در پی شیوع کرونا و تاثیرات آن در حوزه های اقتصادی داشت نتوانست پاسخگوی جامعه این کشور باشد و یکسری مسائل سیاسی دیگر زمینه ساز این شد تا دولت های خارجی مانند عربستان و آمریکا بتوانند در تحولات این کشور نقش آفرینی کنند که به زعم تحلیل گران همین دخالت ها موجب برکناری عمران نخست وزیر پیشین پاکستان شد.
البته رقابت های آمریکا و چین و نزدیکی عمران خان به چین، سیاست های اسلام آباد در مساله افغانستان، عدم اجازه به آمریکا برای داشتن پایگاه در پاکستان نیز از دیگر عواملی بود که زمینه ساز تغییرات و تحولات جدید در این کشور شد.
چندی پیش سیدمحمدعلی حسینی سفیر کشورمان در اسلامآباد نیز در دیدارش با شهباز شریف نخستوزیر پاکستان، از بررسی و تبادل نظر درباره همکاریهای اقتصادی بین دو کشور خبر داده بود.
"ضرورت تلاش ایران و پاکستان برای فعالسازی کمیتهها و کمیسیونهای مشترک از جمله کمیسیون مشترک اقتصادی و کمیسیون مشترک کنسولی، کمیته بانکی و ساز و کار تهاتر میان دو کشور، ارائه گزارشی از آخرین وضعیت گذرگاههای جدید مرزی و نیز روند احداث بازارچههای مرزی جدید و ضرورت تجهیز گذرگاههای مرزی، ضرورت استفاده از پتانسیل گسترده موجود در زمینه همکاریهای تجاری و اقتصادی با غلبه بر موانع و بررسی راههای جدید همکاری و تاکید طرفین بر نهایی شدن هر چه سریعتر پروژه برق پلان - گوادر که ظرفیت صادرات برق ایران به پاکستان را به طور محسوس افزایش میدهد" از محورهای گفتوگوی سفیر کشورمان با نخست وزیر جدید پاکستان بوده است.
در همین راستا رئیس جمهور کشورمان در دیدار با وزیر خارجه پاکستان تاکید کرد: آماده ارتقای همکاریهای همهجانبه با پاکستان هستیم و جمهوری اسلامی ایران از ظرفیتهای لازم برای تأمین نیازهای پاکستان در زمینههای مختلف از جمله نفت، گاز و برق برخوردار است.
وی همچنین با تاکید بر اینکه در جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای توسعه روابط با اسلامآباد وجود ندارد، افزود: آماده ارتقای همکاریهای همهجانبه با پاکستان هستیم و جمهوری اسلامی ایران از ظرفیتهای لازم برای تامین نیازهای پاکستان در زمینههای مختلف از جمله نفت، گاز و برق برخوردار است.
بلاول بوتو زرداری وزیرخارجه پاکستان نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر به ایران، افزود: من به همان اندازه که فرزند پاکستان هستم، فرزند ایران نیز هستم.
وی همچنین با تشکر از صادرات برق کشورمان به پاکستان، اظهار داشت: ما آمادگی کامل برای تکمیل و به نتیجه رساندن گفت وگوهای گذشته در زمینههای امنیتی، تجاری و انرژی را داریم.
حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان نیز پس از دیدار با همتای پاکستانی خود در توئیتی نوشت که روابط عمیق بین دو کشور بزرگ و موثر جهان اسلام، ایران و پاکستان، همواره امیدبخش و رو به جلو بوده است. درخصوص مناسبات سیاسی و امنیتی، گردشگری ، تجارت، ورود زائران، افغانستان و رفع تحریمها رایزنیهای مهمی داشتیم.
محسن روحی صفت دیپلمات پیشین کشورمان نیز در ارزیابی خود از سفر وزیر خارجه پاکستان به تهران تاکید کرد: پاکستان تلاش دارد تا توزان منطقه ای را حفظ کند در مقابل سفری که شهباز شریف به عربستان داشت، وزیر خارجه خود را به ایران فرستاد تا نشان دهد همان طور که با سایر همسایگان در تعامل است، به ارتباط خود با ایران نیز توجه دارد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به سفری که آقای امیر عبداللهیان به دهلی نو داشت، پاکستانی ها نمی خواهند در روابط شان با تهران عقب بیافتند، بنابراین سعی می کنند این روابط را حفظ کنند و این یک موضوع در راستای سیاست های منطقه ا ی است ، در مساله روابط اقتصادی هم دو کشور مراوداتی دارند که پاکستان تمایل دارد متعادل شود.
انتظار می رود دولت جدید پاکستان که با تاکید بر تقویت سیاست خارجی و ترمیم وضعیت اقتصادی روی کار آمده بتواند تعاملات خود را با همسایگان در این زمینه ها تقویت کند، در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران نیز همواره مقامات دو کشور بر گسترش ارتباطات اقتصادی و تجاری تاکید داشته اند. اما باید در نظر داشته باشیم که نخست وزیر پاکستان روابط دوستانهای با چین دارد، ضمن این که تمایل دارد ارتباطات پاکستان با ایالات متحده را نیز ترمیم بخشیده و تقویت کند. همان طور که دیدیم ایالات متحده انتصاب شهباز شریف به عنوان نخستوزیر جدید پاکستان را تبریک گفت و از سوی مقامات ارشد آمریکا بار دیگر بر ارزش روابط میان این دو کشور تاکید شد. بر همین اساس پاکستان تلاش می کند تا ضمن حفظ ارتباطاتش با کشورهایی که رقیب یکدیگر هستند توازن و تعادل را نیز برقرار کند.
انتهای پیام