به گزارش ایسنا، مسعود منصور روز یکشنبه یکم خرداد در مراسم جشن انفال و افتتاح سامانه مدیریت پنجره واحد زمین استان البرز که در سالن همایش باشگاه فرهنگی ورزشی میلاد کرج برگزار شد، با اشاره به اینکه چالش اصلی بشر در این قرن امنیت غذایی است، اظهار کرد: در کنار این چالش، این روزها شاهد انتشار ریزگردها در کشور هستیم که آثار آن حتی به شهرهای شمالی کشور و مرکز هم رسیده است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اضافه کرد: برای حفظ امنیت غذایی لازم است منابع آبی، خاک، پوشش گیاهی و هوا را حفاظت کنیم.
وی در ادامه با اشاره به معضل فرسایش شدید خاک در کشور گفت: خاک ما سالانه به صورت متوسط ۱۶ تن در هکتار فرسایش پیدا میکند و در برخی مناطق با ۱۰۰ تن در هکتار با فرسایش خاک مواجه هستیم.
منصور خاطرنشان کرد: سالانه ۲۵۰ میلیون متر مکعب رسوبات ناشی از فرسایش در دریاچه سدها وارد میشود.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت دریاچه سد امیرکبیر ۲۰۴ میلیون مترمکعب است، گفت: سالانه به اندازه یک سد امیرکبیر خاک ناشی از رسوبات از دسترس خارج میشود.
وی با اشاره به اینکه در کنار فرسایش خاک ، سیل هم تهدیدی برای کشور محسوب میشود، افزود: حدود ۲۷ میلیون هکتار از پهنه کشور سیلخیز است و ۹ هزار و ۱۰۰ آبادی، شهر و روستا داخل همین پهنه سیلخیز قرار دارند.
منصور با اشاره به اینکه از دهه ۳۰ به بعد ۷ هزار و ۷۰۰ سیلاب داشتیم، بیان کرد: هر سیلاب ۱۰۰ میلیارد تومان خسارت وارد میکند و در نتیجه جاری شدن سیل، آب شیرین از بین میرود.
این مسئول با اشاره به وسعت فضاهای بیابانی کشور تصریح کرد: نزدیک به ۳۰ میلیون هکتار از اراضی کشور بیابانی است و ۷ میلیون هکتار آن کانون ریزش ریزگردها است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری خاطرنشان کرد: باعث تاسف است که چاههای غیرمجاز از چاههای مجاز بیشتر است، در بیش از ۹۰ درصد از عرصه کشور فرونشست ۳۰ درصدی داریم. تامین معیشت بسیاری از مردم به وسیله قنات است که از ۴۰ هزار قنات ۵۰ درصد با کمآبی و خشک شدن مواجه است.
وی گفت: مردم باید بدانند، ۴۰ درصد از چرخه آب شیرین کشور را جنگلهای زاگرس تأمین میکنند.
منصور با بیان اینکه جنگلهای ما میلیونها مترمکعب آب را به سفرههای ما تزریق میکند، اظهار کرد: با عملیات آبخیزداری از قنواتی که در معرض خشک شدن بود بیش از ۱۰ هزار مورد احیا شده پر آب شده و در کنار آن سکونت و معیشت شکل مجدد گرفته است و بعضاً با مهاجرت معکوس مواجه شدیم.
وی بیان کرد: حدود ۷ میلیون هکتار از عرصههای بیابانی تثبیت شده به طبع آن کیلومترها راه، راهآهن، سکونتگاهها روستاها، بیش از ۶۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی ناشی از اقدامات بیابانزدایی که بخشی از آن در البرز است مصون مانده که ماحصل آن تولید و اشتغال است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در پایان با اشاره به میزان آب استخراجی از منابع زیرزمینی کشور گفت: سالانه از هر هکتار، ۵۰۰ متر مکعب آب استخراج میکنیم و اگر آب، خاک و پوشش گیاهی را حفظ نکنیم و آثار آن ادامه پیدا کند حتماً با چالش جدیتر در امنیت غذایی و امنیت زیستی مواجه میشویم.
انتهای پیام