سلول‌های ایمنی که به جای مقابله با بیماری، به آن کمک می‌کنند!

پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدیدی دریافته‌اند که گروهی از سلول‌های ایمنی ممکن است عامل التهاب بدن و پیشروی بیماری قلبی باشند.

به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، تصلب شرایین از دلایل اصلی بیماری قلبی به شمار می‌رود. به همین دلیل، دانشمندان باید بدانند که سلول‌های ایمنی چگونه التهاب را در سرخرگ‌ها پدید می‌آورند.

چالش این است که سلول‌های T که در تصلب شرایین نقش دارند، بسیار نادر هستند و یافتن آنها در جریان خون بسیار دشوار است. پروفسور "کلاوس لی" (Klaus Ley)، پژوهشگر مؤسسه ایمنی‌شناسی لاجولا" (La Jolla Institute for Immunology) در آمریکا گفت: پیدا کردن راه حل این مشکل، مانند یافتن سوزن در انبار کاه است.

در هر حال، سلول‌های T برای همیشه پنهان نمی‌مانند. "لی" و همکارانش، گروهی از سلول‌های T را مورد بررسی قرار داده‌اند که به پروتئینی موسوم به "آپولیپوپروتئین ب" (APOB) حمله می‌کنند.

"آپولیپوپروتئین ب"، مؤلفه اصلی "کلسترول بد" است. با افزایش سطح کلسترول بد در جریان خون، پلاک‌های خطرناکی در شریان‌ها ایجاد می‌شوند. این پلاک‌ها می‌توانند التهاب را تحریک کنند، جلوی جریان خون را بگیرند و حتی برای آغاز سکته‌ها و حملات قلبی از هم جدا شوند.

"لی" و همکارانش دریافتند سلول‌های T که "آپولیپوپروتئین ب" را هدف قرار می‌دهند، ممکن است به التهاب و پیشروی بیشتر تصلب شرایین کمک کنند. آزمایش‌های بعدی روی موش‌ها نشان داد که با بدتر شدن بیماری، گسترش سلول‌های T پدید می‌آید و موجب می‌شود که تعداد بیشتری از سلول‌های T واکنش‌دهنده نسبت به "آپولیپوپروتئین ب"، به جریان خون راه یابند. "لی" ادامه داد: سلول‌های T واکنش‌دهنده نسبت به "آپولیپوپروتئین ب"، پس از آغاز بیماری تهاجمی‌تر می‌شوند.

این پژوهش جدید، نخستین پژوهشی است که سلول‌های T دخیل در تصلب شرایین را با جزئیات بیشتری توصیف می‌کند. "لی" و همکارانش، نمونه‌های خون هشت زن را در گروه‌های متنوعی مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.

آنها با دانشمندان "کالج پزشکی آلبرت اینشتین" (Albert Einstein College of Medicine) آمریکا همکاری کردند تا بیش از ۱۲ هزار سلول T به دست آمده از بیماران را با استفاده از دو روش پیشرفته "توالی‌یابی آران‌ای تک سلولی" و "توالی‌یابی گیرنده سلول T" تجزیه و تحلیل کنند. در این مجموعه بزرگ از سلول‌های T، تعداد ۱۱۰ سلول برجسته بودند و دانشمندان دریافتند که این سلول‌ها می‌توانند "آپولیپوپروتئین ب" را هدف قرار دهند.

پژوهشگران با افزایش بزرگ‌نمایی سلول‌ها دریافتند سلول‌های T که "آپولیپوپروتئین ب" را هدف قرار می‌دهند، شبیه نوعی از سلول‌های T به نام "سلول T تنظیم‌کننده" (Treg) هستند که معمولا التهاب را تنظیم می‌کند. سلول‌های T این پژوهش مانند سلول T تنظیم‌کننده، عادی رفتار نمی‌کردند. به نظر می‌رسد که این سلول‌های T جدید با توسعه بیماری قلبی، هویت جدیدی پیدا می‌کنند.

این پژوهش، خبر خوبی برای آینده درمان بیماری قلبی است. "لی" گفت: شناسایی این سلول‌های T ممکن است به تشخیص بهتر بیماری قلبی و شدت بیماری از طریق نمونه خون کمک کند. همچنین، این دانش می‌تواند ما را به ساخت واکسنی نزدیک‌تر کند که فعالیت خطرناک سلول‌های ایمنی را برای جلوگیری از بروز تصلب شرایین کاهش می‌دهد.

"لی" در ادامه این پژوهش قصد دارد گروه گسترده‌تری از بیماران را بررسی کند که مردان مبتلا به تصلب شرایین را نیز شامل می‌شود. او امیدوار است که با بیماران بیشتری در ارتباط قرار بگیرد و با پزشکان آنها برای جمع‌آوری نمونه‌های خون و آزمایش‌های بالینی همکاری کند. وی افزود: عامل محدودکننده در این پژوهش، دسترسی به نمونه‌های خون بیماران است.

این پژوهش در مجله "Nature Cardiovascular Research" به چاپ رسید.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ / ۱۴:۲۲
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 1401023121010
  • خبرنگار : 71604