داستان کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه سری دراز دارد، پروژه ای که سال ۱۳۸۶ توسط شرکت کیمیاورزان مهر غرب و با سرمایهگذاری شستا در کرمانشاه و در شهرک صنعتی فرامان با سرمایه اولیه ۶۰ میلیارد تومان و پیش بینی اشتغال ۲۵۰ نفر راهاندازی شد.
روند فعالیت این واحد بدین شکل بود که با استفاده از ضایعات کارخانجات قند و شکر، اسیدسیتریک آبدار و بدون آب که در صنایع مختلف کاربرد دارد را تولید کند. هدف از راهاندازی کارخانه اسیدسیتریک این بود که وابستگی به واردات این محصول از خارج کاهش یابد و علاوه بر تامین نیاز داخل حتی بتوانیم صادرات هم انجام دهیم.
اما فعالیت کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه دیری نپایید و مشکلات متعدد باعث شده اکنون بیش از یازده سال از رکود و تعطیلی این واحد بگذرد.
یکی از مهمترین این مشکلات واردات اسیدسیتریک چینی بود که باعث میشد تولیدات با کیفیت این کارخانه، توان رقابت با مشابه بی کیفیت خارجی را نداشته باشد.
در این یازده سال، فعالسازی مجدد کارخانه اسیدسیتریک موضوع اصلی بسیاری از جلسات اقتصادی استان بود و نگاهی به تاریخچه این جلسات نشان میدهد که سالی نبوده مسئولین امیدوار به راهاندازی مجدد این واحد در آن سال نباشند.
بارها تعمیرات و اورهال کارخانه انجام شد و کار تا یک قدمی راهاندازی مجدد رفت، حتی در دهه فجر سال ۱۳۹۹ با حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت روبان افتتاح مجدد این کارخانه بریده شد.
در آن زمان مرتضی هوشیار مدیرعامل کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه در حاشیه راهاندازی این مجموعه سرمایهگذاری این کارخانه را نزدیک به هزار میلیارد تومان اعلام کرد و با بیان اینکه واحد تولیدی اسیدسیتریک هم اکنون فاز آزمایشی و نیمه صنعتی را پشت سر گذاشته، یادآور شد: اکنون در مرحله فاز صنعتی هستیم.
وی ظرفیت اسمی کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه را ۱۲ هزارتن در سال اعلام کرد و افزود: این کارخانه ظرفیت تولید محصولات جانبی مانند نمکهای سیترات و گلوکز آمین را نیز دارد.
مدیرعامل شرکت اسیدسیتریک کرمانشاه خاطرنشان کرد: اشتغالزایی کنونی این مجموعه ۸۰ نفر است که در فازهای بعدی قابلیت افزایش تا ۳۰۰ نفر را هم دارد.
هوشیار به تعطیلی نزدیک به ۱۰ ساله این واحد تولیدی نیز اشاره کرد که به دلیل افزایش نرخ ارز و خصوصا واردات بیرویه اسیدسیتریک رخ داده و گفت: با پیگیریهای انجام شده خصوصا از طریق شستا(شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی)، این مجموعه امسال فعالیت خود را از سر گرفت.
اما حالا با گذشت بیش از یکسال، کار فقط در حد تولید آزمایشی باقی مانده و در حال حاضر این کارخانه فعلا تولیدی ندارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه در گفت و گو با ایسنا، به تشریح آخرین وضعیت این کارخانه پرداخت و با بیان اینکه کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه فعلا تولید ندارد، گفت: مشکل اصلی این مجموعه تامین سرمایه در گردش است که درخواست داریم شستا برای تامین سرمایه در گردش و همچنین انجام تعمیر و تجهیز این واحد پای کار بیاید.
محسن دارابی با بیان اینکه همه کارهای کارخانه اسیدسیتریک انجام شد و حتی تولید آزمایشی هم صورت گرفت، عنوان کرد: مشکل اصلی این واحد تامین سرمایه در گردش است که چیزی بین ۷۰ تا ۸۰ میلیارد تومان نیاز دارد.
وی معتقد است، این تامین سرمایه در گردش باید از طریق شستا صورت بگیرد و به علاوه برای تعمیر و تجهیز این کارخانه نیز اقداماتی صورت بگیرد.
رئیس سازمان صمت استان کرمانشاه از سرمایهگذاری قابل توجه این طرح هم یاد کرد و ادامه داد: اگر بخواهیم امروز مشابه چنین واحدی را راهاندازی کنیم حداقل به هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز است.
دارابی از پیگیریهای متعددی که تاکنون برای راهاندازی این کارخانه صورت گرفته خبر داد و با اشاره به برگزاری جلسات مستمر و بازدیدهای مکرر از این کارخانه، خاطرنشان کرد: وزارت صمت کارهای مهمی برای کمک به این کارخانه انجام داده که یکی از مهمترین آنها افزایش تعرفه واردات اسیدسیتریک از پنج به ۲۶ درصد بود. به علاوه اگر کسی قصد واردات اسیدسیتریک داشته باشد ابتدا باید از دو کارخانه موجود کشور که یکی از آنها همین کارخانه کرمانشاه است سوال کند که آیا توانایی تامین اسیدسیتریک مورد نیاز را دارد و اگر نداشت اجازه واردات داده میشود.
وی افزود: مابقی کارها به پیگیری و پای کار آمدن شستا بستگی دارد که امیدواریم این اتفاق صورت بگیرد.
انتهای پیام