اگرچه بسیاری شوراهای شهر و روستاها در نقاط مختلف کشور با چالش های متعددی مواجه هستند، اما به نظر می رسد مشکلات شورای شهر کرمانشاه بسیار عمیق تر بوده و ریشه در مشکلات فرهنگی و اجتماعی دارد.
برای بررسی عملکرد شورای شهر کرمانشاه و چرایی جنجال ها و حاشیه سازی های همیشگی آن سراغ رییس سابق این شورا رفتیم که با اشرافی که نسبت به این شورا و وقایع آن دارد، حال که در خارج از این شورا فعالیت می کند، بتواند راحت تر و شفاف تر در خصوص مشکلات و چالش های آن صحبت کند.
طیب حیدری به مناسبت روز شورا (9 اردیبهشت) در گفت و گو با ایسنا با اشاره به راه اندازی شوراها در سال ۱۳۷۸ می گوید: طی این سالها شوراهای شهر و روستا با فراز و نشیب های بسیاری همراه بوده اند و طی این مدت توانسته اند تجربیات بسیاری کسب کنند.
وی افزود: فلسفه وجودی شوراها برای این است که مردم اختیار تعیین سرنوشت خود را داشته باشند و در کنار نهادهای دولتی بتوانند در امورات شهر و روستا مشارکت داشته باشند، اما این میان برخی مشکلات قانونی سد راه فعالیت این پارلمان های محلی بوده است.
حیدری تاکید کرد: موضوعی که در تمام این سالها مانع شورا شده و نگذاشته آنطور که باید این نهادهای مردمی عملکرد خود را نشان دهند، خلاهای قانونی است که در زمینه فعالیت شوراها وجود دارد.
وی افزود: قوانین موجود باعث شده که فعالیت شوراها تنها در حد شورای شهرداری خلاصه شود و آنها نتوانند مدیریتی که باید در تمام امورات شهر داشته باشند.
رییس سابق شورای شهر کرمانشاه گفت: در قوانین نظارت شورای شهر بر عملکرد نهادهای غیرشهرداری بساری کم رنگ است و قانون مدیریت جامع خدمات شهری که سالهاست وعده آن را می دهند هنوز عملی نشده است.
حیدری در پاسخ به اینکه عملکرد ضعیف شورای شهر در تعیین امورات مربوط به خود و شهرداری موجب از بین رفتن اعتماد به این نهاد برای اداره امور شهر شده گفت: در این زمینه نباید صورت مسئله را پاک کرد و نباید به خاطر عملکرد ضعیف یک شورا در یک شهر، کلیت موضوع را در سطح کلان کشور پاک کرد.
حیدری در خصوص ریشه مشکلات شورای شهر کرمنشاه نیز گفت: مشکلات شورای شهر کرمانشاه ریشه در مشکلات فرهنگی دارد که رفع آن زمان بسیاری می طلبد.
وی افزود: متاسفانه این مشکلات در انتخابات سایر صنوف هم سایه افکنده و در هر جمع و شورایی در استان شاهد چنین چالش ها و حواشی هستیم.
رییس سابق شورای شهر کرمانشاه خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات در این زمینه عدم حضور و مشارکت قشر فرهیخته در انتخابات چه به عنوان انتخاب شونده و چه به عنوان انتخاب کننده است.
وی تاکید کرد: قطعا در جامعه یک میلیون نفری شهر کرمانشاه هزاران انسان فرهیخته داریم که صاحب نظر و صاحب رای هستند و اگر این افراد در انتخابات مشارکت بالایی داشته باشند قطعا شاهد شکل گیری یک شورای شهر ارزشمندتری خواهیم بود.
حیدری گفت: در حال حاضر میانگین رای اعضای شورای شهر کرمانشاه 12 تا 20 هزار رای است و این میزان آرا برای یک شهر یک میلیون نفری آمار بسیار پایینی است و به وضوح می شود دید که در این انتخابات مسائل قومی و قبیله ای نقش پررنگ تری نسبت به تخصص و تجربه و... دارد.
رییس سابق شورای شهر کرمانشاه در خصوص راهکار موقت رفع مشکلات شورای شهر تا زمان رفع ریشه ای مشکلات آن گفت: در حال حاضر تنها راهکاری که برای رفع چالش های شورای شهر وجود دارد، شفاف سازی فعالیت های شورا است.
وی افزود: اگر شفافیت در عملکرد شورای شهر لحاظ شود و مردم در جریان جلسات و مصوبات و عملکرد تمام اعضا قرار گیرند، قطعا چالش های شورا کمتر خواهد شد.
حیدری گفت: این شفافیت کار سختی نیست و اگر از وزارت کشور ابلاغ شود تمام شهروندان می توانند متوجه شوند که اعضای شورا چه عملکردی دارند و عملکرد کدام عضو بهتر یا بدتر است.
رییس سابق شورای شهر کرمانشاه در ادامه به یکی از وظایف مهم شوراها اشاره کرد و افزود: مهمترین وظیفه شوراهای شهر انتخاب شهرداران است و اگر این انتخاب به درستی صورت گیرد قطعا درصد بالایی از مشکلات شهر و چالش های شورا مرتفع می شود.
وی افزود: انتخاب شهردار خوب عملکرد شورا را هم در چشم مردم ارتقا می دهد و هم شورا و هم مردم از این انتخاب خوب منتفع می شوند.
حیدری در خصوص انتخاب مستقیم شهردار توسط مردم گفت: اگر امروز بحث ما این است که مردم در انتخاب شورای شهر دقت لازم را ندارند قطعا در انتخاب شهردار هم این مسئله را شاهد خواهیم بود و قطعا انتخاب شهردار توسط مردم با مزایا و معایبی همراه خواهد بود.
این عضو سابق شورای شهر کرمانشاه گفت: تنها راهکار رفع ریشه ای مشکلات شورای شهر و شهرداری این است که مشکلات فرهنگی را بصورت ریشه ای حل کنیم که این کار هم زمان بر است و هم هزینه بر، اما اگر از هم اکنون روی آن کار شود ثمرات آن در سالیان آینده مشاهده خواهیم کرد.
انتهای پیام