به گزارش ایسنا، در راستای برنامه دولت سیزدهم مبنی بر ساخت سالیانه یک میلیون واحد مسکونی، نوسازی و بهسازی ۱۵۰ هزار واحد در مناطق ناکارآمد بر عهده شرکت بازآفرینی شهری ایران، وابسته به وزارت راه و شهرسازی قرار دارد. از این میزان نوسازی و بهسازی ۴۵ هزار واحد از ۱۵۰ هزار واحد در تعهد شرکت بازآفرینی شهری ایران در طرح نهضت ملی مسکن حال انجام است. آنطور که محمد آئینی ـ معاون وزیر راه و شهرسازی گفته است از ۴۵ هزار واحد مذکور بیش از ۲۰ هزار واحد دارای پیشرفت فیزیکی بالای ۹۰ درصد، ۵ هزار واحد پیشرفت فیزیکی بین ۶۰ تا ۹۰ درصد، یکهزار و ۵۰۰ واحد پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد، و ۱۵ هزار واحد بین ۱۰ تا ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
آئینی با تاکید بر اینکه در دو ماه اخیر نوسازی محلات هدف بازآفرینی شهری روند رو به رشد و مناسبی داشته است توضیح داد: از ۱۵ اسفند تاکنون که سامانه و اعتبارات جدید برای نوسازی محلات هدف فراهم شده تاکنون بیش از ۱۶ هزار و ۵۰۰ واحد به بانک معرفی شده و بر اساس گزارشی که از بانک اعلام شده بیش از ۱۱ هزار واحد هماکنون به شعب بانکها در سراسر کشور ارسال شده که در حال انعقاد قرارداد هستند.
وی در خصوص روند اجرای طرح نهضت ملی مسکن و نوسازی سالانه ۱۵۰ هزار واحد در بافت فرسوده اعلام کرد: شرکت بازآفرینی شهری ایران در حوزه حمایت از نوسازی و تولید مسکن در محلات هدف بازآفرینی شهری در پروژههای مرتبط با شرکت بازآفرینی شهری به طور مستقیم و غیرمستقیم بیش از ۴۵ هزار واحد را در دست ساخت دارد. در مجموع میانگین پیشرفت فیزیکی پروژههای در دست اجرای بازآفرینی شهری در محلات هدف ۵۰ درصد است.
بنابراین گزارش، آمار مذکور نشان میدهد برنامه دولت در بخش نوسازی و بهسازی با کمتر از یک سوم ظرفیت پیش میرود. این در حالی است که حدود سه ماه دیگر تا پایان اولین سال فعالیت دولت باقیمانده و پس از آن ۱۵۰ هزار واحد دیگر به تعهدات شرکت بازآفرینی افزوده میشود و به ۳۰۰ هزار واحد میرسد. سوال این است که آیا با روند فعلی، اجرای برنامه مذکور شدنی است؟
خاطرمان هست که سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ مهدی عبوری ـ مدیرعامل سابق شرکت بازآفرینی از برنامه ۱۴۵ هزار واحدی در بافتهای ناکارآمد شهری سخن میگفت و اعلام کرد که ۴۵ هزار واحد از این تعداد مستقیما بر عهده این شرکت است. اگرچه گزارش دقیقی درخصوص میزان پیشرفت نوسازی از آن زمان تا کنون در دست نیست اما مطابقت آمار دو سال قبل با آمار فعلی، این شائبه را به ذهن میرساند که کماکان درِ بهسازی و نوسازی بر پاشنه قبلی میچرخد.
البته از حق نگذریم ساماندهی حاشیهنشینان و نوسازی ۱۶۱ هزار هکتار بافت ناکارآمد کاری بس دشوار است که با چالشهای متعددی همراه شده. از جمله این چالشها میتوان به نوسانات اقتصاد کلان، رکود بخش مسکن و پایین بودن توان اقتصادی اقشار هدف اشاره کرد. با این حال انتظار میرود مسئولان با ارایه تسهیلات مناسب و اقدام جهادی، برای ارتقای زندگی ساکنان حاشیه شهرها، سکونتگاههای غیررسمی، بافت فرسوده و بافت تاریخی تلاش خود را مضاعف کنند.
آخرین برآوردها از وجود ۱۶۱ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری مصوب در کشور حکایت دارد که شامل بافتهای میانی (فرسوده)، بافتهای تاریخی و سکونتگاههای غیررسمی میشود. جمعیتی حدود ۲۱ میلیون نفر در این مناطق زندگی میکنند که عمدتا از کیفیت زندگی پایینی برخوردارند.
اوایل سال جاری بنا بر اعلام مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، سقف تسهیلات نوسازی و بهسازی در بافتهای ناکارآمد تا پیش از این ۲۵۰ میلیون تومان بود به ۶۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرد که البته سقف این مبلغ در اطراف حرمهای مطهر چهار شهر پرداخت میشود. بر این اساس هم اکنون تسهیلات بافت فرسوده در تهران ۴۵۰ میلیون تومان است، در کلانشهرها ۴۰۰ میلیون تومان، در مراکز استانها ۳۵۰ میلیون تومان و در باقی شهرها ۳۰۰ میلیون تومان است. از سوی دیگر مبلغ نوسازی بافت فرسوده در چهار شهر مشهد، قم، شیراز و تهران و در محدوده حرم امام رضا (ع)، حرم حضرت معصومه (ع)، حرم شاهچراغ (ع) و حرم حضرت عبدالعظیم (ع) تا سقف ۶۰۰ میلیون تومان رسیده است که ۱۵۰ میلیون تومان از وام کلیه متقاضیان بدون سود بانکی پرداخت میشود.
انتهای پیام