به گزارش ایسنا، سومین جلسه از سلسله نشستهای کاشتن برای آینده با موضوع «آیندهپژوهشی، فناوریهای نوین سلامت» امروز با حضور دکتر رامین صرامی؛ رئیس پژوهشکده معتمد سرطان جهاد دانشگاهی و رئیس کمیته سلول درمانی و فناوریهای نوین پزشکی وزارت بهداشت، دکتر محمد امین رضوانفر؛ رئیس کمیته تخصصی فرآوردههای دارویی وزارت بهداشت و دکتر محمدرضا منظم؛ رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت برگزار شد.
دکتر رامین صرامی در این نشست در خصوص اهمیت درمانهای پیشرفته بر پایه فرآیندهای زیستی، گفت: حوزه ATMP بهترین فناوری در حوزه سلامت است و این حوزه علمی دارای چهار زیرشاخه ژندرمانی، سلولدرمانی، مهندسی بافت و درمان ترکیبی است. این فناوری ظرفیت بالقوهای دارد که میتواند به خوبی بالفعل شود.
وی با اشاره به پیشینه ورود کشور به این حوزه از ۲۰ سال پیش، گفت: در این حوزه پیشرفتهای خارقالعادهای شکل گرفته است ولی با وجود دستاوردهای ارزشمند در این حوزه علمی، این محصولات نتوانستند آنطور که باید و شاید به بازار راه پیدا کنند.
رئیس پژوهشکده معتمد سرطان جهاد دانشگاهی با اشاره به اینکه در زمینه سلولهای بنیادی امکانات خوبی در اختیار گذاشته شد، ولی در حوزههای دیگر این اتفاق نیفتاد، گفت: این پلتفرمها خیلی گران هستند و باید برررسی شود که هزینه اثربخشی آنها چقدر است. در این حوزهها هزینه بالا و جامعه هدف کمی وجود دارد و باید قوانین و مقررات خاصی در این زمینه تدوین شود.
وی با تاکید بر اینکه مشکل اصلی در کشور در این زمینه موضوع منابع مالی نیست، گفت: مشکل اصلی مالی نیست، بلکه مشکل تعدد مراکز سیاستگذاری و تصمیمگیری در کشور است.
صرامی اظهار کرد: در حوزه تحقیقات و دانشگاه، کمیته اخلاق مسؤول پژوهشهاست و قوانین و مقررات خیلی سختی در آن وجود ندارد، ولی وقتی به توسعه فناوری میرسیم، مشکل داریم و این فاصله را باید معاونت تحقیقات وزارت بهداشت پر کند و یک سیاست واحد بر اساس منافع ملی ارائه کند.
دکتر محمدامین رضوانفر، رئیس کمیته تخصصی فرآوردههای دارویی وزارت بهداشت نیز در این نشست به بررسی وضعیت دارو در دنیا و کشور پرداخت و گفت: یکی از مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، بحث مدیریت فناوری دارویی در کشور است و نیاز است که با بررسی کشورهای پیشرو در این زمینه و همچنین کشورهای همجوار ایران که در این حوزه به نوعی از سرآمدی رسیدهاند، نقشه دارویی کشور و اولویتهای دارویی کشور تهیه و تدوین شود.
وی با بیان اهمیت حوزه دارو به عنوان یکی از دو کالای استراتژیک در دنیا، گفت: اهمیت این حوزه به حدی است که حتی لیبرالدموکراتترین کشورها نیز تصمیمگیری در این حوزه را به بخش خصوصی واگذار نمیکنند و بر اساس اولویتها و نیازهای کشوری پیش میروند.
رئیس کمیته تخصصی فرآوردههای دارویی وزارت بهداشت اظهار کرد: همهگیری کرونا نشان داد که سیاستگذاری اثربخش به چه نحوی میتواند کشورها را از نظر مدیریت بحران به دو دسته پیشرو و پیرو تبدیل کند.
وی با اشاره به اهمیت تخصیص منابع که یکی از مشکلات مهم دنیا در این حوزه است، گفت: جمعیت دنیا به سمت پیری پیش میرود و بیماریهایی که متاثر از این پیری هستند نیز در کشورهای مختلف رشد قابل توجهی میتوانند داشته باشند. بیشتر این بیماریها مانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و ... هزینههای زیادی به نظام درمان تحمیل میکنند.
رضوانفر همچنین به بیمایهای خاص مانند اماس، بیماریهای متابولیک و برخی سرطانها اشاره کرد که جمعیت کوچکی به آن مبتلا میشوند، ولی علیرغم جمعیت کم، هزینههای زیادی به نظام سلامت تحمیل میکنند و تامین این داروها ارزبری زیادی دارد.
وی خاطرنشان کرد: تولید مواد مؤثره داروها، هم مواد مؤثره زیستی و هم سنتتیک، اهمیت استراتژیک دارد. در سال های گذشته، اتفاقاتی افتاد و در کشور برخی سرمایههای موجود به این سمت سوق داده شدند. البته در برخی موارد سوخت سرمایه هم داشتیم.
رضوانفر تاکید کرد: در دنیای پر سرعت امروزی، خلق مزیت رقابتی از تکیهگاههای مؤثر هر کشور است. ما در این حوزه رسوب دانش و توانمندی داریم و اقتصاد دانشبنیان نیز مبتنی بر همین موضوع است.
انتهای پیام