محمد نبوی فرد در گفتوگو با ایسنا با اشاره به وضعیت تولید گوشت توسط عشایر خراسان رضوی اظهار کرد: برنامه دراز مدت و سیاست وزارت جهاد کشاورزی و سازمان عشایر ایران رساندن تولید گوشت قرمز عشایر از ۲۰۰ هزار تن به۳۵۰ هزار تن در سال است، زیرا این مورد موجب میشود تا از واردات گوشت قرمز بینیاز شویم.
وی افزود: در حال حاضر ۷۴۵۰ خانواده عشایری در ۱۳ شهرستان استان مستقر هستند. همچنین ۹۹۵ هزار واحد دامی در اختیار آنها قرار دارد و سالانه ۱۲ هزار تن گوشت قرمز مصرفی استان توسط عشایر تولید میشود.
مدیر کل امور عشایر خراسان رضوی با اشاره به سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور عنوان کرد: آمار مربوط به سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران در گذشته حدود ۱۲ کیلوگرم به ازای هر نفر بوده که این رقم در حال حاضر کاهش یافته است. هم اکنون آمار دقیقی از سرانه مصرف گوشت در ایران وجود ندارد، زیرا این آمار در بازههای زمانی ۱۰ ساله تغییر پیدا میکند. همچنین سرانه مصرف گوشت در آمار نقطه به نقطه حدود ۸ کیلوگرم ارزیابی شده که ثابت نبوده و متغیر است.
۲۰ درصد گوشت قرمز کشور وارداتی است
نبوی فرد تصریح کرد: اگر ۱۲ کیلوگرم گوشت مورد نیاز برای هر نفر را در ۸۵ میلیون نفر جمعیت ایران ضرب کنید، نیاز سالیانه گوشت قرمز کشور یک میلیون و ۲۰ هزار تن خواهد بود. در حالیکه تولید گوشت قرمز در ایران و در بهترین وضعیت حدود ۸۵۰ هزار تن در سال است. بنابراین برای تامین ۲۰ درصد از گوشت قرمز کشور سالانه بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار تن واردات گوشت صورت میگیرد.
وی افزود: این در حالی است که ما ادعا داریم در بسیاری از محصولات غذایی به خودکفایی رسیدهایم، اما هنوز در تولید محصولاتی مانند روغن نباتی و گوشت قرمز خودکفا نشدهایم.
مدیر کل امور عشایر خراسان رضوی با اشاره به راههای حل مشکلات عشایر گفت: برای حل مشکلات عشایر ابتدا باید اشتغال آنها را حفظ کنیم، به طوریکه نگه داشتن دام برای آنها مقرون به صرفه باشد و به تولید خود ادامه دهند. همچنین نیاز عشایر شامل دو بخش است.
نبوی فرد خاطرنشان کرد: بخش اول نیازهای مربوط به تامین نهادهها و آب شرب و بخش دوم مربوط به تامین مایحتاج عشایر است. بنابراین باید هر دو بخش این نیازها تامین شود تا عشایر با کمترین مشکل در مناطق ییلاق و قشلاق حضور داشته باشند.
پرداخت ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات به عشایر استان در سال گذشته
مدیر کل امور عشایر خراسان رضوی عنوان کرد: سال گذشته اقدامات شاخصی برای عشایر استان صورت گرفت. اولین اقدام پرداخت ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات از منابع مختلف به آنها بود. لازم به ذکر است که اگر خشکسالیها در سال جاری نیز تداوم داشته باشد امکان تکرار این طرح با میزان تسهیلات بیشتر وجود دارد.
نبوی فرد خاطرنشان کرد: در اقدام دوم حدود ۹۳ هزار تن انواع علوفه از جمله ۴۱ هزار تن کنسانتره مخصوص تهیه و بین عشایر سطح استان توزیع شد. همچنین اعتبارات مربوط به راهها و حمل آب شرب عشایر در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ سه برابر افزایش یافت.
وی تاکید کرد: خوشبختانه در سفر اخیر هیات دولت و رئیس جمهور به خراسان رضوی مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار به پروژههای مربوط به عشایر استان اختصاص پیدا کرد. میزان تفکیک این اعتبارات شامل پروژه بهبود راههای عشایر با مبلغ ۷۵ میلیارد تومان و پروژه آبرسانی و آب شرب بهداشتی با مبلغ ۷۵ میلیارد تومان است
مدیر کل امور عشایر خراسان رضوی گفت: به محض تخصیص دادن این اعتبارات فعالیت خود را در زمینه پروژههای ذکر شده آغاز خواهیم کرد. هدف از تمام این اقدامات کاهش هزینههای زندگی و تولید عشایر و صیانت از اشتغال آنان است.
اختصاص حدود ۳۰۰ دستگاه پنل خورشیدی به عشایر خراسان رضوی در سال ۱۴۰۱
مدیر کل امور عشایر خراسان رضوی تصریح کرد: در سال جاری حدود ۳۰۰ دستگاه پنل خورشیدی برای عشایر استان اختصاص داده شده که امیدواریم رقم آنها تا پایان سال افزایش پیدا کند.
نبوی فرد با اشاره به شعار سال در راستای همکاری با شرکتهای دانشبنیان تاکید کرد: از هشت سال پیش همکاری با شرکتهای دانشبنیان را آغاز نمودیم که تاکنون ادامهدار بوده است. همچنین در راستای اجرایی شدن شعار سال ۱۴۰۱ نیز به منظور اصلاح نژاد دام سبک عشایر قراردادی با یک شرکت دانشبنیان منعقد شده است.
انتهای پیام