محمود ساجدی، اولین مجری طرح گل محمدی در نوشآباد در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: مرکز عمده کشت گل محمدی همیشه مناطق کوهپایهای و کوهستانی قمصر و نیاسر و برزک و جوشقان بوده است، اما طبیعت خاص منطقه کویری باعث کیفیت بهتر گل محمدی و اسانس آن شده است.
وی افزود: گل محمدی در بخش کویری نوشآباد، در نیمه اول فروردین گل میکند که به علت آنکه زودتر از گلهای مناطق کوهستانی است، از اسانس و عصاره بیشتری نیز برخوردار هستند که این موضوع باعث میشود تا کشت گل و گیاهان دارویی مقرون به صرفه باشد.
اولین مجری طرح گل محمدی در نوشآباد افزود: در دورانی که در دانشگاه کاشان شاغل به کار بودم، مطالعات پژوهشگران را که بررسی میکردم به این نتیجه رسیدم که پرورش و کاشت گل محمدی نمیتواند محدود به مناطق کوهپایهای باشد بنابراین با مشورت کارشناسان، کاشت آزمایشی آن را با هزینه شخصی و در یک زمین به وسعت دو جریب آغاز کردم.
کاشت گل محمدی در زمینهای شور کویر، در نگاه اول، چندان عاقلانه نبود و مسئولان هم، چندان توجهی نکردند اما او از تبار صبر و صلابت بود و هشت سال از بهترین دوران زندگیاش را در سلولهای زندان موصل گذرانده بود تا همپای آزادگان سرفراز حزب بعث عراق را تسلیم اراده خود کنند و این بار نیز با توکل به خدا شروع کرد.
ساجدی تصریح کرد: کاشت گل محمدی در همان سال اول، برای من با موفقیت نسبی همراه شد و سال دوم بود که با توجه به شرایط کاشت، داشت و برداشت محصولاتی مثل جو، گندم ، خربزه و هندوانه، چند نفر در وسعت کم، کاشت گل محمدی را آغاز کردند و امروز به فاصله زمانی، یک دهه فقط ۲۰ کارگاه گلابگیری در نوشآباد فعال است.
وی تأکید کرد: کشت گل محمدی و صنایع فرآوری آن شامل گلاب و اسانس به عنوان یک اشتغال پاک و پایدار مورد توجه مردم در مناطق کویری قرار گرفته است ولی مسئولان جهاد کشاورزی باید به یاری کشاورزان آمده و راهکارهای فنی و تخصصی را در اختیار آنها قرار دهند.
این کارآفرین حوزه کشاورزی گفت: کارشناسان بر این باورند که یک هکتار گل محمدی در دوران برداشت آن، روزانه برای ۲۵ نفر شغل ایجاد میکند ضمن اینکه برداشت گل و آیینهای سنتی گلابگیری میتواند فرصتی باشد برای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری که منجر به رونق اقتصادی منطقه میشود.
ساجدی افزود: کشت گل محمدی در مناطق کویری، به عنوان یک گیاه راهبردی و اقتصادی، باعث افزایش بهرهوری و درآمد کشاورزان است به طوری که سال گذشته، حاج امرالله کاشی، با استفاده از آبیاری قطرهای توانست شش تن گل محمدی در هر هکتار تولید کند.
اولین مجری طرح گل محمدی در نوشآباد با اشاره به تولید محصولات کشاورزی در مناطق کویری گفت: گندم، هندوانه و خربزه و خیار از جمله محصولات نوشآباد و مناطق همسایه آن است که برای تولید یک کیلو گندم ۱۳۰۰ لیتر آب و برای هندوانه و خیار نیز به ترتیب ۵۰۰ و ۲۰۰ لیتر آب مورد نیاز است که بحران آب را در کشور تشدید میکند.
دنیای امروز بر پایه استفاده از علم و فنّاوری مدیریت میشود و کشاورزی نیز از این دایره خارج نیست و کارشناسان و مسئولان دولتی باید همپای کشاورزان حرکت کنند و برای توسعه کشاورزی صنعتی راهکار بدهند به ویژه آنکه بحران آب، بیش از نیمقرن است که زندگی ساکنان دشت کاشان را تهدید میکند.
این کارآفرین نوشآبادی گفت: مدیران اجرایی برای ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت شهروندان، باید کشت جایگزین را ترویج کنند که کاشت گل محمدی با توجه به زمان برداشت، کیفیت محصول و سازگاری آب و هوا، جایگزین مناسب در مناطق کویری است.
وی تصریح کرد: کشور ما با وجود نزدیک به دو هزار گونه گیاه دارویی در کنار هند، چین و یونان، صاحب طب سنتی بوده و ترویج کشت گل و گیاهان دارویی، اشتغالزایی و درآمدزایی بالایی به ویژه در مناطق کویری به همراه دارد.
ساجدی تأکید کرد: پتانسیل خوبی برای تولید و صادرات گل و فرآوردههای آن داریم، اما مسئولان تصمیمگیرنده به کلمه بخش خصوصی بسنده کرده و از حمایت و توجه جدی به کشاورزان غافل شدهاند در حالی که هلند برای تولید گل از نورهای مصنوعی استفاده میکند.
انتهای پیام