ایسنا مازندران بررسی می کند

آن روی سکه احداث پتروشیمی در مازندران

موضوع ساخت صنعت پتروشیمی در استانی سرسبز همچون مازندران با حجم انبوهی از ظرفیت های بی نظیر کشاورزی و گردشگری به خودی خود شگفت آور است، چه برسد به اینکه برنامه احداث آن وارد فاز اجرایی شود. با وجود اینکه در مراسم افتتاح این پروژه بر اخذ مجوزهای زیست محیطی آن تاکید شده است اما گویا نظر متولیان امر و کارشناسان دلالت بر چیزی غیر از این گفتار دارد.

جایگاه سازمان محیط زیست در روند احداث کارخانه پتروشیمی حسین آباد بهشهر از جمله مسائلی است که به یک  سوژه خبری مهم و پر بازدید در شبکه های مجازی تبدیل شده است بطوری که وزیر کشور در سفر اخیر به بهشهر از داشتن مجوز زیست محیطی این پروژه سخن می گوید اما عضوی دیگر در هیئت دولت یعنی علی سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست، صراحتا به موضوع قانونی بودن واکنش نشان داده و در گفت و گویی با ایسنا پس از این خبر تاکید کرده که احداث کارخانه پتروشیمی در شهرستان بهشهر در چند کیلومتری منطقه میانکاله بدون کسب مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست امکان پذیر نیست و سازمان تا زمانی که این کارخانه مجوز زیست‌محیطی نگیرد جلوی احداث آن خواهد ایستاد. 

اما مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مازندران در رابطه با آخرین وضعیت روند احداث کارخانه پتروشیمی در حسین آباد بهشهر گفت: بحث تغییر و حصارکشی انجام شده است و منتظر صدور موافقت نهایی محیط زیست هستیم.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی در گفت و گو با ایسنا در پاسخ به آنان که خواستار جلوگیری از احداث پروژه توسط این اداره هستند اظهار کرد: با استناد به کدام قانون این کار ممکن می شود، چرا که منطقه محل احداث خارج از مناطق چهارگانه محیط زیست است و ما ابزاری برای جلوگیری اینکار نداریم چون متولی این کار همکاران ما در منابع طبیعی هستند.

ابراهیمی اظهار کرد: در بازدیدی که معاون سازمان محیط زیست داشتند مقرر شد با بررسی لازم، جواب مثبت و منفی صادر شود اما بحث حصار کشی زمین ارتباطی با محیط زیست ندارد.

وی خاطرنشان کرد: برای مجوز نهایی چندین جلسه برگزار شد و کمیته فنی و ارزیابی تشکیل شد ولی اعلام نظر نهایی هنوز به دست ما نرسید، به انضمام اینکه چون این یک پروژه ملی است، اداره کل محیط زیست کشور می تواند پاسخگو باشد.

اما یک کارشناس محیط زیست معتقد است احداث و جانمایی پالایشگاه و صنایع پتروشیمی در مازندران بر اساس متن قوانین مصوب، در استان های شمالی محدود شده است و صنایعی همچون پتروشیمی اجازه ندارند در این ۳ استان مکان یابی شوند.

عزیر عابسی در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا در این باره افزود: سازمان محیط زیست در راستای تسهیل و نقض این قانون با انعقاد یک قرارداد داخلی ممنوعیت احداث این صنعت را در استان های شمالی نقض کرده است. علت اینکه تصمیم به احداث کارخانه پتروشیمی در آن مکان گرفته شده نزدیکی به آب دریا و سهولت در آب گیری و تخلیه است.

عابسی افزود: سالهاست که مدیران سازمان محیط زیست مدعی مطالعات در ارزیابی صدور مجوزها هستند و تحت فشارها قرار نمی گیرند ولی در عمل همه این مسائل صوری است و قوانین این بخش اجرا نمی شود و به نوعی تفسیر به رای می گردد.

این کارشناس محیط زیست اظهار کرد: احداث پالایشگاه ها از آنجا که به آب فراوان برای صنایع خنک کننده نیاز است عمدتا کنار دریا احداث می شوند تا بتوانند از آب دریا استفاده کنند؛ پالایشگاه پتروشیمی در بهشهر با اطاعاتی که موجود است با این هدف جانمایی شده و ساخته می شود.

وی با اشاره به آلایندگی صنعت پتروشیمی نسبت به سایر صنایع گفت: با شناختی که از کشور غیرپیشرفته و غیرصنعتی و سنتی خودمان داریم و با توجه به اینکه پالایشگاه ها مشتقات نفتی زیادی تولید می کنند، هیچ کسی در کشور نمی تواند اطمینان بدهد که این پالایشگاه خسارتی در بر ندارد، وقتی حتی رودخانه ها و دریاها نفی به فرد و شخص شده و هرکسی می تواند مالک اراضی ملی شود و پایشی صورت نمی گیرد و نظارتی وجود ندارد.

عابسی با اشاره به ضعف مدیران و متولیان امر در کشور که از دانش فنی و مهندسی مطلوب برخوردار نیستند افزود: شعور مدیریتی و توانایی پایش در سطحی نیست که ما مطمئن باشیم احداث این کارخانه خسارت ندارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل با اشاره به وابستگی صنعتی ایران به واردات گفت: از این رو نمی توان اطمینان داشت بدون هیچ خسارتی مانند سایر کشورها این صنایع را در اختیار داشته باشیم.

وی با اشاره به مطالعات اخیر که عقب نشینی تا ۱۸ متر سطح آب دریا را تا پایان قرن پیش بینی کرده است نشان می دهد تاکید کرد: در منطقه بسیار حساس میانکاله که در حال حاضر پایین رفتن آب دریا با یک خیز مشخص قابل مشاهده است، قرار است صنایعی ساخته شود که خلاف متن قوانین مصوب کشور است که در آینده با توجه به عقب نشینی دریا دسترسی به آب نخواهند داشت.

عابسی تصریح کرد: تغییر کاربری اراضی، ایجاد بوی نفت و آلودگی به نحوی است که گویا بهشهر در حال تبدیل شدن به عسلویه است، سوال اینجاست در اتفاقاتی که بر سر عسلویه و یا استان های مرکزی کشور همچون قم، یزد و اصفهان رخ داده است چه کمکی به محیط زیست شده که الان در بهشهر این برنامه متصور است.

این استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست افزود: وقتی چنین سابقه و کارنامه بدی در رابطه با عدم تنظیم صنعت با محیط زیست وجود دارد، آیا با تعهد یک نفر و قول دادن اینکه بهشهر سرنوشت متفاوتی خواهد داشت و آلودگی محیط زیست رخ نخواهد، مسئله حل خواهد شد.

وی با بیان اینکه اراضی مستعد و مناسب کشاورزی نباید به این آسانی نابود شوند که تا سالها نتوان در آن کشت و زرع انجام داد و فرآیند احداث  پالایشگاه را می توانند در نقاط دیگر بسازند گفت: حال اگر برنامه و اهداف استراتژیکی برای احداث پالایشگاه در شمال کشور وجود دارد آیا مطالعه و برنامه اصولی بر روی میز وجود دارد.

عابسی یادآور شد: موافق احداث پتروشیمی در استان هستم بخاطر اهداف بزرگ مقیاس کشور، بشرطی که این موضوع شفاف اجرا شود و مطالعات محیط زیست روی میز باشد و ان جی او ها بتوانند شرکت کنند و نظراتشان بدهند و متخصصان دانشگاهی مداخله کنند و از این غیرشفافیت و پنهان کاری خارج شود.

مهناز قبادی - خبرنگار ایسنا مازندران

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۲:۴۷
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1401011406296
  • خبرنگار :