آشنایی با آرامگاه‌ شخصیت‌های بزرگ در خراسان جنوبی

خراسان جنوبی مهد شخصیت‌های بزرگی است که همواره نام این سرزمین را با فرهنگ اصیلش در کشور و جهان زنده نگه داشته‌اند.

سه آرامگاه ابن حسام خوسفی، آرامگاه بوذرجمهر قاینی و آرامگاه حکیم نزاری سه مکان مقدسی است که مدفن بزرگان این دیار است.

به گزارش ایسنا، در ادامه به معرفی این سه آرامگاه که هرساله مقصد گردشگران بسیاری است، می‌پردازیم.

آرامگاه ابن حسام خوسفی

آرامگاه ابن حسام خوسفی، محل دفن ابن حسام خوسفی، شاعر سده نهم هجری در خوسف استان خراسان جنوبی است. این بنا بر روی تپه ای سنگی قرار دارد که اطراف آن را مراتع و مزارع سرسبز می‌پوشاند. این آرامگاه برای اولین بار در سال ۹۲۰ قمری ساخته شده و آخرین مرمت آن طبق محتوای اشعار سروده شده سردر ورودی آرامگاه ، با احتساب حروف ابجد سال ۱۲۹۲ هجری قمری بوده‌است.بنا دارای نقشه چلیپایی شکل و پوشش گنبدی است و در سه جهت، سه طاق نما با قوس جناقی دارد.با اینکه این بنا در اواخر دوره صفویه ساخته شده ، اما به خاطر تغییراتی که در دوره قاجار در آن بوجود آمده، قدمت آن را قاجار حساب می‌کنند.

آرامگاه بوذرجمهر قاینی

آرامگاه بوذرجمهر قائنی در فاصله چهار کیلومتری جنوب غربی شهر قائن و در دامنه کوهی موسوم به کوه ابوذر قرار دارد. بنای مقبره از بناهای قرن ششم و هفتم هجری است به فرم چلیپایی و با معماری بسیار زیبا ساخته شده‌ است. مصالح اصلی در ساخت بنا سنگ گچ و آجر است. درخت بنه ۷۰۰ ساله ای نیز در کنار این مقبره وجود دارد که به زیبایی اثر افزوده است.

بقعه آن چهار ایوانی است که گنبدی برفراز ایوان‌ها استوار است طاق ایوان‌ها به صورت کلیل اجراشده اما جرز اصلی طاق‌ها به صورت نیمه بیضی باز کارشده آن گاه با استفاده از پوشش کاذب به شکل کلیل درآمده است. برای تزئین داخلی بنا از گچ استفاده‌شده و نوع کاربندی پیشانی ایوان‌ها به شکل طاق‌نماهای جناقی است. تزئینات گچ کاری زیر گنبد نیز یکی از زیباترین بخش های این بنا محسوب می‌شود که لچکی های ۴ به ۸ آن مقرنس‌ها و گچ بری های خفیف و هنرمندانه‌ای دارد.  

مصالح اصلی به‌کار گرفته در ساخت این مقبره سنگ، گچ و آجر است. بنای مقبره بوذرجمهر قاینی با شماره ۲۷۵۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

آرامگاه حکیم نزاری

مقبره شاعر بزرگ سعدالدین نزاری مشهور به حکیم نزاری در شهر بیرجند واقع شده است. این شاعر بزرگ که از طرفداران فرقه اسماعیلیه بود، در دهه هفتم هجری می‌زیست. سعدالدین نزاری متولد روستای فوداج از توابع شهرستان بیرجند است.

جامی که خود از شاعران معروف است بر این باور بود که برخی از اشعار حافظ متأثر از اشعار حکیم نزاری سروده شده است و در حقیقت باور جامی بر این است که حافظ شیرازی پیرو سعدالدین نزاری بوده است. در اشعار نزاری مفاهیم فلسفی، علمی، دینی و صوفی قابل رؤیت است.

سعدالدین نزاری تحصیلاتش را در قاین و بیرجند گذراند و سپس به منظور مطالعه ادبیات و فلسفه عازم قهستان شد. وی در همان دوران جوانی مشغول به کار و کسب تجربه بود. نزاری در سال 678 هجری قمری حاصل تجارب خود را در کتابی به نام سفرنامه به نمایش گذاشت. حکیم نزاری در اواخر عمرش از اجتماع فاصله گرد و در تنهایی خودش به کار کشاورزی مشغول شد. مقبره حکیم نزاری در بافت قدیمی شهر بیرجند و به دلیل شهرتی که داشت در خیابانی به نام خودش یعنی خیابان حکیم نزاری واقع شده است. مقبره حکیم سعدالدین نزاری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

انتهای پیام 

  • چهارشنبه/ ۱۰ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۴:۳۵
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401011004375
  • خبرنگار :