دومین مجمع دیپلماسی آنتالیا

دومین مجمع دیپلماسی آنتالیا با حضور مقام‌های عالی‌رتبه کشورهای جهان در سالن "نست بلک" آغاز به کار کرد. این نشست سه روزه بر جنگ اوکراین و مسائل مربوط به افغانستان متمرکز است.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، نشست آنتالیا قبل از ظهر جمعه با برگزاری سه میزگرد «عدالت، اصلاحات و نهادهای مقتدر»، «بازگشت به دوره عادی پس از همه‌گیری، امرار معاش و بومی‌سازی» و «برقراری پل ارتباطی بین تفاوت‌ها» هم‌زمان آغاز شد.

مراسم افتتاحیه رسمی نیز با سخنرانی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه و مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه این کشور عصر روز جمعه به وقت ترکیه برگزار شد.

اردوغان: به تلاش همه جانبه برای حصول اطمینان از برقراری صلح در منطقه ادامه می‌دهیم

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مراسم افتتاحیه رسمی دومین دوره نشست مجمع دیپلماسی آنتالیا تاکید کرد "به تلاش همه جانبه خود و استفاده از اختیارات پیمان مونترو ادامه خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنیم که صلح در منطقه حاکم است."

وی ضمن اشاره به نشست سه جانبه روز پنجشنبه وزیران خارجه ترکیه، اوکراین و روسیه در حاشیه مجمع دیپلماسی آنتالیا گفت: این واقعیت که روز پنجشنبه اولین تماس در سطح بالا بین روسیه و اوکراین در اینجا انجام شد، نشان می‌دهد مجمع دیپلماسی آنتالیا درحال رسیدن به هدف خود است.

اردوغان با تاکید بر اینکه اگر غرب سال ۲۰۱۴ در جریان اشغال کریمه صدای خود را بلند می‌کرد، آیا امروز با چنین تصویری از جنگ روسیه و اوکراین روبرو می‌شدیم، تصریح کرد: امیدمان این است که اعتدال و عقل سلیم حاکم شده و سلاح‌ها هر چه زودتر خاموش شوند.

وی خاطرنشان کرد: ایجاد یک ساختار جدید امنیتی جهانی حافظ صلح که به جای خدمت به منافع ۵ کشور در خدمت همه بشریت باشد، الزامی است. زمانی که یکی از طرف‌های درگیر عضویت دائمی شورای امنیت با حق وتو داشته باشد، نقش قهری این شورا معنایی نداشته و چنین سیستمی ورشکست می‌شود.

رئیس جمهور ترکیه متذکر شد: به تلاش همه جانبه خود و استفاده از اختیارات پیمان مونترو ادامه خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنیم که صلح در منطقه حاکم است.

رئیس‌جمهور ترکیه به شدت به واکنش جهان غرب در مورد تهاجم روسیه به شبه جزیره کریمه اوکراین در سال 2014 انتقاد کرد و گفت که واکنش قوی‌تر می‌توانست از جنگ فعلی مسکو علیه اوکراین جلوگیری کند.

او گفت: اگر تمام غرب علیه حمله به کریمه در سال 2014 سر و صدا بلند کرده بودند، آیا با تصویر امروز روبرو می شدیم؟

رئیس جمهور ترکیه گفت که اوکراین به خاطر آرمان عادلانه خود رها شده است. وی درباره جنگ گفت: امید ما این است که اعتدال و عقل سلیم حاکم شود و سلاح‌ها هر چه زودتر ساکت شوند. اردوغان ضمن حمایت از مبارزات مشروع اوکراینی‌ها، از شیطان جلوه دادن هنر، ادبیات و مجریان روسی سخن گفت و گفت: "روش‌های فاشیستی علیه اتباع و فرهنگ روسیه در کشورهای غربی هرگز قابل قبول نیست."

ناتو: ترکیه متحد ارزشمند برای ماست

ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان ناتو در سخنرانی خود در مجمع دیپلماسی آنتالیا، بر نقش ائتلاف در مقاومت اوکراین در برابر حملات روسیه  تاکید کرد.

ینس استولتنبرگ گفت که حمایت بسیاری از اعضای ناتو از سال 2014 از نیروهای مسلح اوکراین نقش مهمی در توقف حمله روسیه ایفا کرده است.

وی تاکید کرد: روسیه باید باور داشته باشد و به دنبال راه حلی مسالمت آمیز باشد در غیر این صورت با تحریم های اقتصادی مقابله خواهد کرد. او گفت که ناتو به حمایت از سربازان و مردم شجاع اوکراین ادامه خواهد داد.

وی با اشاره به گسترش ناتو که از سوی مسکو به عنوان یک تهدید بزرگ معرفی شد، خاطرنشان کرد: کشورهای آزاد از جمله گرجستان، اوکراین، سوئد و فنلاند حق دارند در مورد آینده خود انتخاب کنند.

استولتنبرگ در مصاحبه با خبرنگار آناتولی اظها داشت: ترکیه متحد ارزشمند برای این سازمان است. ما از تلاش‌های دیپلماتیک آنکارا برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین قدردانی می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه ترکیه به طرق مختلف به دفاع جمعی ناتو کمک می‌کند، افزود: ترکیه همچنین نقش کلیدی در مبارزه با تروریسم داشته و به دلیل هم مرز بودن با سوریه و عراق مرز موقعیت استراتژیک دارد.

استولتنبرگ با ناعادلانه و غیرقابل توجیه خواندن حمله روسیه به اوکراین تاکید کرد: از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون هیچ گونه خشونتی در اروپا دیده نشده است. از پوتین می‌خواهیم تا به جنگ پایان داده، نیروهای خود را خارج و در تلاش‌های دیپلماتیک شرکت کند.

دبیر کل ناتو با اشاره به دیدار روز گذشته سرگئی لاوروف و دیمیترو کولبا، وزیران امور خارجه روسیه و اوکراین در آنتالیا، گفت: از تلاش‌های ترکیه برای تسهیل فرآیندهای دیپلماتیک و سیاسی که می‌تواند منجر به راه حل صلح آمیز شود، قدردانی می‌کنم.

لوئیجی دی مایو، وزیر امور خارجه ایتالیا نیز گفت، مداخلات خارجی می‌تواند منجر به فاجعه شود و از آن به عنوان یک اشتباه در جنگ داخلی لیبی در سال 2011 یاد کرد.

نجلا منگوش، وزیر خارجه لیبی گفت: عدالت یک مفهوم جهانی است. منگوش با بیان اینکه یکی از مشکلات یک کشور احزاب از خارج است، گفت: بهتر است به نیازهای مردم گوش فرا داده شود و زمانی که این نیازها شنیده شد، آن کشور بتواند راه خود را پیدا کند.

خوزه لوئیس رودریگز زاپاترو، نخست‌وزیر اسبق اسپانیا با ابراز نگرانی از جنگ، آرزو کرد که جنگ در اوکراین هر چه زودتر پایان یابد.

پکا هاویستو، وزیر امور خارجه فنلاند تاکید کرد که برای صلح پایدار باید عدالت وجود داشته باشد.

سه میزگرد دیگر با عناوین «هزینه جنگ و صلح»، «رهبری در یک عصر ناپایدار» و «مسیرهای منطقه‌ای و جهانی منتهی به دیپلماسی، صلح و رفاه» از مهم‌ترین رویدادهای روز جمعه این اجلاس بود. این دوره از نشست مجمع دیپلماسی آنتالیا با شعار «طراحی مجدد دیپلماسی» با حضور سران، مقام‌های ارشد، صاحب‌نظران و بازرگانان کشورهای مختلف به منظور بررسی مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار می‌شود. افغانستان نیز محور بحث این نشست خواهد بود. امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه امارت اسلامی طالبان نیز برای سخنرانی در این نشست به ترکیه سفر کرده است. عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان در صفحه توییترش نوشت که متقی در این نشست در مورد وضعیت افغانستان سخنرانی خواهد کرد و در یک بحث مربوط به افغانستان نیز شرکت می‌کند.

گفته می‌شود در حاشیه این نشست متقی با تعدادی از مقام‌های عالی‌رتبه کشورهای منطقه و جهان نیز گفت‌وگو می‌کند. توماس وست، نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور افغانستان از اعضای دیگر این نشست است. وست در صفحه توییتر خود نوشت در مجمع دیپلماسی آنتالیا حضور خواهم یافت. موضوع تعامل جهان با افغانستان در این نشست مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. در چارچوب این همایش بالغ بر ۳۰ میزگرد درباره موضوعات مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی در حوزه‌های سیاسی، مبارزه با نژادپرستی، عدالت، برقرار صلح جهانی و بهداشت جهانی برگزار خواهد شد. علاوه بر وزیران خارجه کشورهای منطقه، تعدادی از سران ناتو و اتحادیه اروپا از جمله ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو و ماریا بوریچ، دبیرکل اتحادیه اروپا، ناچو سانچز، گزارشگر ویژه پارلمان اروپا، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، میگل آنگل، نماینده عالی اتحاد تمدن‌های سازمان ملل متحد و جیمز سوان، فرستاده ویژه این سازمان در امور سومالی شرکت کرده‌اند.

با اینکه تمرکز اساسی در این نشست در مورد جنگ اوکراین و اوضاع جهان در بحبوحه این جنگ است، اما وضعیت افغانستان نیز با عنوان دغدغه امروز منطقه و جهان در این نشست مورد بحث قرار خواهد گرفت. انتظار می‌رود سران ناتو و اتحادیه اروپا در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان و نیاز این کشور به کمک‌های جهانی نیز صحبت کنند و همچنین عملکرد افغانستان درخصوص حقوق بشر، مبارزه با گروه‌های تروریستی و تضمین‌های لازم برای جلوگیری از تبدیل نشدن دوباره این کشور به‌ پایگاه تروریسم مورد بررسی قرار بگیرد. در نشستی که برای افغانستان در نظر گرفته شده است، با حضور امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان در مورد این مسائل صحبت خواهد شد.

طالبان در تلاش‌ است که کشورهای منطقه و جامعه جهانی دولت این گروه را به رسمیت بشناسند. کشورهای غربی می‌گویند منتظر عملکرد طالبان در خصوص اجرای حقوق بشری به‌خصوص حقوق زنان‌اند و تاکنون این گروه نتوانسته است جامعه جهانی را برای به رسمیت شناخته شدن قانع کند. درحالی که طالبان می‌گوید که بیشتر پیش‌شرط‌های جامعه جهانی را عملی کرده ‌است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ / ۱۳:۰۱
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1400122116549
  • خبرنگار :