پس از بیماریهای قلبی - عروقی و تصادفات، سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران است. اکنون سرطان سینه شایعترین نوع سرطان در بین زنان در ایران است، بهطوریکه این نوع سرطان، مهمترین عامل مرگومیر در زنان است و فراوانی آن در دو دهه گذشته روند افزایشی داشته است. از سویی دیگر، اسانسها و عصارههای گیاهان دارویی به دلیل عوارض جانبی کمتر و خاستگاه طبیعی میتوانند دارای ظرفیت بالایی برای ساخت ترکیبات دارویی باشند.
در پژوهشی که توسط علی شریفزاده، فرانک عالی، میلاد حیدری و ندا کوثری انجام شد، فعالیت سمّیت سلولی عصارههای سیر و چای سبز در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت.
سیر از خانواده Liliaceae و چای سبز از خانواده Theaceae در طب سنتی دارای کاربردهای زیادی هستند و اثرات ضدباکتریایی، ضدسرطانی و آنتیاکسیدانی این گیاهان غالباً گزارش شده است. در مطالعه حاضر فعالیت سمّیت سلولی عصارههای سیر و چای سبز بر رده سلولی سرطان سینه انسانی (MCF۷ )و سلول فیبروبالست پوست انسان (HDF )مورد ارزیابی قرار گرفت.
در این بررسی توصیفی، فعالیت سمّیت سلولی غلظتهای مختلف عصارههای الکلی سیر و چای سبز (۷۵۰ ،۵۰۰ و ۲۵۰ میکروگرم در هر میلیلیتر) بر ردههای سلولی MCF۷ و HDF بررسی شد. ردههای سلولی در محیط کشت RPMI حاوی ۱۰ درصد سرم جنین گاوی و ۱ درصد پنیسیلین و استرپتومایسین کشت داده شد و در انکوباتور ۳۷ درجه سانتیگراد حاوی ۵ درصد دیاکسید کربن و ۹۵ درصد رطوبت قرار گرفت. از روش استاندارد MTT برای برآورد توانایی زیستی سلولها در مجاورت عصارههای سیر و چای سبز بهره گرفته شد.
این محققان با بیان اینکه کشور ما دارای سابقه طولانی در استفاده از ترکیبات طبیعی به ویژه گیاهان دارویی است، اظهار کردند: ارزان و دردسترس بودن، عوارض جانبی کمتر، محتویات متابولیتهای مختلف و فعالیتهای متنوع بیولوژیکی از جمله علتهای استفاده روزافزون از این محصولات است.
آنها در این تحقیق نشان دادند که کاهش چشمگیر درصد توانایی زنده مانی سلولهای سرطان پستان در مورد عصاره سیر بهدست میآید.
این گروه نتیجهگیری کردند که عصاره اتانولی سیر میتواند اثرات قابل توجهی در درمان سرطان سینه داشته باشد؛ هرچند که انجام آزمایشهای تکمیلی بهصورت درونتن و برونتن در تحقیقات بعدی، پیشنهاد میشود و ضرورت مقایسه ترکیبات مؤثره در انواع مختلف سیرهای کشت شده در نواحی مختلف و بررسی درصد توانایی زندهمانی آنها به منظور یافتن بهترین گزینه برای مطالعات بعدی آشکار میشود.
نتایج پژوهش «بررسی فعالیت سمّیت سلولی عصارههای سیر و چای سبز در شرایط آزمایشگاهی» در دوره ۲۴ شماره ۳ دوماهنامه علمی پژوهشی فیض دانشگاه علوم پزشکی کاشان منتشر شد.
انتهای پیام