دکتر سیما اورنگ در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به هفته سلامت مردان اظهار کرد: در دنیای امروز دیدگاههای سلامت چشماندازی وسیعتر پیدا کرده و به عوامل تعیین کننده غیر طبی، توجه ویژهای به سلامت شده است؛ هر یک از این تعیین کنندهها به خودی خود و یا از طریق تاثیر بر یکدیگر، وضعیت سلامتی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند و سبب بروز بیعدالتیهایی در وضعیت سلامت میشوند.
مولفههایی که بیشتر از عوامل بیولوژیک در ابتلا به بیماری موثر هستند
وی افزود: اگر چه مراقبتهای پزشکی میتوانند موجب طول عمر و یا بهبود از یک بیماری جدی شوند اما آن چیزی که برای سلامت جمعیت اهمیت دارد، شرایط اجتماعی و اقتصادی است که موجب میشود مردم بیمار شوند و یا نیاز به مراقبت پزشکی پیدا کنند بدین معنا که تعیین کنندههای اجتماعی سلامت مانند میزان درآمد، سطح تحصیلات، جنسیت، شغل، تغذیه، طبقه اجتماعی بسیار بیشتر از عواملی مانند عوامل بیولوژیک سبب ابتلا به بیماریها میشوند و در سلامت انسان نقش بسزایی دارند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان گفت: اگر این عوامل نادیده گرفته شوند رسیدن به اهداف سلامتی و برقراری عدالت در سلامت را محال میکنند. مسائل اجتماعی و مشکلاتی نظیر فقر، بیکاری و بیسوادی قطعا به عنوان مشکل در تمام کشورهای دنیا با ابعاد متفاوتی وجود دارند و مسلما این خواست تمام دولتها است که بتوانند راهکاری مناسب برای رفع موانع و ایجاد رفاه، امنیت و سلامت مردم خویش پیدا کنند.
اکثر نابرابریها در سلامت قابل اجتناب هستند
وی تصریح کرد: اکثریت قریب به اتفاق نابرابریها در سلامت، قابل اجتناب بوده و کاهش این بیعدالتیها به توجه جدی به علل اجتماعی زمینهای آن بستگی دارد .
اورنگ افزود: در تعریف جدید سازمان جهانی بهداشت، سلامت به رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی گفته میشود. بر این اساس عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت به شرایط اجتماعی که انسانها در طول چرخه حیاتشان در آن زندگی و کار میکنند توجه دارد. شواهد دلالت از آن دارد که اکثر بار بیماریها و نابرابریهای بهداشت و سلامت ناشی از عوامل اجتماعی هستند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان افزود: میتوان گفت ترکیب ناهمگونی از سیاستها و مسائل اقتصادی و سیاسی در مقیاس وسیع مسئولیت این پدیده را به عهده دارند و منجر میشوند عده کثیری از مردم از سلامت مناسب برخوردار نباشند.
عوامل اجتماعی موثر بر سلامت
وی با اشاره به برخی از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت گفت: محل اقامت (تفاوت بین شهر و روستا، گروههای منطقهای، پایتخت در مقابل سایر مناطق و بخشهای دیگر شهرها)، نژاد، شغل و آسیبپذیریهای درآمدی، جنسیت که اغلب نشاندهنده آسیبپذیریهای ناشی از قوانین و هنجارهای مرتبط با جنسیت هستند، فرهنگ و ارزشها، تحصیلات، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و سرمایه اجتماعی برخی از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت هستند.
اورنگ بیان کرد: مولفههای سلامت مردان نیز مجموعه پیچیدهای از این عوامل متنوع، قومیت، طبقه اجتماعی اقتصادی، درآمد، سن، جهتگیری جنسیتی، وضعیت مهاجرت و ویژگیهای جغرافیایی هستند.
مطالعات در مورد سلامت مردان چه میگویند؟
وی گفت: یافتههای به دست آمده از یک مطالعه کیفی نشان میدهد که دغدغههای اقتصادی، مسائل خانوادگی، فقدان تأمین اجتماعی و دغدغههای ناشی از مدیریت کلان از جمله عوامل بازدارنده فکری مهم در اولویتدهی به سلامت در مردان ایرانی به حساب میآید.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان افزود: وضـعیت اجتماعی، شرایط سخت اشتغال، مشکلات اقتصادی، روشهای مقابله با استرس، عقیده به قدرت مردانگی، نژادپرستی، ناآگـاهی و برخی عقاید مذهبی خاص نیز از جمله عوامل مؤثر بر ترجیحبندی مردان در خصوص بهرهمندی از خدمات سلامت عنوان شدهاند.
وی بیان کرد: تحقیق دیگری نشان داده است که افراد شاغل از سلامت بیشتری برخوردار هستند و از دست دادن شغل از طریق کاهش انگیزههای فردی، موجب کاهش سلامتی و حتی بالا رفتن میـزان مرگ و میر میشود.
اورنگ افزود: تناسب نداشتن میزان درآمد بـا سطح تحصیلات و تخـصص از دیگر عوامل دغدغهساز مردان است که به شدت روی اولویتبندی سلامت در ذهن آنها تأثیر میگذارد.
وی گفت: رضایت شغلی رابطه تنگاتنگ و مستقیمی با میزان سلامت افراد دارد بنابراین کسانی که از شغل خود راضی نیستند، معمولا به دلیل اینکه برای پیگیری سلامت خود انگیزه کمتری دارند، از میزان سلامت کمتری برخوردارند. تأمین اجتماعی در آینده، ناکـافی بـودن حمایتهای اجتماعی، موقعیت بد مالی، و آثار سوء ناشی از آن نیز از عواملی هستند که پرداختن به مقوله سلامت را تحت تاثیر قرار میدهند.
مردان نسبت بـه زنان در سبک زندگی خود روشهای نادرستتری دارند
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان افزود: پژوهشهای مرتبط نشان دادهاند که مردان نسبت بـه زنان در سبک زندگی خود روشهای نادرستتری دارند. مردان به بیماریهای خود کمتر اهمیت میدهند و اغلب علائم هشداردهنده را نادیده میگیرند و دیرتر به مراکز درمانی مراجعه میکنند.
وی گفت: توجه ویژه به برخی مولفههای اجتماعی سلامت مردان در این هفته میتواند موجب توجه بیشتر مردان به موضوع سلامتی و خودمراقبتی شود.
انتهای پیام