صباح زنگنه در گفتوگو با ایسنا با اشاره به سفر رئیس جمهور به قطر اظهار داشت: این سفر در قالب دو موضوع دنبال می شود که یکی مسائل دوجانبه است و روابط بین ایران و قطر مورد بررسی قرار می گیرد که به لحاظ سیاسی روابط نسبتا خوبی است اما در بُعد اقتصادی عملا توسعه پیدا نکرده گرچه هر دو کشور در میادین گازی مشترک فعال بوده و شریک هستند.
وی افزود: البته قطر با استفاده از تکنولوژیهای جدید از منابع گازی خود به صورت فعالتری استفاده می کند به خصوص در موضوع تبدیل گاز استخراج شده و تبدیل به LNG که گازی برای آینده است و اغلب اقتصادهای بزرگ دنیا به آن تکیه می کنند. جا دارد که هر دو کشور درباره این نوع از تکنولوژی ها نیز تبادل نظر کنند و نحوه مناسبی از همکاری در این زمینه را هم داشته باشند.
این کارشناس مسائل منطقه افزود: در روابط دوجانبه نیز با توجه به مسائلی که در خلیج فارس اتفاق افتاد مدتی قطر به محاصره درآمده بود اما اکنون از محاصره خارج شده و می تواند فعال تر از گذشته باشد که امیدواریم این تحرک گسترده تر به تقویت و توسعه اقتصادی دو کشور منجر شود.
زنگنه اظهارد اشت: ایران همسایه بزرگ و پرتجربه ای برای قطر است که توان اجرایی بالایی در احداث، راه اندازی، مدیریت و بازسازی پروژه های اقتصادی دارد اما متأسفانه در قطر کمتر از شرکت های ایرانی صاحب فناوری و شرکت های مهندسی استفاده می شود که باید علت تأخیر در استفاده از شرکت های ایرانی در مسائل فنی و مهندسی مورد بررسی قرار گیرد.
نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری های اسلامی همچنین بیان کرد: در بُعد ترانزیت نیز بین دو کشور ابعاد مختلفی برای همکاری وجود دارد که هنوز مورد طرح و توسعه قرار نگرفته است از قبیل ترانزیت کالا، نیروهای فنی و مهندسی، ترانزیت دریایی و هوایی و همچنین ریلی و زمینی که می تواند مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه گفت: در گذشته قطر به این مسئله توجه داشت که در ایران سرمایه گذاری کند اما بعد از تحریم های آمریکا که یک جانبه هم بود این مسئله انجام نشد اما نباید مانع کاهش سرمایه گذاری قطر در ایران شود. همان طور که شاهد هستیم قطر در ترکیه سرمایه گذاری عظیمی انجام داده و این امکان برای ایران هم وجود دارد زیرا هم امنیت کشور فراهم است و هم سرعت دسترسی به بازارهای مختلف وجود دارد.
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: استفاده از ظرفیت بیشتر قطر در استخراج و صادرات گاز می تواند منجر به همکاری سه جانبه ایران، قطر و عراق شود ضمن اینکه ایران لجستیک لازم برای عراق را در اختیار دارد و می تواند از ظرفیت بیشتر حجم گاز قطر هم استفاده کرد که می تواند رونق اقتصادی و اشتغال را برای جوانان به دنبال داشته باشد.
زنگنه همچنین با بیان اینکه مسئله یمن و سوریه هم می تواند مورد بررسی قرار گیرد، گفت: مسائل منطقه ای مثل سوریه هم که ایران نقش جدی تری را دارد و قطر هم از جایگاه و موقعیت ایران می تواند در جهت بازسازی سوریه و همکاری سه جانبه این مسئله را تحقق بخشند.
وی در پایان اظهار داشت: اجلاس کشورهای صادرکننده گاز هم می تواند به سیاست های هماهنگی، توسعه و تنوع مورد نیاز برای صادرات گاز و یا تبدیل آن به سایر محصولات در منطقه و خارج از منطقه کمک کند و کنترل در بازار بین المللی گاز و حفظ منافع کشورهای صادرکننده موضوعی است که در اجلاس سران صادرکننده گاز باید مورد بررسی قرار گیرد.
انتهای پیام