به گزارش ایسنا بنابر اعلام صبا پروفیل، به چند صورت خمکاری انجام می شود، دستی و یا با دستگاه های اتومات با سرد کاری و یا گرم کاری که هر کدام از این روش ها می توانند خواص فیزیکی و مکانیکی ماده اولیه را به نوعی دچار تغییر کنند. خمکاری با هرکدام از این دستگاه ها که انجام شود با توجه به نوع عملیات و دستگاه درصدی باعث افزایش قیمت پروفیل سبک می شود.
چند نکته ی مهم و کلیدی در مورد خمکاری لوله و پروفیل سبک وجود دارد:
۱.افزایش طول: خاصیت افزایش طول است که باعث می شود در فرآیند خمکاری، لوله و پروفیل سبک دچار شکستگی یا هر مشکل ساختاری دیگری نشود. در مورد خمکاری لوله و پروفیل سبک این نکته ی بسیار مهمی است چرا که می تواند باعث ایجاد مشکل برای تولید کنندگان بشود. لوله و پروفیل سبک با توجه به جنسی که دارند دارای خاصیت افزایش طول کاملا متفاوتی هستند تا حدی که گاهی با توجه به میزان افزایش طول مد نطر جنس و آلیاژ لوله و پروفیل انتخاب می شود. برای مثال بین تمام انواع آلیاژ های فولاد این استیل ضد زنگ است که بیشترین میزان افزایش طول را دارد. هر چه شعاع خم کوچکتر باشد میزان کشش ایجاد شده در لوله و پروفیل سبک بیشتر است.
۲.استفاده از قالب دنباله ی خم: قالب دنباله ی خم بخشی از دستگاه خمکاری است که قسمت جلویی آن ضخامت کمی دارد، بین لوله یا پروفیل سبک و قالب خم، دقیقا در محلی که خم از آن شروع می شود قرار می گیرد. قالب دنباله ی خم به منظور کاهش احتمال چین خوردگی در بخش داخلی لوله و پروفیل سبک استفاده می شود. معمولا از مندرل و قالب دنباله ی خم با هم استفاده می شود تا احتمال چین خوردگی کم بشود.
۳.استفاده از مندرل: خمکاری لوله و پروفیل سبک در بسیاری از موارد با بروز ایراد همراه است به طوری که نمی توانند به درستی شکل قالب مورد نظر را به خود بگیرند. زمانی که ضخامت دیواره در محل خم خیلی کم باشد و شعاع خم هم کوچک باشد احتمال بروز مشکل و به هم چسبیدگی دیواره ها زیاد می شود. برای جلوگیری از این مشکل از مندرل استفاده می شود که داخل لوله و درست در محلی که خمکاری در آن انجام می شود قرار می گیرد. مندرل به دو شکل وجود دارد یا یک شاخه ی یکپارچه و یا تعدادی توپ با قطری برابر با قطر داخلی لوله در طول محل خمکاری در داخل لوله قرار می گیرد. در مورد لوله و پروفیل سنگین که برای خمکاری آن ها نیاز به انرژی زیادی هست، مندرل علاوه بر آن که مانع از چین خوردگی می شود باعث ایجاد فشار بیشتر هم می شود که خمکاری را راحت تر می کند.
۴. نیروی مورد نیاز برای خمکاری: طی خمکاری لوله و پروفیل سبک دیواره ی خارجی لوله در محل خم دچار کشیدگی شده و نازک می شود و در نقطه مقابل آن دیواره ی داخلی دچار فشردگی می شود و با افزایش ضخامت همراه است. برای تولید محصول نهایی بدون ایراد نیاز هست که زاویه خم را طی فرآیند خمکاری تحت کنترل داشته باشیم. برای لوله و پروفیل سبک با شعاع زیاد احتمال بروز مشکل طی خمکاری زیاد است اما برای لوله و پروفیل سنگین با شعاع زیاد این احتمال کم است. برای آن که بتوان عریض یا باریک بودن لوله و پرووفیل سبک را تعیین کرد باید نسبت شعاع خط مرکزی به قطر خارجی آن ها را محاسبه کرد. برای پیشبینی و تعیین وضعیت لوله و پروفیل سبک، باید پیش از خمکاری نسبت ضخامت دیواره لوله و پروفیل سبک به قطر خارجی آن را مورد بررسی قرار بدهیم. میزان پیچیدکی خمکاری لوله با توجه به شعاع خم و ویژگی های دیواره تعیین می شود.
اگر شعاع خم خیلی کوچک نباشد و دیواره ها خیلی فشرده نشوند، خمکاری با مجموعه قالب های اولیه ای چون گیره، قالب خم و اهرم فشار انجام می شود. گیره، لوله و پروفیل سبک را در موقعیت مورد نظر نگه می دارد تا اهرم فشار بتواند در جهت قالب خم نیرو وارد کند و شکل مورد نظر را در آن ایجاد کند.
انتهای رپرتاژ آگهی