به گزارش ایسنا و به نقل از ناسا، این آژانس فضایی با بازی کلمات، واژه سوپر بول(ابَر کاسه) را برای نمایش مناطقی از فضا که ظاهری شبیه به یک کاسه دارند مورد استفاده قرار داده است.
اگرچه که نام این لیگ ارتباطی با کاسه ندارد. "لامار هانت"(Lamar Hunt) بنیانگذار این بازیها دختری داشت که توپ خود را سوپر بال(Super Ball) به معنای ابَرتوپ مینامید و پیدایش این اصطلاح از آنجا نشات میگیرد که به دلیل شباهت آوایی این دو کلمه، انتخاب نام لیگ طور دیگری رقم خورد.
۱. دهانه استینکی(Stickney) در قمر فوبوس مریخ
استینکی بزرگترین دهانه فوبوس است. قطر آن حدود ۱۰ کیلومتر بوده و یک دهانه کوچکتر در دل خود جا داده است.
۲. دهانه هرشل(Herschel) روی قمر میماس
در این تصویر که توسط فضاپیمای کاسینی ناسا ثبت شده است دهانه غولپیکر هرشل روی قمر سیاره زحل قابل رویت است.
۳. حوضه آیتکن(Aitken) بر قمر زمین
حوضه آیتکن بزرگترین و قدیمیترین دهانه برخوردی شناخته شده در ماه است. زمینشناسان دهانههایی که قطر بزرگتر از ۳۰۰ کیلومتر دارند را "حوضه" مینامند و آیتکن واجد این شرایط است. این دهانه قطری معادل ۲۵۰۰ کیلومتر دارد و تقریبا یک چهارم ماه را پوشانده است.
۴. کالیستو
کالیستو یکی از قمرهای سیاره مشتری است که از پر دهانهترین قمرها به شمار میآید.
۵. حوضه کالریس(Caloris) سیاره عطارد
این دهانه جوانترین دهانه برخوردی در سیاره عطارد است. دشتهای صاف داخلی دهانه تقریبا مساحتی مشابه آلاسکا دارند.
۶. دهانه مید(Mead) در زهره
این تصویر که توسط فضاپیمای ماژلان ناسا ثبت شده است یکی از بزرگترین دهانههای برخوردی شناخته شده در زهره را نشان میدهد. این دهانه ۲۷۴۵ کیلومتر قطر دارد و به افتخار مارگارت مید، انسان شناس نامگذاری شده است.
۷. دهانه اوکاتور(Occator) در سیاره کوتوله سرس
دهانه اوکاتور ۹۲ کیلومتر عرض و چهار کیلومتر عمق دارد و درخشانترین منطقه در سیارک سرس است زیرا برخی از بازتابندهترین رسوبات نمک در آن قرار دارند.
۸. سیارکها نیز دهانه دارند
سیارکها و دنبالهدارها باعث ایجاد بیشتر دهانهها در سیارات و قمرها میشوند اما خود نیز دهانه دارند. وستا Vesta که پس از سیارک کوتوله سرس دومین جرم بزرگ در کمربند سیارکی است از دهانه پوشیده شده است.
۹. دهانه جزرو در مریخ
مریخ دهانههای زیادی دارد. اما اگر قرار است یکی از این دهانهها را ملاقات کنیم چرا دهانهای را انتخاب نکنیم که جدیدترین مریخنورد ناسا یعنی استقامت در آن سکونت دارد. این مریخنورد در روز ۱۸ فوریه روی سیاره سرخ فرود آمد.
۱۰. دهانه شهاب سنگ، آریزونا
دهانه شهابسنگ یک دهانه برخوردی شهابسنگی است که در شمال بیایان آریزونا در ایالات متحده آمریکا قرار دارد. ناسا از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ میلادی برای آموزش و تمرین فضانوردان برنامه فضایی آپولو در جهت فتح کره ماه، از این دهانه برخوردی استفاده میکرد. این دهانه تنها ۵۰۰۰ سال قدمت دارد.
۱۱. در نهایت قمر زحل که ظاهری شبیه به یک توپ فوتبال دارد. این قمر پوشیده از دهانه است. دهانههای آن عمیق هستند و ظاهری اسفنج مانند به آن میدهند.
انتهای پیام