به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، مریخ نورد "کنجکاوی"(Curiosity) ناسا در ۹ سال گذشته خدمات بسیاری به جامعه علمی کرده و آثار زیادی بر روی مریخ از خود به جای گذاشته است و اکنون به نظر میرسد سیاره سرخ نیز در حال جبران این موضوع است.
چشم انداز و سطح ناهموار درون "دهانه گیل" مریخ، آسیبهای قابل توجهی به شش چرخ آلومینیومی "کنجکاوی" وارد کرده است. اگر چه این آسیبها چشمگیر به نظر میرسد، اما "کنجکاوی" باید بتواند برای مدتی به حرکت خود ادامه دهد.
"اندرو گود" سخنگوی آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا(JPL) که ماموریت "کنجکاوی" را مدیریت میکند، میگوید: انتظار میرود میزان پیمایش پیشبینی شده باقیمانده فعلی برای پشتیبانی از "کنجکاوی" در طول باقیمانده ماموریت کافی باشد.
وی افزود" شکافهای روی چرخهای مریخ نورد "کنجکاوی" بدتر از آنچه هستند که به نظر میرسند.
مریخ نورد "کنجکاوی" به اندازه یک خودرو است که در ماه اوت ۲۰۱۲ بر روی "دهانه گیل" در مریخ فرود آمد تا مشخص کند که آیا این منطقه میتواند از حیات میکروبی پشتیبانی کند یا خیر. این ربات خیلی زود به این سوال پاسخ داد و دریافت که "دهانه گیل" میزبان یک سیستم دریاچه و جریان بالقوه قابل سکونت در گذشته باستان بوده است که احتمالاً میلیونها سال وجود داشته است.
"کنجکاوی" از سپتامبر ۲۰۱۴، از کوه "شارپ" که ۵.۵ کیلومتر از مرکز "دهانه گیل" ارتفاع دارد، صعود کرده است. این مریخنورد در حال بررسی لایههای سنگی است و به دنبال سرنخهایی در مورد تغییر مریخ از دنیایی نسبتاً گرم و مرطوب به یک سیاره بیابانی و سردی است که امروزه میشناسیم.
"کنجکاوی" تا به امروز در مجموع ۲۷.۱۴ کیلومتر مسیر را در مریخ پیموده است که بسیاری از آنها از زمینهای ناهموار و صخرهای بوده است. چرخهای این مریخ نورد در همان اوایل مأموریت شروع به نشان دادن نشانههایی از سایش و پارگی کردند و مسئولان عملیات، آن را به انجام برخی اقدامات متناسب با این شرایط سوق دادند. برای مثال، در صورت امکان، مسیرهایی را در سطوح ملایمتر انتخاب کردند و در نهایت نرمافزاری را اجرا کردند که سرعت "کنجکاوی" را بسته به نوع سطح در حال پیمایش تنظیم میکند.
"گود" میگوید به نظر میرسد این اقدامات موثر بوده است و خاطرنشان کرد که تیم ماموریت به تازگی شروع به گرفتن تصاویر بازرسی چرخها در هر ۱۰۰۰ متر پیمایش به جای هر ۵۰۰ متر که معمول بود، کرده است.
گفتنی است که این تجربهها در خرابی چرخهای "کنجکاوی" به طراحی مریخنورد بعدی ناسا به نام "استقامت"(Perseverance) کمک کرد. مریخنوردی که در ماه فوریه ۲۰۲۱ در "دهانه جیزرو" در مریخ فرود آمد. برای مثال، قطر چرخهای "استقامت" کمی بزرگتر از "کنجکاوی" است و دو برابر آن آج دارد.
علاوه بر این، آجهای "استقامت" که برای شکار حیات و ذخیرهسازی نمونههایی از خاک سنگ مریخ فعالیت میکند، به جای شکلی که در تصاویر می بینیم، به شکل خمیده طراحی شدهاند تا کارایی بیشتری داشته باشند.
انتهای پیام